Opetushallituksen Venäjä-verkoston matka Pietariin 22.-24.9.2014

Venäjän oppilaitos- ja yritysyhteistyön lisäämiseksi verkosto järjesti matkan Pietarin oppilaitoksiin ja eri alojen yrityksiin. Osallistujat olivat eri puolilta Suomea matkailualan ja rakennusalan oppilaitoksista. Matkan suunnittelusta ja koordinoinnista vastasi Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston projektiasiantuntija Noora Juuti.

Matkaan Jyväskylän ammattiopistosta lähtivät matkailun opettaja Mira Ahtila ja talotekniikan opettaja Timo Toivanen. Matkan tarkoituksena oli tutustua ko. alojen yritys- ja koulutustarjontaan Pietarissa sekä kartoittaa erilaisia yhteistyömahdollisuuksia Suomen ja Venäjän välillä.

Timo matkusti ennen Pietariin saapumista sunnuntaina Moskovaan tutustumaan paikalliseen rakennusalan oppilaitokseen (College of Contemporary Technologies). Kutsu Moskovasta tuli oppilaitoksen johtajalta, joka haluaa tehdä yhteistyötä suomalaisen rakennusalan koulutuksen kanssa. Oppilaitos haluaa myös yhtenäistää rakentamisen laatujärjestelmän vastaamaan eurooppalaisia laatusäädöksiä. Timo tapasi oppilaitoksen edustajia ja tutustui kahteen rakentamisen kampusalueeseen. Mahdollista yhteistyötä oppilaitoksen kanssa kartoitetaan vierailusta saadun palautteen perusteella muiden Jyväskylän ammattiopiston rakennusalan opettajien kanssa.

WP_20140922_14_58_40_Pro

WP_20140922_08_30_39_Pro

 

Maanantaipäivä meni matkustaessa ja ilta palaverissa muiden osallistujien kesken seuraavan päivän ohjelmaan tutustuen. Tiistaiaamuna lähdimme metrolla kohti kahta eri oppilaitosta.  Metro olikin erittäin hyvä vaihtoehto liikkumiseen Pietarissa.

IMG_6114

Osallistujat jakaantuivat mielenkiinnon ja oman alan mukaan Petrovski Collegeen ja Matkailucollegeen.

Matkailucollege on alueen suurin matkailun ja kaupan alan oppilaitos yhteensä viidellä eri kampusalueella, joissa opiskelee 2500 opiskelijaa. Aloina mm. materiaalitekniikan keskus, pedagoginen henkilöstön keskus, ravintola-ala (kokki, suurtalouskokki, tarjoilija), matkailu jne. Koulu organisoi 19 oppilaitoksen kouluttamista (kutsutaan nimellä resurssikoulu), joka saa enemmän rahaa valtiolta alojen uusimpaan teknologiaan. Siellä koulutetaan myös alan yrityksiä ja oppilaitoksia. College oli kiinnostunut opiskelijavaihdosta ja ravintola-alan kestävän kehityksen seminaarin järjestämisestä.

Petrovski College oli monelle suomalaiselle oppilaitokselle jo tuttu yhteistyöoppilaitos. Koululla meidät otti vastaan kv-koordinaattori Olga Liadova. Hän esitteli oppilaitoksen tilat. Asuntolassa emme päässeet käymään koska se oli remontissa, mutta hän näytti kuvia. Vierailimme matkailualan opiskelijoiden luokissa, joissa opetettiin henkilöstöhallintoa, markkinointia, yrityksen perustamista ja varausjärjestelmiä. Hotellivirkailijaopiskelijat suunnittelivat hotellien ulkoalueita.

IMG_6090IMG_6077

 

IMG_6080IMG_6085

Oppilaitos tekee mielellään jatkossakin yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa ja solmii uusia sopimuksia. Mm. kahvikoulutuksen järjestämisestä heillä oli suunnitelmia ja toiveita toteuttaa suomalaisille opettajille, opiskelijoille ja yrityksille. Puitteet koulutuksen järjestämiseen olivat hyvät ja laadukkaat. Matkailualan opiskelijoille he tarjoavat edelleen mahdollisuutta työssäoppimiseen hotelleissa ja huolehtivat majoituksesta koulun asuntolassa. Myös opetukseen osallistuminen osana top-jaksoa, opettajien top-vaihdot ja oppilaitosvaihdot aiheuttivat Petrovskissa mielenkiintoa. Venäjän kielen osaaminen ei ole välttämätöntä, jos opiskelijat työskentelevät kansainvälisissä hotelleissa. Olga ottaa selvää työssäoppimispaikoista, jotka vastaanottaisivat ensi keväänä Suomesta matkailualan työssäoppijoita ja kv-vaihtoon lähteviä opettajia.

Petrovski Collegen jälkeen matkasimme Russian Culture College of Traditional Culture- oppilaitokseen. Koulun aloina mm. palvelualat, taide ja kulttuuri, matkailuala, yhteensä 1500 opiskelijaa. Koululla on myös lastenkoti ja orpolasten hoito, joiden koulutuksen ja valmistumisen maksaa valtio. Heille kustannetaan myös asunto. Koulu saa täyden rahoituksen valtiolta. Omaa lisärahoitusta tuovat oppilaitoksen hostelli, autohuolto ja autokoulu. Tässä koulussa saimme paljon tietoa opintososiaalisista ja yhteiskunnallisistakin asioista mm. opettajien työstä ja palkoista. Koulu edusti perinteisen venäläisen käsityön osaamista., mm. kuuluisan venäläisen posliinin, Lomonosovin, taiteilijoista moni on valmistunut koulusta.

IMG_6125IMG_6122

College-vierailujen jälkeen saavuimme takaisin illalla hotellille, jossa oli Ambassador-hotellin edustajan tapaaminen. Hotelliketjuun kuuluu Ambassador School, joka kouluttaa hotellin henkilökuntaa sekä myy esimerkiksi asiakaspalvelukoulutusta myös muille yrityksille Pietarissa. Koulun rehtori Olga Kazantseva esitteli lyhyesti koulun toimintaa hotellissa ja ehdotti yhteistyömahdollisuuksia matkailualan oppilaitoksille.

IMG_6055

Keskiviikkona aamu alkoi vierailulla Rakennusteollisuuden ja kaupunkitalouden oppilaitokseen (St. Petersburg State College of Construction Works and Urban Management). Oppilaitoksen kv-koordinaattori ja johtaja esittelivät koulun toimintaa ja olivat kiinnostuneita yhteistyöstä eri alojen kanssa (mm. matkailu- ja rakennusala). Oppilaitoksen tavoitteena on perustaa suomalainen koulutuskeskus Pietariin, jossa voisi suorittaa tutkinnon eri ammattialoilta (kaksoistutkinto). Mahdollinen koulun aloitus olisi aikaisintaan vuonna 2016. Viimeisenä vierailukohteena olisi ollut Sokos Hotel Palace Bridge, mutta emme ehtineet vierailulle koska aikataulu venyi ja junaan oli ehdittävä.

IMG_6185IMG_6180

Kaiken kaikkiaan vierailut oppilaitoksiin olivat onnistuneet kiireisestä aikataulusta huolimatta. Muutamiin asioihin kiinnitimme erityistä huomiota vierailumme aikana:

Monessa kohtaa korostettiin työelämäyhteistyötä ja sen toimivuutta. Tiivis yhteistyö kansainvälisiin alan yrityksiin ja yritysten panostaminen oppilaitosten toimintaan. Toisaalta oppilaitoksissa elettiin samanlaisten haasteiden edessä kuin Suomessa; työssäoppimispaikkoja oli oppilaitosten edustajien mukaan haastava saada. Oppilaitosyhteistyö on edellytys toimivan työssäoppimisverkoston luomiseksi. Matkan aikana verkostoituminen kollegoiden kanssa, hyvien käytänteiden ja kontaktien jakaminen olivat erittäin tärkeä osa matkaamme.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *