Arkistot kuukauden mukaan: helmikuu 2015

Hollantilaiset Eline ja Kim

Hollantilaiset Teacher-assistant opiskelijat  Eline van Mastrig ja Kim Blijleven ovat nyt kolmatta viikkoa Jyväskylässä työssäoppisjaksolla English Preschoolissa. Tyttöjen jakso on nyt puolessa välissä ja  suomalainen työarki alkaa jo olla tuttua.  Työpaikkana toimii aivan keskustassa sijaitseva English Preschool.  Sopeutumista työpaikalle on helpottanut mm. se, että  työkielenä on englanti. Lapsia ja työntekijöitä on useista eri kansalaisuuksista ja eri kielitaustoilta, joten englannin käyttäminen ja ”elekieli” on luontevaa.

Elinellä  ja Kimillä on Hollannissa jäljellä opintoja vielä reilu vuosi ja Suomessa vietetty työssäoppimisjakso  on osa opintoja. Kotiin palatessaan maaliskuun lopulla tytöillä on tiedossa jo kevään koekiireet ja niihin valmistautuminen on alkanut jo täällä Suomessa. Tytöt ovatkin tyytyväisiä siitä, että englanninkieltä pääsee nyt harjoittelemaan joka päivä, sillä huhtikuussa on kotimaassa  tiedossa myös  haastavat englanninkokeet.

Eline ja Kim kertovat sopeutuneensa hyvin Suomeen ja Jyväskylään – erityiskehuja tytöt antavat suomalaisen luonnon kauneudesta ja ystävällisistä ihmisistä, jonka vuoksi Jyväskylään onkin ollut turvallista asettua 6 viikoksi. Vapaa-aika kuluu pääsääntöisesti  ostoksilla ja Priimuksen asuntolassa ruokaa tehden ja omien juttujen ja koulutehtävien parissa.  Asuntolaa tytöt kehuvat  erittäin mukavaksi  ja siellä on mm. tutustunut luontevasti  toisiin ulkomaalaisiin työssäoppijoihin, jotka ovat työssäoppimisjaksoilla Jyväskylän ammattiopistossa eri aloilla.  Suomalaisten tuutoreitten kanssa on käyty mm. Laajavuoren alamäkiluistelutapahtumassa, Jyväsjärven jäällä ja sen lisäksi tytöt ovat itse vuokranneet sukset Laajavuoresta ja käyneet hiihtämässä.  Tuutoreitten kanssa on suunnitteilla myös talviloman jälkeen lähteä keilaamaan.

Työpaikkaohjaajana toimiva Suvi Schuurman on puolestaan käynyt tyttöjen kanssa luontomuseossa ja esitellyt Jyväskylää paikallisen näkökulmasta. Suvin mielestä Eline ja Kim ovat löytäneet paikkansa  jouhevasti  monikielisessä työyhteisössä ja opiskelijoiden itsenäinen ja työteliäs asenne saa kehuja. Ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa yhteistyö on jatkunut  English Preschoolissa jo reilun kymmenen vuoden ajan ja pääsääntöisesti  kokemukset ovat olleet positiivisia, joten yhteistyö jatkunee tulevaisuudessakin.

 

Lisätietoja English Preschoolista:

http://intlang.fi/

Costa Rica

Lyseon lukion ensimmäisen vuositason opiskelija Laura Kalliokoski lähti vaihto-oppilaaksi Costa Ricaan helmikuun 2015 alussa ja hän kirjoittaa blogia vaihto-oppilaskokemuksistaan.

16.2.2015

Nyt jo yli viikko täällä takana ja ois niin paljon kerrottavaa ettei tuu mitään mieleen :D. Viikko sit perjantaina puolilta öin Costa Rican aikaan saavuttiin AFS:n leirille melkein 24 tunnin matkustamisen jälkeen. Siellä sit tutustuttiin muihin vaihtareihin ja oli tosi tosi kivaa, ois jaksanu siellä pidempäänkin. Sunnuntaina aamulla lähettiin kuitenkin kaikki busseilla omiin host-perheisiin.

Oon tykänny mun perheestä tosi paljon, siihen kuuluu äiti, isä ja kaks siskoa, toinen 2 vuotta mua vanhempi ja toinen saman ikänen, sit vielä 8v pikkuveli ja lisäks vielä 2 koiraa. Heti ekasta päivästä lähtien täällä on ollu tosi kotoisa olo ja on ollut helppo tulla perheen elämään mukaan. Tosin ekat päivät olin kipeenä ja makasin lähinnä sängyssä nukkumassa. Seuraavana perjantaina mulla oli sitten eka koulupäivä, ja oli tosi hauskaa. Meillä oli vaan yks tunti ja loppupäivä vaan istuskeltiin koululla. Mut otettiin heti mukaan meiän luokan porukoihin ja muutenkin tosi moni tuli juttelemaan ja ottamaan mun ja muitten vaihtareiden kanssa kuvia, vaikka ei paljoa ymmärrettykään. Se täällä ehkä on ollu se vaikein juttu nyt aluksi, kun ei osaa vielä kieltä. Koulussakin ois tosi helppo tutustua ihmisiin kun kaikki tulee juttelemaan mut sit ei vaan osaa sanoo mitään. Kaikista ärsyttävintä on just se kun ymmärtää kyllä mitä toinen sanoo mutta ei sit ite osaa vastata.

Viikonloppuna lähettiin perheen ja joittenkin sukulaisten kans käymään parilla rannalla. Nukuttiin teltoissa ja lauantaina oltiin sit melkeen koko päivä tuolla Playa del coco:ssa, mistä nuo kuvatkin on. Seuraavana päivänä käytiin aika nopeesti kattoo vielä pari eri rantaa ja ajeltiin kotiin. Täällä missä minä asun ei siis oo mitään rantaa, mutta toi paikka missä käytiin oli jonkun 5 tunnin ajomatkan päässä eli ei siis mikään lähin paikka ollut kumminkaan.

Laura

5.2.2015

6 ja puoli tuntia niin mun kone lähtee kohti Amsterdamia, siellä välilasku ja vielä Panaman kautta Costa Ricaan.

Nyt väsyttää jo niin paljon että en keksi mitään järkevää sanottavaa tähän… pakko varmaan yrittää pari tuntia nukkuukin ennen lentokentälle lähtöä.  Costa Ricasta sitten vähän enemmän kuvia ja tekstiä heti kun vaan mahollista!

Nii ja jos jotain ihmetyttää niin täällä on myös pari jotain tosi vanhaa postausta mitä en halunnu poistaa, ei siis liity vaihtoon mitenkään 😀

Laura

Tietoja ja tilastoja 2014

Jälleen on se aika vuodesta kun tekemiset ja tekemättömyydet on laskettu ja lueteltu. Jyväskylän ammattiopiston kansainvälisen toiminnan kehittämistä jatkettiin vuonna 2014 kuntayhtymän strategian toimenpideohjelman mukaisesti keskittyen toimenpiteisiin, joiden avulla  varmistetaan kaikille opiskelijoille monikulttuurisuus- ja kansainvälistymisvalmiudet sekä parannetaan mahdollisuuksia opiskelijoiden syventää kv-osaamistaan.

2015-01-25 15.16.24

Kotikansainvälistymisen osalta ulkomaisten vaihto-opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneita on osallistettu oppilaitoksen toimintaan entistä kokonaisvaltaisemmin. Tämä on tarkoittanut mm. saapuvien opiskelijoiden  läheisempää integrointia oppilaitoksen toimintaan esim. siten, että  vaikka pääosa jaksosta olisikin suoritettu työssäoppimalla, on saapuville opiskelijoille järjestetty opinto-ohjelmaa myös oppilaitoksessa integroiden heidät oman alansa opiskelijaryhmään. Sosiaali- ja terveysalalla on tästä erityisen hyviä kokemuksia, joista julkaistaan hieman tuonnempana oma blogijuttu.

Jyväskylän ammattiopisto vastaanotti vuoden 2014 aikana 114 opiskelijaa (lisäystä 10%) yhteensä yhdeksästä (9) maasta. Eniten opiskelijoita saapui Alankomaista (31),  Saksasta (28) ja Tsekeistä (25). Vaihtojen pituus vaihteli 2-12 viikon välillä. Keskimääräinen vaihtojen kesto oli viisi viikkoa.

Liikkuvuuden osalta Eurooppalaisen opintosuoritusten siirtojärjestelmän (ECVET) pilotointia jatkettiin kaikissa tutkinnoissa. Kaikkien liikkuvuusjaksojen osalta sovitaan etukäteen vaihdon aikana hankittavasta osaamisesta tietoina, taitoina ja pätevyyksinä. Vuoden 2014 aikana  on kehitetty ja kokeiltu arvioinnin dokumentointia, jotta ECVET-periaatteiden mukainen arviointi ja sen dokumentointi saadaan käyttöön vuoden 2015 aikana mahdollisimman laajasti.   Lisäksi liikkuvuuden suunnittelua ja seurantaa on edelleen systematisoitu mm. ottamalla Priimus –järjestelmä entistä paremmin käyttöön niin lähtevien kuin saapuvien opiskelijoiden dokumentoinnin osalta.

Vähintään jakson (6 vkoa) mittaisiin ulkomaan jaksoihin osallistui vuonna 2014 yhteensä 184 opiskelijaa (+4) keskimääräisen jakson pituuden ollen 7 viikkoa. Lyhyempiin  opintovierailuihin (3-8pv) osallistui lisäksi 40 opiskelijaa.  Yli jakson mittaiset (8-12 viikkoa) jaksot ovat myös lisääntyneet edellisvuodesta (+8). Liikkuvuusjaksoja toteutui yhtä lukuun ottamatta (talotekniikka) kaikissa tutkinnoissa mukaan lukien kaksi tutkintoa (pintakäsittely ja puu), joissa ei useampaan aiempaan vuoteen toteutunut liikkuvuuksia ollenkaan.

Vastaanottavien maiden osalta   lisäystä edellisvuoteen oli neljä kohdemaata (24).  Suosituimmat kohdemaat ja niiden järjestys oli sama kuin edellisenä vuonna, mutta niiden osuus on tavoitteen mukaisesti hieman pienentynyt aiemmasta. Suosituimmat maat olivat Espanja (49, -26), Saksa (28, – 7) ja Alankomaat (25, -2). Neljänneksi  jälleen sijoittunut Puola (19, + 4) on myös  tasaisesti lisännyt suosiotaan erityisesti tekniikan ja liikenteen tutkinnoissa hyvien vaihtokokemusten ansiosta.

Tarkempia seurantatietoja Jyväskylän ammattiopiston osalta löytyy maaliskuun alkupuolella intran suunnittelu ja seuranta -kansiosta.

Lisätietoja Rea Tuominen p.6159