Hejsan från andra sidan viken!

Keskiviikko 25.3.2015

Aamun ensimmäisillä tunneilla Annican ryhmä oli saanut muutaman uuden opiskelijan. Tämän päivän tehtävänä heillä oli tutustua faktatekstiin. Tekstinä oli peruskoun kirjasta tietoja ketusta! Valinta oli hänen omansa, mutta kohderyhmänä melkein aikuiset nuoret, ehkä olisin valinnut jotain musiikkiin, puhelimeen tai tietokoneeseen liittyvää ns lähempänä heidän nykyistä arkielämää tai tekstin jostain ruotsalaisesta perinteestä. Tällä tunnilla ehdittiin mielestäni enemmän. Eri puolelta tulevien nuorten kanssa työskenteleminen on varmasti haasteellista. Pelkästään haasteellisuudet ruotsin ääntämisessä vokaalit ja intonaatio ovat varmasti oma lukunsa.

Seuraavat tunnit olin Linan Ib-ruotsin tunnilla. Päivän tehtävänä oli työskennellä kuvamanipulaation parissa, joka monille meille on tuttua viihdeteollisuuden käyttämänä, mutta nyt ideana oli keskittyä poliittiseen ja tai uskonnolliseen vaikuttamiseen, vuoropuheluun blogienpitäjien ja yleisön välillä ja mitä seuraamuksia kirjoittelut saattavat kuvineen teksteineen aikaansaada. Keskustellessani Linan kanssa sain tietää, että Uumajan kaupunki ostaa lukiolaisilleen kaikki kurssikirjat, jotka he saavat lainaan kirjastolta ja samoin ihkauuden tietokoneen kolmeksi vuodeksi, jonka he voivatlunastaa pienellä summalla valmistuttuan lukiosta. Hänen Ib-ryhmänsä oli hyvin pieni ja vain tyttöjä, sainkin tietää myöhemmin samana päivänä, että pre- vuotta ei tulisi, koska hakijoita ei ollut riittävästi.

Iltapäivällä jatkoin oppituntien seuraamista Gunnelin ryhmän kanssa. Opiskelijat olivat tutustuneet 1900-luvun klassikoihin sekä ruotsalaiseen että kansainväliseen tuotantoon. Tällä tunnilla heillä oli tehtävänään esitellä kirja ja analysoida oppimisensa kriteerien mukaan. Valittavia teoksia olivat mm. Kafkan Muodonmuutos, Moa Martinssonin Mor gifter sig ja E.Hemingwayn Jäähyväiset aseille. Ryhmässä oli tänään paikalla vain tyttöjä, tunnollisia peruskilttejä hyvin tehtäväänsä valmistuneita. Tunneilla kaikilla on tietokoneet esillä, mutta ei niitä räpräillä enkä todellakaan ole nähnyt samanlaista freneettistä kädenliikettä kännykän kanssa kuten Suomessa. Meidän opiskelijamme ovat väsyneempää ja levottomampia . Olisi tietysti hyvin mielenkiintoista tutustua toiseen lukioon, niin saisi paremman vertailupohjan.

Koululla on ilmaisutaitoon ja taideaineisiin loistavat puitteet. Ruotsin kirjallisuustunnin lopuksi pujahdin seuraamaan lyhyeksi hetkeksi heidän musiikkiesitystään Valhallaan. Vilket slående vikingalikt namn på en skolestrad!

Kahvilakäynti koulupäivän jälkeen ja sitten myöhemmin iltalenkki Uumaja-joen rantaa pitkin  keskustan läpi vanhan sillan toiselle puolelle samalla sekä virkisti ja väsytti .

Arja

Torstai 26.3.2015

Aloitin aamuni työryhmän kokouksella. Paikalla oli kymmenkunta opettajaa. Itse kukin kävi läpi ns ongelmatapaukset poissaoloja, tekemättömiä tehtäviä, puuttuvia kurssiarvosanoja. Tunnistin niin paljon ajatuksia, että ehkä pitäisi todella taputtaa, että hän on tullut kouluun tai oivallus hon vill skola. Opettajien kommentteja är det här en ungdomsgård, regler, konsekvenser,  tydliga ramar, ha effekt, vilken procedur, kontakt med föräldrarna, ogiltig frånvaro, 50 %:s frånvaro! godkänt betyg vad göra? Om och om igen och vem bär ansvaret? Siinäpä. Muumisuku Molemmin puolen Lahtea todellakin pohtii samoja asioita. Työryhmäpalaverissa käytiin myös läpi tulevan viikon asioita ja sovittiin ja tiedotettiin kevään muutoksista, jotka koskivat kevättä. Avartavaa mielenkiintoista keskustelua.

Seuraavat tunnit olivat ruotsia toisella vuosikurssilla ja viimeiset tunnit kolmosten kirjallisuusesitelmiä analysointeineen ja pienryhmäkeslusteluineen. Tämä ryhmä kirjoittaisi myös valtakunnallisen kokeen pääsiäisen jälkeen. Tällä kertaa ryhmässä oli poikia ja oli todella mielenkiintoista kuulla heidän analyysiään. Vaikutuksen minuun teki poika, joka ilman minkäänlaisia muistiinpanoja kertoi sujuvasti, seikkaperäisesti, palavasti kirjasta , josta hän oli lukenut vain puolet, mutta hän oli sisäistänyt lukemansa ja käytti omia ilmaisuja. Kirja oli Per Lagergvistin Dvärgen. En ole tutustut teokseen, mutta hänen kertomansa perusteella todellakin tutustumisen arvoinen. Heidän opettajansa  kertoi lopussa omista kokemuksistaan kunkin klassikon kohdalla, mitä oli myös hyvin mielenkiintoista kuunnella.

Äidinkielen käsikirja jota käytetään opetuksessa
Opetuksessa käytettävä äidinkielen käsikirja.

Tänä iltana sai kuntosali ja iltalenkki jäädä… Lite tv och Jonny Blund.

Arja

Perjantai 26.03.2015

Matkalla kouluun, aamu-uutisissa otsikkona lentokoneturma Alpeilla ja sijaistilanne lukioissa, kun opettaja sairastuu oppilaat saavat olla yksin. Syy,  vaikea saada sijaisia tai ei palkata, kuulostaa hyvin tutulta tuon jälkimmäisen osan kohdalta. Tänään pitäisi sataa lunta oikein kunnolla ja myräkkä etenisi huomiseksi Suomen puolelle, någon kevättähän se vain ennustaa. Aamutunnit olin Annican kanssa kettujahdissa. Kettuja oli jahtaamassa kolme muutakin opettajaa lisäkseni. Eipä ollut resurssipulaa. Opettajat olivat innokkaana vastaamassa kettutekstin kysymyksiin ja sanelemassa ja kertomassa kunkin äidinkielellä ohjeet ja vastaukset Annican haluamiin kysymyksiin, nå jaa… Mitä useampi kokki sen…. Lähtiessäni annoin Annicalle muumiservettipaketin ja pääsiäiskortin. Glad Påsk!

Jonaksella oli seuraavat tunnit ryhmänsä kanssa, jonka olin tavannut aikaisemminkin. Hän on todella innostava opettaja ja hänestä tarttuu tarttuu palo ja innostus oppilaisiin. Kun he kävivät läpi loppukevään ohjelmaa, tuli oppilailta harras pyyntö, että he haluaisivat ehdottomasti lukea ja anlysoida jonkin kirjan. Haikein mielin erosin heistä. Pyysin lupaa haastatella yhtä opiskelijaa ja hän suostuikin siihen ilomielin. Tämä nuori mies seurasi hyvin tarkkaa opetusta ja jos luokassa oli vähän hälyä,  hän pyysi kavereitaan hiljenemään. Tunnilla oli substanssia, huumoria, opiskelijoiden osallistumista ja työntekoa. Lopussa halusin kiittää heitä kaikkia ja mainitsin myös, kuinka iloisia he varmasti ovat, kun Jonas opettaa heitä. Tunti päättyi molemminpuolisiin aploodeihin. Joonakselle ja Gunnelille lahjoitin koulultamme Sibelius-cd-kokoelman.

Koulun avustava henkilökunta oli todella mukavaa ja helposti lähestyttävää. Viikon lopuksi keskustelin heidän rehtorinsa kanssa viikon annista, kerroin olevani tyytyväinen ja toivoin todella, että Erasmus-hankkeemme saa rahoituksen.

Tunnilla

Vem kan segla förutan
vind vem kan ro utan åroor
vem kan skiljas från vännen sin
utan att fälla tårar…

Arja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *