Miestenhuoneen kautta viiden tähden hotelliin

WP_20151123_009WP_20151123_007

Kyselyitä työssäoppimismahdollisuuksista Brittensaarilla tulee Jyväskylän ammattiopiston koordinaattoreille aina tasaisin välein. Yhteistyökuviot siihen suuntaan  kuitenkin tulleet, menneet ja hiipuneet. Syitä on monia, eikä vähäisimpänä se, että Isolla Britanialla ei ole varsinaisesti ollut toista astetta koskevaa eurooppalaista strategiaa koko sinä aikana kun Suomi on ollut EU:n jäsen. Useimmille oppilaitoksille siellä kv-toiminta on pelkästään (Aasiaan suuntautuvaa) koulutusliiketoimintaa. Toki poikkeuksia on ja on ollut, mutta yksittäisten oppilaitosten Eurooppa -strategiat ovat osoittautuneet yhtä vahvoiksi kuin oppilaitoksen kulloisenkin johtajan oma näkemys eurooppalaisesta yhteistyöstä – ja kuten tunnettua, johtajathan tulevat ja menevät. Näin ollen hyvinkin toiminut yhteistyö on saattanut hetkessä tyrehtyä.

On kuitenkin hassua, että partnerikartastamme puuttuu koko Euroopan kannalta merkittävä talous- ja kulttuurimahti. Olemme siksi nyt tekemässä perusteellista selvitystä siitä mitä ja miten voisimme tehdä yhteistyöta saarivaltion suuntaan. Muutamissa käynnissä olevissa hankkeissa on mukana englantilaisia oppilaitoksia ja parhaillaan Jyväskylän ammattiopistosta onkin 5 työssäoppijaa kolmessa eri englantilaisessa kaupungissa. Nämä ensimmäiset ‘koekanit’ ovat pintakäsittely-, sosiaali- ja terveys-, kauneus- ja matkailualoilta ja muutamien alkuvaikeuksien jälkeen tulokset nyt vaihtojen 3. tai 5. viikolla ovat lupaavia. Ehkä jopa niin lupaavia, että Ison Britannian muita selvästi suuremmat vaihtokustannukset ovat perusteltavissa.

Jyväskylän ammattiopiston koordinaattori Rea Tuominen kävi vierailemassa  Englannissa olevien opiskelijoiden luona marraskuun loppupuolella. Pintakäsittelyn opiskelija Jenni Talvitie (kuva yllä) löytyi top-ohjaajansa Matt:in kanssa Chichester Collegen opiskelijayhdistyksen klubihuoneen miesten vessasta saumaamasta laattoja. Yhteistyö on sujunut ensimmäisten viikkojen aikana ‘saumattomasti’ ja top-ohjaajan, yhden paikallisen oppisopimusopiskelijan ja Jyväskylästä saapuneen työssäoppijan kolmikko on löytänyt helposti yhteisen tekemisen sävel.

WP_20151124_011WP_20151124_009

Englannin lounaisrannikolta puolestaan löytyivät sosiaali- ja terveysalan opiskelijat Essi Ruuskanen ja Riina Lind sekä kauneusalan opiskelija Heli Kehus. Tämän kolmikon vaihto käynnistyi viikon orientaatio-opinnoilla (responsible communication in the workplace), jota kaikki opiskelijat kehuivat kovasti. Työssäoppimisjaksot eivät sitten olekaan käynnistyneet ihan yhtä mutkattomasti. Yhden opiskelijan kohdalla päädyttiin pikaisesti vaihtamaan top-paikka ja sen jälkeen asiat tuntuvat rullaavan hyvin. Kauneusalan opiskelijan kohdalla haasteeksi on muodostunut alun vakuutushäslingin jälkeen se, että kauneussalongilla ei ole riittävästi asiakkaita. Paikallinen yhteistyökumppani on tähänkin asiaan puuttunut asianmukaisella vakavuudella, joten mitä suuremmalla todennäköisyydellä vaihdon toinen puolikas sujuu paremmissa merkeissä

.WP_20151127_012WP_20151127_008

Liverpoolista puolestaan löytyivät matkailualan ‘koekanit’ Essi Johansson ja Jenni Luomajoki. Essi on työskennellyt paikallisyhdistyksen toimintakeskuksessa, jossa järjestetään koulutuksia, kokouksia, juhlia ym. Lisäksi yhdistyksellä on lounaskahvila ja monenlaista muuta toimintaa, joiden organisoinnissa ja järjestelyissä Essi on päässyt olemaan monipuolisesti mukana. Jennin piti alunperin työskennellä 5-tähden boutigue -hotellin vastaanotossa ja kokousosastolla, mutta  vaihtojakso osui ajankohtaan jolloin kokouksia on ko. hotellissa hyvin vähän jos ollenkaan. Koska Jennin jakson oppimistavoitteet olivat lähinnä asiakaspalveluun liittyviä, päätyi hän ravintolasalin puolen tehtäviin. Jenni on ottanut ne (ilman aikaisempaa kokemusta) haltuun niin hyvin, että FB -osaston päällikkö tarjosi Jennille töitä valmistumisen jälkeen.

Kokeilut jatkuvat kevätlukukaudella osin samoilla ja muutamilla uusilla aloilla. Toivottavasti Iso Britanniasta saadaan jatkossa hyvä ja luotettava vaihtokohde.

Lisätietoja Rea Tuominen p.6159.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *