Luovat taidot kukoistivat Alppien kainalossa

Teksti ja kuvat: Mikko Auerniitty

Kun aplodit olivat ohi, opiskelijat halasivat toisiaan ja kiittivät yhteisestä matkasta uusiin kokemuksiin. Takana oli viisi työn täyteistä päivää nettisivujen suunnittelua, animointia, valokuvaamista, graafista suunnittelua ja tietenkin englannin puhumista aamusta iltaan.  

Sveitsin Sankt Gallenissa vietetty viikko keskittyi epätasa-arvoa vastaan taistelevien mediaprojektien toteuttamiseen ja niiden esittelemiseen koko Creative Skills -yhteisölle. Sankt Gallenin viikko oli jatkoa viime marraskuussa Madridissa käynnistyneeseen ryhmätyöskentelyyn, jossa kerättiin tietoa ja rakennettiin prototyyppejä sosiaalisesti vaikuttavien kampanjoiden malleiksi. 

Alppien aurinkoisissa maisemissa monikansalliset ryhmät hitsautuivat yhteen tiiviiksi joukkueiksi, jotka pusersivat uskomattoman hienoja töitä todella lyhyessä ajassa. Paikalle kutsuttu tuomaristo antoi palautetta jokaisesta projektista ja kiitti nuoria taitureita huikeista töistä, jotka koostuivat niinkin erilaisista tuotoksista kuin sosiaalisen median kampanjoista ja lautapeleistä.  

Sankt Gallenin viikko oli neljäs Ghentissä alkaneeseen kuuden viikon kokonaisuuteen, jonka tarkoitus on kehittää opettajuutta ammatillisessa koulutuksessa kohti tulevaisuuden vaatimuksia, joista erityisen tärkeiksi on koettu ns. pehmeät taidot. Näillä tarkoitetaan luovia työelämätaitoja, kuten luovuutta, ongelmanratkaisutaitoja, kriittistä ajattelua, tiimityötä, päätösten tekoa ja sosiaalisia taitoja.  

Hankkeessa mukana olevat opiskelijat toimivat ns. koekaniineina uudenlaista opettajuutta kehitettäessä, toisin sanoen viikkojen aikana opiskelijaryhmien ohjaajina toimivat opettajat pyrkivät löytämään tapoja, joilla pehmeät taidot vahvistuisivat opiskelijoiden osaamisessa. 

Kokonaisuudessaan CS-21 hanke kestää kolme vuotta.

Hanke jatkuu Jyväskylässä 

Hanke jatkuu vielä ensi syksynä Jyväskylän ja Lissabonin viikoilla, joilla molemmilla on oma teoreettinen pehmeiden taitojen painopistealueensa. Sankt Gallenissa korostettiin kriittistä ajattelua ja Jyväskylän viikolle teemaksi on suunniteltu luovuutta ja uteliaisuutta.

Opiskelijat ja opettajat vaihtuvat kahden viikon välein, joten CS21-hankkeen aikana Jyväskylästä tulee olemaan mukana 7 opettajaa ja 12 opiskelijaa. Projektin myötä tämä porukka levittää omaan lähiympäristöönsä lähestymistapaa, jossa korostuu pehmeiden taitojen merkitys niin media-alan tekijöinä kuin opettajina. 

Workshopit inspiroivat 

CS21-hankkeessa opettajat ovat saaneet teoreettista valmennusta erilaisiin teemoihin omissa workshopeissaan ja nämä kultahiput muuttavat varmasti opetustyötä Gradian luokissa. Huomio kiinittyy enemmän opiskelijoiden erilaisuuden huomioimiseen sekä heidän luovien taitojen kehittämiseen sen sijaan että keskityttäisiin pelkästään teknisten taitojen sparraamiseen.  

Sankt Gallenissa käytiin läpi erityisesti kriittisen ajattelun merkitystä jokaisen opiskelijan taitovalikoimassa ja tähän pureuduttiin monissa keskusteluissa sekä vapaa-ajalla opettajien kesken.  

Toinen teema oli ns. blended learning, eli itsenäisesti opiskeltavien osioiden ja opettajan johdolla tehtävien osuuksien yhdistäminen samaan opintokokonaisuuteen. Sveitsiläiset isännät näyttivät toteuttamiaan esimerkkejä videotuotannon kurssilta ja tämä herätti paljon keskustelua vastaavien menetelmien implementoinnista erilaisiin tutkinnonosiin.  

Workshopeissa jaettiin myös erilaisia tapoja antaa palautetta niin lähiopetuksessa kuin ruudun välityksellä. Tähän suomalaiset antoivat esimerkkejä Youtuben käytöstä etäopetuksessa, mikä antoi monelle silmiä avaavan oivalluksen.

CS-21, Creative Skills 21 -hanke on Erasmus+ KA2 kehittämishanke.

Lue lisää: http://www.cs-21.eu/

Lisätietoja Erasmus+ hanketyypeistä: Rea Tuominen, kv-suunnittelija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *