Arkistot kuukauden mukaan: maaliskuu 2015

Lumikenkäilyä ja makkaranpaistoa Ladun majalla

Lumikengillä mäkeä ylös!

 

Auringon paistetta, valkoista lunta, pikkupakkanen ja uusia tuttavuuksia ympäri Eurooppaa – tätä kaikkea oli Ladun maja täynnä eilen 25.3 kun Jyväskylän ammattiopiston matkailun opiskelijat järjestivät ulkoilutapahtuman  nyt Jyväskylässä vaihtojaksoille oleville ulkomaalaisille opiskelijoille. Ladun majalle oli kertynyt unkarilaisia, slovenialaisia, espanjalaisia, saksalaisia, hollantilaisia ja italialaisia vaihto-opiskelijoita suomalaisten lisäksi, joten kasassa oli yli 50 hengen iloinen porukka!

Järven jäällä kisaamassa.
Järven jäällä kisaamassa.

Matkailun opiskelijat olivat päävastuussa päivän ohjelman suunnittelusta sekä tilaisuuden käytännön järjestelyistä. Opiskelijat jakoivat osallistujat aluksi kahteen ryhmään  ja ryhmissä vuoroteltiin lumikävellen metsän siimeksessä ja jäällä kisaillessa kairaamisen nopeudessa. Jäällä  suomalaiset opiskelijat neuvoivat myös  vaihto-opiskelijoille miten järven jäällä kannattaa liikkua turvallisesti ja miten ylipäänsä varustautua talviulkoiluun. Matkailun opiskelijat saivat hyvän tilaisuuden harjoitella ryhmänvetäjän taitoja ja siinä he onnistuivatkin erinomaisesti!

Ulkoilun ja kisailujen jälkeen Ladun majan sisälle oli kaikille katettu runsas eväspöytä, josta löytyi jokaiselle purtavaa. Takan loimussa sai myös paistaa makkaraa ja jälkiruoaksi vaahtokarkkeja.  Tunnelma oli leppoisa ja niin järjestäjille kuin osallistujillekin jäi päivästä varmasti hyvät muistot!

Matkailun opiskelijat hoitivat myös ruokahuollon.
jotka hoituivat myös matkailun opiskelijoiden toimesta.
Lopuksi eväät.
Lopuksi eväät,

 

Hejsan från andra sidan viken!

Keskiviikko 25.3.2015

Aamun ensimmäisillä tunneilla Annican ryhmä oli saanut muutaman uuden opiskelijan. Tämän päivän tehtävänä heillä oli tutustua faktatekstiin. Tekstinä oli peruskoun kirjasta tietoja ketusta! Valinta oli hänen omansa, mutta kohderyhmänä melkein aikuiset nuoret, ehkä olisin valinnut jotain musiikkiin, puhelimeen tai tietokoneeseen liittyvää ns lähempänä heidän nykyistä arkielämää tai tekstin jostain ruotsalaisesta perinteestä. Tällä tunnilla ehdittiin mielestäni enemmän. Eri puolelta tulevien nuorten kanssa työskenteleminen on varmasti haasteellista. Pelkästään haasteellisuudet ruotsin ääntämisessä vokaalit ja intonaatio ovat varmasti oma lukunsa.

Seuraavat tunnit olin Linan Ib-ruotsin tunnilla. Päivän tehtävänä oli työskennellä kuvamanipulaation parissa, joka monille meille on tuttua viihdeteollisuuden käyttämänä, mutta nyt ideana oli keskittyä poliittiseen ja tai uskonnolliseen vaikuttamiseen, vuoropuheluun blogienpitäjien ja yleisön välillä ja mitä seuraamuksia kirjoittelut saattavat kuvineen teksteineen aikaansaada. Keskustellessani Linan kanssa sain tietää, että Uumajan kaupunki ostaa lukiolaisilleen kaikki kurssikirjat, jotka he saavat lainaan kirjastolta ja samoin ihkauuden tietokoneen kolmeksi vuodeksi, jonka he voivatlunastaa pienellä summalla valmistuttuan lukiosta. Hänen Ib-ryhmänsä oli hyvin pieni ja vain tyttöjä, sainkin tietää myöhemmin samana päivänä, että pre- vuotta ei tulisi, koska hakijoita ei ollut riittävästi.

Iltapäivällä jatkoin oppituntien seuraamista Gunnelin ryhmän kanssa. Opiskelijat olivat tutustuneet 1900-luvun klassikoihin sekä ruotsalaiseen että kansainväliseen tuotantoon. Tällä tunnilla heillä oli tehtävänään esitellä kirja ja analysoida oppimisensa kriteerien mukaan. Valittavia teoksia olivat mm. Kafkan Muodonmuutos, Moa Martinssonin Mor gifter sig ja E.Hemingwayn Jäähyväiset aseille. Ryhmässä oli tänään paikalla vain tyttöjä, tunnollisia peruskilttejä hyvin tehtäväänsä valmistuneita. Tunneilla kaikilla on tietokoneet esillä, mutta ei niitä räpräillä enkä todellakaan ole nähnyt samanlaista freneettistä kädenliikettä kännykän kanssa kuten Suomessa. Meidän opiskelijamme ovat väsyneempää ja levottomampia . Olisi tietysti hyvin mielenkiintoista tutustua toiseen lukioon, niin saisi paremman vertailupohjan.

Koululla on ilmaisutaitoon ja taideaineisiin loistavat puitteet. Ruotsin kirjallisuustunnin lopuksi pujahdin seuraamaan lyhyeksi hetkeksi heidän musiikkiesitystään Valhallaan. Vilket slående vikingalikt namn på en skolestrad!

Kahvilakäynti koulupäivän jälkeen ja sitten myöhemmin iltalenkki Uumaja-joen rantaa pitkin  keskustan läpi vanhan sillan toiselle puolelle samalla sekä virkisti ja väsytti .

Arja

Torstai 26.3.2015

Aloitin aamuni työryhmän kokouksella. Paikalla oli kymmenkunta opettajaa. Itse kukin kävi läpi ns ongelmatapaukset poissaoloja, tekemättömiä tehtäviä, puuttuvia kurssiarvosanoja. Tunnistin niin paljon ajatuksia, että ehkä pitäisi todella taputtaa, että hän on tullut kouluun tai oivallus hon vill skola. Opettajien kommentteja är det här en ungdomsgård, regler, konsekvenser,  tydliga ramar, ha effekt, vilken procedur, kontakt med föräldrarna, ogiltig frånvaro, 50 %:s frånvaro! godkänt betyg vad göra? Om och om igen och vem bär ansvaret? Siinäpä. Muumisuku Molemmin puolen Lahtea todellakin pohtii samoja asioita. Työryhmäpalaverissa käytiin myös läpi tulevan viikon asioita ja sovittiin ja tiedotettiin kevään muutoksista, jotka koskivat kevättä. Avartavaa mielenkiintoista keskustelua.

Seuraavat tunnit olivat ruotsia toisella vuosikurssilla ja viimeiset tunnit kolmosten kirjallisuusesitelmiä analysointeineen ja pienryhmäkeslusteluineen. Tämä ryhmä kirjoittaisi myös valtakunnallisen kokeen pääsiäisen jälkeen. Tällä kertaa ryhmässä oli poikia ja oli todella mielenkiintoista kuulla heidän analyysiään. Vaikutuksen minuun teki poika, joka ilman minkäänlaisia muistiinpanoja kertoi sujuvasti, seikkaperäisesti, palavasti kirjasta , josta hän oli lukenut vain puolet, mutta hän oli sisäistänyt lukemansa ja käytti omia ilmaisuja. Kirja oli Per Lagergvistin Dvärgen. En ole tutustut teokseen, mutta hänen kertomansa perusteella todellakin tutustumisen arvoinen. Heidän opettajansa  kertoi lopussa omista kokemuksistaan kunkin klassikon kohdalla, mitä oli myös hyvin mielenkiintoista kuunnella.

Äidinkielen käsikirja jota käytetään opetuksessa
Opetuksessa käytettävä äidinkielen käsikirja.

Tänä iltana sai kuntosali ja iltalenkki jäädä… Lite tv och Jonny Blund.

Arja

Perjantai 26.03.2015

Matkalla kouluun, aamu-uutisissa otsikkona lentokoneturma Alpeilla ja sijaistilanne lukioissa, kun opettaja sairastuu oppilaat saavat olla yksin. Syy,  vaikea saada sijaisia tai ei palkata, kuulostaa hyvin tutulta tuon jälkimmäisen osan kohdalta. Tänään pitäisi sataa lunta oikein kunnolla ja myräkkä etenisi huomiseksi Suomen puolelle, någon kevättähän se vain ennustaa. Aamutunnit olin Annican kanssa kettujahdissa. Kettuja oli jahtaamassa kolme muutakin opettajaa lisäkseni. Eipä ollut resurssipulaa. Opettajat olivat innokkaana vastaamassa kettutekstin kysymyksiin ja sanelemassa ja kertomassa kunkin äidinkielellä ohjeet ja vastaukset Annican haluamiin kysymyksiin, nå jaa… Mitä useampi kokki sen…. Lähtiessäni annoin Annicalle muumiservettipaketin ja pääsiäiskortin. Glad Påsk!

Jonaksella oli seuraavat tunnit ryhmänsä kanssa, jonka olin tavannut aikaisemminkin. Hän on todella innostava opettaja ja hänestä tarttuu tarttuu palo ja innostus oppilaisiin. Kun he kävivät läpi loppukevään ohjelmaa, tuli oppilailta harras pyyntö, että he haluaisivat ehdottomasti lukea ja anlysoida jonkin kirjan. Haikein mielin erosin heistä. Pyysin lupaa haastatella yhtä opiskelijaa ja hän suostuikin siihen ilomielin. Tämä nuori mies seurasi hyvin tarkkaa opetusta ja jos luokassa oli vähän hälyä,  hän pyysi kavereitaan hiljenemään. Tunnilla oli substanssia, huumoria, opiskelijoiden osallistumista ja työntekoa. Lopussa halusin kiittää heitä kaikkia ja mainitsin myös, kuinka iloisia he varmasti ovat, kun Jonas opettaa heitä. Tunti päättyi molemminpuolisiin aploodeihin. Joonakselle ja Gunnelille lahjoitin koulultamme Sibelius-cd-kokoelman.

Koulun avustava henkilökunta oli todella mukavaa ja helposti lähestyttävää. Viikon lopuksi keskustelin heidän rehtorinsa kanssa viikon annista, kerroin olevani tyytyväinen ja toivoin todella, että Erasmus-hankkeemme saa rahoituksen.

Tunnilla

Vem kan segla förutan
vind vem kan ro utan åroor
vem kan skiljas från vännen sin
utan att fälla tårar…

Arja

Kielikurssilla Englannissa

Kurssi: Language, Life and Culture in UK Today
Paikka: The Lake School of English, Oxford
Kurssilaiset: Laura Hangasmaa ja Johanna Ottavainen
Jyväskylän Lyseon lukion Harjun toimipisteestä
Rahoitus: Erasmus+
Aika: 1. – 7.3.2015

Osallistuimme maaliskuun alussa kielikurssille Oxfordissa. Alun perin kurssilla piti olla kymmenkunta osallistujaa eri maista, mutta viime hetkellä muut kurssilaiset joutuivat perumaan osallistumisensa viisumi- ja rahoitusongelmien takia. Tämän seurauksena saimme todella räätälöityä opetusta ja meidän oli myös mahdollista toivoa haluamiamme sisältöjä kurssille. Kurssilla keskustelimme mm. luokka- ja asuinpaikkaeroista Iso-Britanniassa, ajankohtaisista asioista ja kulttuurista. Harjoittelimme erilaisia sanontoja ja ääntämistä. Meille järjestettiin myös kävelykierros Oxfordissa, museokäynti sekä erityisesti toivomamme kouluvierailu paikalliseen kouluun. Kurssipaikaksi valikoitui Oxford sen mielenkiintoisen historian ja yliopiston takia.

Lyseo Oxford1Lyseo Oxford2Lyseo Oxford3

Päivät Oxfordissa olivat täynnä monenlaista toimintaa. Kurssi alkoi aamulla n. klo 9 ja päättyi useimmiten neljän aikoihin. Kurssipäivien jälkeen kiertelimme katsellen Oxfordin nähtävyyksiä ja tutustuimme mm. englantilaiseen tee- ja ruokakulttuuriin tietenkään unohtamatta tuliaisostoksia.

Lyseo  Oxford4Lyseo Oxford5Lyseo Oxford6

Kurssin aikana pääsimme myös vierailemaan paikalliseen valtion omistamaan kouluun (Gosford Hill School). Koulun opiskelijat olivat 11-18-vuotiaita. Opiskelijat käyttivät koulupukuja viimeisellä luokalla olevia lukuun ottamatta. Luokkakoot koulussa vaihtelivat 30:n molemmin puolin. Koulurakennus oli varsin vaatimaton, eikä luokkien varustelutaso ollut kovin häikäisevä. Opiskelijat tuntuivat viihtyvän hyvin. Opettajien lisäksi muuta henkilökuntaa koulussa oli aika paljon, esim. ict-tukihenkilöitä oli neljä pelkästään koulun tarpeisiin. Avustavaa henkilökuntaa tuntui myös olevan runsaasti. Opiskelijoita koulussa oli n. 700.

Lyseo Oxford7Lyseo Oxford8Lyseo Oxford9

Matkaterveisin Laura ja Johanna

 

 

 

 

Vanhustyötä ja smørrebrød-taitoja Tanskassa

Tammikuun lopulla Aalborgin lentokentälle laskeutui kone josta astui ulos kaksi aikuisopiston lähihoitajaopiskelijaa. Jännittyneenä ja mielenkiinnolla he odottivat mitä seuraavan kuuden viikon aikana tapahtuisi.

MAria1

Aalborg on Tanskan neljänneksi suurin kaupunki ja se sijaitsee Limvuonon molemmin puolin. Kaupungin yleisilme on oikein siisti ja siellä on paljon vanhoja koristeellisia tiilirakennuksia. Keskustassa on kävelykatuja joiden varrelta löytyy runsaasti vaatekauppoja, ravintoloita, kahviloita sekä pubeja. Lisäksi siellä on eläintarha, runsaasti erilaisia museoita, ainakin kaksi uimahallia sekä iso elokuvateatteri varustettuna pehmeillä, säädettävillä penkeillä. Kulttuuritarjontaa on paljon ja se on laadukasta. Suosittelut voi antaa mm. talvisirkuksesta, Elvis-musikaalista sekä Lord of the Dance- showsta.

Kulkuyhteydet ovat erinomaiset, linja-autot kulkevat tiheästi selkein opastuksin ja uudet junat vievät kätevästi naapurikaupunkeihin. Päiväretken arvoisia kohteita ovat ainakin Århus ja Randers.

MAria2Maria3

Vastaanotaava sosiaali- ja terveysalan oppilaitos oli SOSUNord. Se on todella moderni koulu missä on otettu huomioon viihtyvyys, ergonomia ja erilaiset oppimistavat. Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella vaikka patjalla maaten seinään tapetoidun rantamaisematapetin vieressä tai tehdä ryhmätöitä yhdessä monista rauhallisista lasiseinäisistä työtiloista.

Koulussa on uusinta teknologiaa joka puolella, hoitoluokissakin pääsee harjoittelemaan uusimpien apuvälineiden käyttöä. Future-lab on paikka missä voi tutustua mm. ihmis-, eläin- sekä ruokailurobotteihin.

Kouluun oli rakennettu myös ikäihmisen huoneisto sekä lastentarhaa muistuttava tila,  joissa pääsee hienosti oikeaan tunnelmaan hoitotyötä opiskellessa.

Thomasminde Plejehem oli työpaikkamme kuuden viikon ajan. Meidät otettiin erittäin ystävällisesti vastaan niin pomojen, työntekijöiden kuin asukkaidenkin taholta. Olimme hoito-ja palvelukodin ensimmäiset ulkomaalaiset opiskelijat ja alkuun oli hieman ujostelua puolin ja toisin. Melko nopeasti jutustelu kävi helpommaksi ja ujostelu unohtui.

MAria4

Hoitotyö Tanskassa on hyvin samankaltaista kuin meillä täällä Suomessa. Sitä tehdään asiakaslähtöisesti kuntouttavalla työotteella ja yhteistyössä muiden hoito-alan ammattilaisten kanssa. Myös välineet ja menetelmät ovat hyvin pitkälle samat. Sairaudet ovat samoja ja niitä lääkitään samankaltaisesti. Kaksi asiaa Tanskassa on huomattavasti paremmin kuin meillä: asukkaat pääsevät parempikuntoisina muuttamaan palvelutaloon ja henkilökuntaa on reilusti enemmän. Hoitajilla on aikaa asukkaille ja ennaltaehkäisyn teho on voimakkaampi koska asukkaiden toimintakyky on parempi.

Ohjaajamme Jason oli oikein energinen ja sitoutunut tehtäväänsä. Alkuun seurasimme hänen työskentelyään ja sitten kun ihmiset, tavat ja ympäristö kävi tutuksi niin pääsimme työskentelemään myös itsenäisesti. Jason on hyvin sosiaalinen ja vastavuoroinen joten yhteistyö sujui helposti.

Tällaisia asioita muun muassa opimme tanskalaisista:

He pyöräilevät paljon, reitit ja tiet ovat hyvät ja autoilijat ottavat hienosti huomioon.

He syövät paljon voileipiä, joiden valmistamisessa on tarkat säännöt (kantapään kautta opimme 🙂

He pitävät kuninkaallisia tärkeinä, heidän syntymäpäivinään linja-autoissakin liehuu Tanskan lippu

He ostavat ruokansa useista pienistä kauppaketjuista ja maksavat sen kruunuilla. Postilaatikko täyttyy mainoksista hyvin nopeasti

He ovat luonteeltaan ja huumoriltaan hyvin samankaltaisia suomalaisten kanssa.

 

 

Välillä on pitänyt oikein ihmetellä miten sujuvasti ja mutkattomasti koko matka meni. Molempien päiden koordinaattorit Auli ja Vibeke tekivät hienoa työtä, iso kiitos siitä heille. Työpaikan henkilökunta ja asukkaat tekivät viikoistamme mukavat. Erityiskiitos ohjaajallemme Jasonille. Kaupunki on näkemisen arvoinen ja viihtyisä, joten vapaa-ajallakin riitti puuhastelua. Olemme oikein tyytyväisiä, että tartuimme tähän mahdollisuuteen!

Maria5

Maria Hyytiäinen ja Veikko Valli, lähihoitajaopiskelijat

Jyväskylän aikuisopisto

Jyväskylän ammattiopiston ja aikuisopiston sosiaali- ja terveysalan verkostoitumismatka Hollannissa

Jyväskylän ammattiopiston pitkäaikainen yhteistyö hollantilaisen Horizon Collegen kanssa sai vahvistusta kun sosiaali- ja terveysalan opettajista ja koulutuspäälliköistä koostuva ryhmä Jyväskylän ammattiopistosta ja Jyväskylän aikuisopistosta kävi tutustumassa Horizon Collegeen ja alan työpaikkoihin  Alkmaarissa. Ammattiopiston opettajat Seija Rossinen, Pirjetta Komi sekä koulutuspäällikkö Minna Sillanpää saivat matkaseuraa aikuisopiston kv-koordinaattori Auli Bisteristä ja koulutuspäällikkö Maija Ketolasta ja mukana oli myös Jyväskylän ammattiopiston  kv-koordinaattori Milka Niskanen.

Horizon College on ollut pitkäaikainen kumppani Jyväskylän ammattiopistolle jo usealla alalla ja yhteistyö on jatkunut vuosia. Horizon Collegella on toimipisteet Hoornissa, Purmerendissa, Heerhugowaardissa sekä Alkmaarissa. Alkmaar on n. reilun 100 000 asukkaan kaupunki n. 40 minuutin junamatkan päässä Amsterdamista pohjoiseen.  Nimenomaan Alkmaarista Jyväskylän ammattiopiston sosiaali- ja terveysala on vastaanottanut viimeisen 5 vuoden aikana yli 20 hollantilaista opiskelijaa Keski-Suomeen työssäoppimispaikoille sekö intergroinut hollantilaisia myös oppitunneille.

Nyt pienen tauon jälkeen on myös Jyväskylästä lähdössä ensimmäiset 2 opiskelijaa Egmondin pieneen kaupunkiin, Alkmaarin naapuriin, päiväkoti Poppenkastiin 6 viikon työssäoppimisjaksolle. Päiväkoti Poppenkastissa päästiin  vierailemaan  tämän verkostoitumismatkan aikana. Poppenkastissa  lapset tulevat hoitoon tyypillisesti 12 viikon ikäisinä ja päiväkotia käydään 4 vuotiaaksi asti, jonka jälkeen lapset siirtyvät kouluun. Matkaohjelmaan kuului toisessakin yksityisessä päiväkodissa käynti.  Päiväkoti Lilla Villa oli selkeästi pienempi yksikkö kuin Poppenkast mutta molemmissa huokui kodikkuus ja hyväntuulinen hoiva ja huolenpito lapsista ja opettajat olivat vakuuttuneita siitä, että paikat toimisivat erinomaisesti sekä ammattiopiston että aikuisopiston opiskelijoille työssäoppimispaikkoina.

Vierailuohjelmaan kuului päiväkotien lisäksi vanhusten dementiakoteja, vammaisten kuntoutuslaitos ja työkeskus sekä julkinen sairaala sekä saattohoitokoti. Koululla osa ryhmästä pääsi tutustumaan lääketyöntekijöiden ja hammashoitajien koulutukseen sekä opetustiloihin. Sairaalaa ja saattohoitokoteja lukuun ottamatta kaikki työpaikat, joissa vierailtiin sopivat ammatillisen koulutuksen opiskelijoille, niin nuorille kuin aikuisillekin ja työpaikoilla oli myös halu vastaanottaa ulkomaalaisia nuoria työssäoppimaan. Niin  vammaistyön kuin vanhustenhoidonkin työtavoissa todettiin olevan Suomen järjestelmään verrattuna eroja mutta myös yhtäläisyyksiä ja nimenomaan erilaisissa työtavoissa olisi opiskelijoilla paljon opittavaa ja oivallettavaa.

Kahdessa päivässä, kahteen ryhmään jakautuneena päästiin matkan aikana tutustumaan yhteensä 9 työpaikkaan. Lisäksi opiskelijavaihdoista ja käytännön järjestelyistä molempiin suuntiin ehdittiin jutella niin opettajien kuin koulutuspäälliköidenkin kanssa ja yhteinen ymmärrys  ja halu opiskelijaliikkuvuudessa ja sen laadukkaassa lisäämisessä ja kehittämisessä on molemminpuolinen. Huhtikuun loppupuolella onkin seuraavat 3 hollantilaista tyttöä tulossa Jyväskylään, 2 heistä menee Kyllön terveyskeskukseen ja 1 opiskelija Bovallius-ammattiopistoon.  Samaan aikaan 2 lasten- ja nuorten koulutusohjelman opiskelijaa lähtee Poppenkastiin, ja näin tasapaino opiskelijavahvuudessa säilyy 🙂

 

Lisätietoja: Milka Niskanen