Jyväskylän ammattiopiston ja aikuisopiston sosiaali- ja terveysalan verkostoitumismatka Hollannissa

Jyväskylän ammattiopiston pitkäaikainen yhteistyö hollantilaisen Horizon Collegen kanssa sai vahvistusta kun sosiaali- ja terveysalan opettajista ja koulutuspäälliköistä koostuva ryhmä Jyväskylän ammattiopistosta ja Jyväskylän aikuisopistosta kävi tutustumassa Horizon Collegeen ja alan työpaikkoihin  Alkmaarissa. Ammattiopiston opettajat Seija Rossinen, Pirjetta Komi sekä koulutuspäällikkö Minna Sillanpää saivat matkaseuraa aikuisopiston kv-koordinaattori Auli Bisteristä ja koulutuspäällikkö Maija Ketolasta ja mukana oli myös Jyväskylän ammattiopiston  kv-koordinaattori Milka Niskanen.

Horizon College on ollut pitkäaikainen kumppani Jyväskylän ammattiopistolle jo usealla alalla ja yhteistyö on jatkunut vuosia. Horizon Collegella on toimipisteet Hoornissa, Purmerendissa, Heerhugowaardissa sekä Alkmaarissa. Alkmaar on n. reilun 100 000 asukkaan kaupunki n. 40 minuutin junamatkan päässä Amsterdamista pohjoiseen.  Nimenomaan Alkmaarista Jyväskylän ammattiopiston sosiaali- ja terveysala on vastaanottanut viimeisen 5 vuoden aikana yli 20 hollantilaista opiskelijaa Keski-Suomeen työssäoppimispaikoille sekö intergroinut hollantilaisia myös oppitunneille.

Nyt pienen tauon jälkeen on myös Jyväskylästä lähdössä ensimmäiset 2 opiskelijaa Egmondin pieneen kaupunkiin, Alkmaarin naapuriin, päiväkoti Poppenkastiin 6 viikon työssäoppimisjaksolle. Päiväkoti Poppenkastissa päästiin  vierailemaan  tämän verkostoitumismatkan aikana. Poppenkastissa  lapset tulevat hoitoon tyypillisesti 12 viikon ikäisinä ja päiväkotia käydään 4 vuotiaaksi asti, jonka jälkeen lapset siirtyvät kouluun. Matkaohjelmaan kuului toisessakin yksityisessä päiväkodissa käynti.  Päiväkoti Lilla Villa oli selkeästi pienempi yksikkö kuin Poppenkast mutta molemmissa huokui kodikkuus ja hyväntuulinen hoiva ja huolenpito lapsista ja opettajat olivat vakuuttuneita siitä, että paikat toimisivat erinomaisesti sekä ammattiopiston että aikuisopiston opiskelijoille työssäoppimispaikkoina.

Vierailuohjelmaan kuului päiväkotien lisäksi vanhusten dementiakoteja, vammaisten kuntoutuslaitos ja työkeskus sekä julkinen sairaala sekä saattohoitokoti. Koululla osa ryhmästä pääsi tutustumaan lääketyöntekijöiden ja hammashoitajien koulutukseen sekä opetustiloihin. Sairaalaa ja saattohoitokoteja lukuun ottamatta kaikki työpaikat, joissa vierailtiin sopivat ammatillisen koulutuksen opiskelijoille, niin nuorille kuin aikuisillekin ja työpaikoilla oli myös halu vastaanottaa ulkomaalaisia nuoria työssäoppimaan. Niin  vammaistyön kuin vanhustenhoidonkin työtavoissa todettiin olevan Suomen järjestelmään verrattuna eroja mutta myös yhtäläisyyksiä ja nimenomaan erilaisissa työtavoissa olisi opiskelijoilla paljon opittavaa ja oivallettavaa.

Kahdessa päivässä, kahteen ryhmään jakautuneena päästiin matkan aikana tutustumaan yhteensä 9 työpaikkaan. Lisäksi opiskelijavaihdoista ja käytännön järjestelyistä molempiin suuntiin ehdittiin jutella niin opettajien kuin koulutuspäälliköidenkin kanssa ja yhteinen ymmärrys  ja halu opiskelijaliikkuvuudessa ja sen laadukkaassa lisäämisessä ja kehittämisessä on molemminpuolinen. Huhtikuun loppupuolella onkin seuraavat 3 hollantilaista tyttöä tulossa Jyväskylään, 2 heistä menee Kyllön terveyskeskukseen ja 1 opiskelija Bovallius-ammattiopistoon.  Samaan aikaan 2 lasten- ja nuorten koulutusohjelman opiskelijaa lähtee Poppenkastiin, ja näin tasapaino opiskelijavahvuudessa säilyy 🙂

 

Lisätietoja: Milka Niskanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *