Arkistot kuukauden mukaan: syyskuu 2014

ECVETtiä pukkaa – katso video

ecvet4

Jyväskylän ammattiopiston horaca-ala on ollut mukana viiden maan kehittämishankkeessa, jonka tarkoituksena on ollut kehittää opiskelijaliikkuvuuden laatua ECVET-periaatteita noudattaen.  Hanke on nyt päättymässä ja sen tuloksiin voi käydä tutustumassa mm. hankkeen aikana syntyneen verkoston www-sivuilla www.ecvet4practitioners.com sekä youtube-kanavalla  http://tinyurl.com/ecvet4

Lisätietoa hankkeesta ja ECVETin soveltamisessa opiskelijaliikkuvudessa:

Rea Tuominen, kv-koordinaattori, Jyväskylän ammattiopisto

 

 

 

Opetushallituksen Venäjä-verkoston matka Pietariin 22.-24.9.2014

Venäjän oppilaitos- ja yritysyhteistyön lisäämiseksi verkosto järjesti matkan Pietarin oppilaitoksiin ja eri alojen yrityksiin. Osallistujat olivat eri puolilta Suomea matkailualan ja rakennusalan oppilaitoksista. Matkan suunnittelusta ja koordinoinnista vastasi Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston projektiasiantuntija Noora Juuti.

Matkaan Jyväskylän ammattiopistosta lähtivät matkailun opettaja Mira Ahtila ja talotekniikan opettaja Timo Toivanen. Matkan tarkoituksena oli tutustua ko. alojen yritys- ja koulutustarjontaan Pietarissa sekä kartoittaa erilaisia yhteistyömahdollisuuksia Suomen ja Venäjän välillä.

Timo matkusti ennen Pietariin saapumista sunnuntaina Moskovaan tutustumaan paikalliseen rakennusalan oppilaitokseen (College of Contemporary Technologies). Kutsu Moskovasta tuli oppilaitoksen johtajalta, joka haluaa tehdä yhteistyötä suomalaisen rakennusalan koulutuksen kanssa. Oppilaitos haluaa myös yhtenäistää rakentamisen laatujärjestelmän vastaamaan eurooppalaisia laatusäädöksiä. Timo tapasi oppilaitoksen edustajia ja tutustui kahteen rakentamisen kampusalueeseen. Mahdollista yhteistyötä oppilaitoksen kanssa kartoitetaan vierailusta saadun palautteen perusteella muiden Jyväskylän ammattiopiston rakennusalan opettajien kanssa.

WP_20140922_14_58_40_Pro

WP_20140922_08_30_39_Pro

 

Maanantaipäivä meni matkustaessa ja ilta palaverissa muiden osallistujien kesken seuraavan päivän ohjelmaan tutustuen. Tiistaiaamuna lähdimme metrolla kohti kahta eri oppilaitosta.  Metro olikin erittäin hyvä vaihtoehto liikkumiseen Pietarissa.

IMG_6114

Osallistujat jakaantuivat mielenkiinnon ja oman alan mukaan Petrovski Collegeen ja Matkailucollegeen.

Matkailucollege on alueen suurin matkailun ja kaupan alan oppilaitos yhteensä viidellä eri kampusalueella, joissa opiskelee 2500 opiskelijaa. Aloina mm. materiaalitekniikan keskus, pedagoginen henkilöstön keskus, ravintola-ala (kokki, suurtalouskokki, tarjoilija), matkailu jne. Koulu organisoi 19 oppilaitoksen kouluttamista (kutsutaan nimellä resurssikoulu), joka saa enemmän rahaa valtiolta alojen uusimpaan teknologiaan. Siellä koulutetaan myös alan yrityksiä ja oppilaitoksia. College oli kiinnostunut opiskelijavaihdosta ja ravintola-alan kestävän kehityksen seminaarin järjestämisestä.

Petrovski College oli monelle suomalaiselle oppilaitokselle jo tuttu yhteistyöoppilaitos. Koululla meidät otti vastaan kv-koordinaattori Olga Liadova. Hän esitteli oppilaitoksen tilat. Asuntolassa emme päässeet käymään koska se oli remontissa, mutta hän näytti kuvia. Vierailimme matkailualan opiskelijoiden luokissa, joissa opetettiin henkilöstöhallintoa, markkinointia, yrityksen perustamista ja varausjärjestelmiä. Hotellivirkailijaopiskelijat suunnittelivat hotellien ulkoalueita.

IMG_6090IMG_6077

 

IMG_6080IMG_6085

Oppilaitos tekee mielellään jatkossakin yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa ja solmii uusia sopimuksia. Mm. kahvikoulutuksen järjestämisestä heillä oli suunnitelmia ja toiveita toteuttaa suomalaisille opettajille, opiskelijoille ja yrityksille. Puitteet koulutuksen järjestämiseen olivat hyvät ja laadukkaat. Matkailualan opiskelijoille he tarjoavat edelleen mahdollisuutta työssäoppimiseen hotelleissa ja huolehtivat majoituksesta koulun asuntolassa. Myös opetukseen osallistuminen osana top-jaksoa, opettajien top-vaihdot ja oppilaitosvaihdot aiheuttivat Petrovskissa mielenkiintoa. Venäjän kielen osaaminen ei ole välttämätöntä, jos opiskelijat työskentelevät kansainvälisissä hotelleissa. Olga ottaa selvää työssäoppimispaikoista, jotka vastaanottaisivat ensi keväänä Suomesta matkailualan työssäoppijoita ja kv-vaihtoon lähteviä opettajia.

Petrovski Collegen jälkeen matkasimme Russian Culture College of Traditional Culture- oppilaitokseen. Koulun aloina mm. palvelualat, taide ja kulttuuri, matkailuala, yhteensä 1500 opiskelijaa. Koululla on myös lastenkoti ja orpolasten hoito, joiden koulutuksen ja valmistumisen maksaa valtio. Heille kustannetaan myös asunto. Koulu saa täyden rahoituksen valtiolta. Omaa lisärahoitusta tuovat oppilaitoksen hostelli, autohuolto ja autokoulu. Tässä koulussa saimme paljon tietoa opintososiaalisista ja yhteiskunnallisistakin asioista mm. opettajien työstä ja palkoista. Koulu edusti perinteisen venäläisen käsityön osaamista., mm. kuuluisan venäläisen posliinin, Lomonosovin, taiteilijoista moni on valmistunut koulusta.

IMG_6125IMG_6122

College-vierailujen jälkeen saavuimme takaisin illalla hotellille, jossa oli Ambassador-hotellin edustajan tapaaminen. Hotelliketjuun kuuluu Ambassador School, joka kouluttaa hotellin henkilökuntaa sekä myy esimerkiksi asiakaspalvelukoulutusta myös muille yrityksille Pietarissa. Koulun rehtori Olga Kazantseva esitteli lyhyesti koulun toimintaa hotellissa ja ehdotti yhteistyömahdollisuuksia matkailualan oppilaitoksille.

IMG_6055

Keskiviikkona aamu alkoi vierailulla Rakennusteollisuuden ja kaupunkitalouden oppilaitokseen (St. Petersburg State College of Construction Works and Urban Management). Oppilaitoksen kv-koordinaattori ja johtaja esittelivät koulun toimintaa ja olivat kiinnostuneita yhteistyöstä eri alojen kanssa (mm. matkailu- ja rakennusala). Oppilaitoksen tavoitteena on perustaa suomalainen koulutuskeskus Pietariin, jossa voisi suorittaa tutkinnon eri ammattialoilta (kaksoistutkinto). Mahdollinen koulun aloitus olisi aikaisintaan vuonna 2016. Viimeisenä vierailukohteena olisi ollut Sokos Hotel Palace Bridge, mutta emme ehtineet vierailulle koska aikataulu venyi ja junaan oli ehdittävä.

IMG_6185IMG_6180

Kaiken kaikkiaan vierailut oppilaitoksiin olivat onnistuneet kiireisestä aikataulusta huolimatta. Muutamiin asioihin kiinnitimme erityistä huomiota vierailumme aikana:

Monessa kohtaa korostettiin työelämäyhteistyötä ja sen toimivuutta. Tiivis yhteistyö kansainvälisiin alan yrityksiin ja yritysten panostaminen oppilaitosten toimintaan. Toisaalta oppilaitoksissa elettiin samanlaisten haasteiden edessä kuin Suomessa; työssäoppimispaikkoja oli oppilaitosten edustajien mukaan haastava saada. Oppilaitosyhteistyö on edellytys toimivan työssäoppimisverkoston luomiseksi. Matkan aikana verkostoituminen kollegoiden kanssa, hyvien käytänteiden ja kontaktien jakaminen olivat erittäin tärkeä osa matkaamme.

 

 

Team-Masters in Bilbao 24.-28.9.2014, Keijo Vehkakoski

Team-Mastertraining in Bilbao, Basque-Country (Keijo Vehkakoski, Jämsän ammattiopisto)

Goal of the learning journey

The goal of the Learning Journey is to connect with Global Tiimiakatemia Network with an aim to create possiblities for future shared projects amongs team coaches and teampreneurs (teachers and students) between different schools and companies. This Learning Journey is part of Tiimimestarit -team coaches training programme (session 5, Brand and Offering).

24.9.2014 Arriving to the Basque-Country, Bilbao at 4.00pm

Majoitumme Hesperia Zubialde hotelliin ja tapasimme muut tiimimestarit illallisen äärellä.

25.9.2014 Mondragon Team-akatemia ja toiminta alkaa

klo 9.00 Tutustumme ja vaihdamme kuulumisia sekä virittäydymme päivän teemaan – Brändi. Jakauduimme kolmeen tiimiin (4-6  henkilöä). Tehtävämme oli jakaa oma henkilöbrändi-idea ja tutustua yhteen maailman suurimmista brändeistä Cuggenheimin museoon.

http://www.guggenheim-bilbao.es/

kuva468

Museovierailun jälkeen vaihdoimme kokemuksia tiimin jäsenten kesken ja lähdimme työstämään omaa henkilökohtaista tiimivalmentajan brändiä. Päivän tuotoksena tiimimme tuotti ”brändipostikortin”,  joka toimii seuraavan päivän työkaluna. Päivä päättyy 20.00, jonka jälkeen päätimme päivän yhteiseen illalliseen.

Oma valmentajuuteeni liittyvä brändi-presentaatio:

Keijon brändi – english

MONDRAGON TIIMIAKATEMIA

Mondragon Tiimiakatemia (MTA) is an organization made up of students and team-entrepreneurs communities born in 2007 within the Faculty of Business Studies of Mondragon University. MTA employs the methodology used by Tiimiakatemia; a community of learners and team entrepreneurs that operates within Jyvaskyla University of Applied Sciences (Finland).

kuva487 kuva493 kuva490 kuva488

The purpose of MTA is to transform (the environment) through team entrepreneurship and based on active learning and cooperative values. Currently MTA is formed by a community of nearly 300 people and aims to become an international community regarding entrepreneurship and team learning. It also offers academic services and supports projects related to (team) entrepreneurship.

Mondragon Tiimiakatemia is a member of Global Tiimiakatemia Network. It is operating in close connection with different schools and companies, team coaches and teampreneurs in the network (shared Learning Jouneys and Learning Expeditions amongs the units, global projects, team coach and teampreneur exchange programmes etc.)

 

 

Helmiä sioille…?

 

2014-09-22 10.32.31

 

Kuvat ja teksti: Rea Tuominen

 Kuvat on otettu hankevalmistelukokouksessa Tanskassa syyskuussa 2014.

Eurooppaa koettelee aika ajoin erilaiset kuluttajien terveyttä uhkaavat ruokakriisit. Viime aikojen vakavimpia tapauksia ovat olleet EHEC -epidemia Saksassa 2011 ja listeria -epidemia Tanskassa 2013. Suomessa viime vuosien vakavin tapaus oli vuonna 2011,  jolloin mahdollisesti oliivisäilykkeestä saatu  botulismimyrkytys aiheutti kuolemantapauksen.

Vaikka ruokaturvallisuus Suomessa onkin maailman huippuluokkaa, kaikki on mahdollista myös täällä. Kaikille elintarvikkeiden kanssa tekemisissä oleville ammattilaisille ruokaturvallisuus on keskeinen osa ammattitaitoa ja se vaatii jatkuvia ponnisteluja. Väärät käsittelytavat tai huolimattomuus missä tahansa ketjun osassa voi aiheuttaa vakavia tilanteita paitsi yksilöiden kannalta myös vaarantaen kokonaisen yrityksen toiminnan.

Tanskan lihajalostusteollisuuden ammattioppilaitos (Danish Meat Trade College) kouluttaa elintarvike- ja ravintola-alan ammattilaisia. Jyväskylän ammattiopisto on tehnyt jo muutaman vuoden yhteistyötä DMTC:n kanssa opiskelijavaihtoihin liittyen. Nyt olemme lähdössä mukaan DTMC:n koordinoimaan, viiden maan kehittämishankkeeseen, jonka tarkoituksena on tuottaa visuaalista oppimateriaalia elintarviketurvallisuuden opettamiseen. Suunnitteilla on kuvakertomukset (piktogrammit) ja animaatiot vähintään neljästä keskeisestä elintarviketurvallisuuteen liittyvästä aiheesta.

Processed with Moldiv

Eramus+ ohjelma rahoittaa erilaisia yhteistyöhankkeita,  joita ovat

  •  strategiset kumppanuushankkeet
  • tietoyhteenliittymät
  • alakohtaiset osaamisyhteenliittymät
  • kapasiteetinvahvistamishankkeet Euroopan ulkopuolisten kumppanuusmaiden kanssa.

Tanskalaisten vetämään hankkeeseen haetaan rahoitusta strategisten kumppanuushankkeiden ohjelmasta. Ne tarjoavat ammatillisen koulutuksen toimijoille mahdollisuuden tutustua Euroopan maiden ammatilliseen koulutukseenvertailla käytäntöjä ja kehittää omaa toimintaa.

Kumppanuushankkeet voivat olla pienempiä muutaman partnerin yhteistyöhankkeita, jotka keskittyvät esimerkiksi hyvien käytänteiden vaihtoon tai tavoitteiltaan ja partneriryhmältään laajempia kehittämishankkeita, jotka tähtäävät yhteiseen innovaatioon ja laajaan eurooppalaiseen levitykseen. Hankkeiden kesto on yleensä kaksi vuotta.

Kumppanuushankkeiden tavoitteena on kehittää, siirtää ja ottaa käyttöön innovatiivisia käytäntöjä ammatilliseen perus- ja täydennyskoulutukseen. Tavoitteena on myös tiivistää oppilaitosten ja työelämän välistä yhteistyötä ja edistää koulutuksen työelämävastaavuutta.

Kumppanuushankkeiden odotetaan tuovan myönteisiä ja pitkäkestoisia vaikutuksia hanketyöhön osallistuville henkilöille ja heidän taustaorganisaatioillensa. Hankkeissa tulee olla myös yhteys koulutuspoliittisiin tavoitteisiin sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla.

Ammatilliselle aikuiskoulutukselle ja lukiokoulutukselle on myös oma rahoitusohjelmansa  Erasmus+ ohjelmassa, jonka tavoitteet ja reunaehdot voivat poiketa tässä mainituista.

Lisätietoa tästä rahoitustyypistä saat oman  oppilaitoksesi koordinaattorilta.

2014-09-22 10.30.05

Anni on sadas!

Mira ja Anni 051

 

Matkailun opiskelija Anni Kauppila on kuluvan vuoden sadas (100.) Jyväskylän ammattiopistolainen, joka saa Europassi -todistuksen osallistumisestaan ulkomaan jaksoon .

 

Viimeistä vuottaan Jyväskylän ammattiopistossa opiskelevalle, kansainvälisyyteen painottunutta opintopolkua tekevälle  Annille todistus on jo toinen koska hän oli ulkomaan vaihdossa Italiassa keväällä 2014. Tällä kertaa Anni lähtee yhdessä toisen opiskelijan kanssa Viroon Pärnuun 8 viikoksi. Työssäoppimispaikka on matkailulle uusi, joten he lähtevät sinne nyt siis pioneereina.

 

Mitä hyötyä vaihdosta uskot olevan sinulle jatkossa?
”Uskon, että ulkomaan top-jaksosta on hyötyä, koska sen aikana opin olemaan erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä ja tekemään kaikenlaisia töitä. Tulevaisuudessa ulkomaille voisi lähteä oikeisiinkin töihin – kynnys lähteä töihin ulkomaille valmistumisen jälkeen on madaltunut jo viime kevään Italian top-jakson johdosta.”

Anni on myös yrittäjänä NY Fiiliksessä ja on lähdössä marraskuussa yrityksen kanssa Saksaan Bremeniin joulumarkkinoille. Yrittäjyys ja kansainvälisyys sopivat luontevasti yhteen ja niiden kautta pääsee kehittämään  hyvin samankaltaisia, työelämän arvostamia taitoja kuten vastuunottamista, ongelmanratkaisutaitoja ja joustavuutta.

 

Europassi on henkilökohtainen osaamista kuvaava asiakirjakokonaisuus. Europassiin kuuluvat mm. sähköinen ansioluettelopohja sekä Europassin liikkuvuustodistus. Europassilla voi osoittaa hankitut tiedot ja taidot kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla. Europassi antaa haltijansa osaamisesta selkeän kokonaiskuvan esimerkiksi työ- tai opiskelupaikkaa varten.

 

Kuvassa Anni ja matkailun kv-yhteysopettaja Mira Ahtila
Kuva ja teksti: Milka Niskanen

 

Lisätietoa Jyväskylän ammattiopiston opiskelijaliikkuvuudesta Milka Niskanen