”Shanghain valot mulle loistaa…”

Pia Pia Tolonen,  koulutuspäällikkö, Jyväskylän ammattiopisto

Ensimmäisenä mieleen tuleva asia kuullessani mahdollisuudesta osallistua opettajien täydennyskoulutuksen ensimmäisen jakson toteutukseen juhannuksen jälkeen, oli Annika Eklundin laulu ”Shanghain valot” https://www.youtube.com/watch?v=8h73Lt64lA0.

kartta

Voi sanoa, että tapahtui hyppy tuntemattomaan lyhyellä varoitusajalla. Kyseessä oli ensimmäinen viiden päivän koulutusosuus EduCluster Finland Oy:n Shanghain Minhang Education Bureaun kanssa tekemän sopimuksen mukaisesta ammatillisten opettajien täydennyskoulutuksesta. En ollut koskaan matkustanut Aasian suunnassa, joten uutta oli paljon tiedossa myös kulttuurisesti. Shanghain valojen näkeminen turistin näkökulmasta jäi kevyeksi, mutta kuvainnollisesti voin todeta viikon aikana nähneeni erittäin upean kirjon paikallisia valoja kylläkin. Ennen matkaa mielessä oli valtavasti kysymyksiä: millaisia asioita pitää muistaa kiinalaisten kanssa kommunikoidessa, mikä on korrektia ja mitä ei ainakaan saa sanoa tai tehdä, osaanko syödä puikoilla, miksi matkaoppaat suosittelevat pitämään nenäliinoja aina mukana jne. Mutta kyllä päällimmäiset kysymykset ja paniikkiakin aiheuttavat tunteet liittyivät itse opetukseen ja koulutukseen. Moduulin sisällön suunnittelun kun aloitimme vain kaksi viikkoa ennen matkalle lähtemistä. Niin ja lisäksi; riittääkö englanninkielen taitoni, apua!

Sceenopsikelijat1

Opettajien täydennyskoulutuksen ensimmäinen viikko Shanghaissa osui siis juhannuksen jälkeiseksi viikoksi. Sielläkin opettajat olivat valmistautumassa ansaitun kesäloman alkamiseen ja mielet täydennyskouluttautumisviikolle olivat sen mukaiset. Ennakkoon ilmoitetusta 60 opettajan joukosta täydennyskoulutuksen 1. moduuliin osallistui 49 opettajaa tai vastaavassa tehtävässä toimivaa henkilöä. Tarkoituksenamme oli ensimmäisen viikon aikana kertoa heille suomalaisesta ammatillisesta koulutuksesta yleistietoa sekä sen lisäksi tarkemmin työssäoppimisesta, opetuspedagogiikasta ja –menetelmistä sekä tehdä opettajien osaamiskartoitusta seuraavia neljää moduulia varten.

hotellin aulakuva_hotelli

Hotellimajoituksemme sijaitsi noin 45 minuutin ajomatkan päässä oppilaitoksesta jossa työskentelimme. Matkat sujuivat leppoisasti oppilaitoksen autonkuljettajien toimesta. Työpäivät aloitimme joka aamu aamupalalla klo 7.30. Aamupalan aikana kävimme läpi tulevan päivän sisällöt ja roolijakomme sekä tarvittaessa teimme vielä hienosäätöä ohjelmaan. Tuo työ saattoi jatkua vielä ajomatkan aikana jonkun meistä kouluttajista avatessaan tietokoneensa ja tehdessään vielä päivän kalvosulkeisiimme muutoksia. Niin, onneksi en siis ollut työmatkalla yksin. Kouluttajaryhmämme muodostui neljästä henkilöstä. Ekspertteinä toimivat Sami Ahonen (Jyväskylän aikuisopisto), Irene Hein ja Xu Yang (Haaga-Helia) sekä allekirjoittanut koulutusohjelman koordinaattorina.

Koulutus alkoi joka aamu tasan klo 9.00. Aikatauluista oltiin tarkkoja, koska heti ensimmäisenä päivänä paikallinen koulutuspäällikkö teki osallistujille selväksi, että suomalaiset ovat tunnettuja siitä, että ovat aina ajoissa paikalla. Ensimmäisen päivän jälkeen jouduimme tekemään jo suunnitelmiimme muutoksen aikataulujen suhteen. Meiltä odotettiin perinteistä luokkaopetusta pienemmille ryhmille. Siis suunnittelemaan neljälle jäljellä olevalle päivälle lukkarit. Tämän muutoksen myötä, jouduimme myös lisäämään ohjelmaan lisää aiheita jäljellä oleville päiville. Koulutus päättyi joka päivä klo 16.00. Koulutuspäivän jälkeen paluu hotellille ja matkalla jo reflektointia takana olleesta päivästä ja tehtyjen havaintojen ja palautteen myötä myös mahdollisesti tulevan päivän suunnittelua ja uudistusta. Eniten uudistustyötä teimme kahden ensimmäisen päivän jälkeen. Hotellilla jatkoimme vielä työpäivää suunnittelulla ja reflektoinnilla tai teknisten haasteiden ratkaisemisella.

taksimetro

Hotelliltamme oli noin 10 minuutin taksimatka lähimmälle metroasemalle ja siitä 30 – 45 minuutin metromatka, mikäli halusi päästä Shanghain keskeisille turistipaikoille. Useana iltana päädyimme matkaamaan noin tunnin saadaksemme hiukan kokemusta Shanghaista ja sen kulttuurista turistin näkökulmasta. Ainoastaan yhtenä iltana jäimme hotellille ja se oli toisen koulutuspäivän jälkeen tiistaina, kun meitä kaikkia tuntui vaivaavan enemmän tai vähemmän aikaeron ja matkustamisen aiheuttama väsymys ja ensimmäisten päivien työn tuoma hämmennys.  Tuona iltana kolme meistä nautti hierontakokemuksesta lähes välittömästi hotellille palaamisen jälkeen. Ja kannatti. Tuon tunnin taon jälkeen taas ymmärsimme toisiamme, suomenkielen puhetta ja ajatuksia, mikä oli tärkeää sillä meidän täytyi tehdä taas muutoksia suunnitelmiimme loppuviikon ohjelman ja koulutuksen toteutuksen suhteen. Muina iltoina teimme matkaa keskustaan tehdessämme lähes kaiken aikaa ”töitä”; reflektoimme, suunnittelimme ja vaihdoimme kokemuksiamme. Ainoastaan torstai-iltana teimme jo hotellilta lähtiessämme sopimuksen, että tuona iltana ei sanallakaan keskustella siitä aiheesta, minkä vuoksi olimme Shanghaissa. Oli vaikeaa, mutta sinnikkäästi pidimme kiinni sopimuksestamme.

lunch Oppilaitoksessa asiantuntijoiden lounaalla

Kyseinen viikko oli erittäin antoisa ja mieleenpainuva. Olen monta kertaa tuon viikon jälkeen sanonut ja sanon edelleen, että onneksi en missään vaiheessa touko-/kesäkuuta vastannut ei, kun kysyttiin mahdollista kiinnostusta tai myöhemmin osallistumista tähän hankkeeseen ja viikkoon Shanghaissa. Mahtava työkokemus ja erittäin opettava myös itselleni ihmisenä. Mihin kaikkeen sitä pystyy ja jopa lyhyellä varoitusajalla. Täytyy kyllä todeta myös ja ennen kaikkea, että yksin en tähän olisi pystynyt vaan viikon kaikkein tärkeimmät mahdollistajat ja jakajat olivat ehdottomasti Irene, Yang ja Sami. He tekivät kanssani tuosta työkokemuksesta upean!

Kokemuksestani voisin kirjoittaa vaikka pienen kirjasen, mutta katson parhaakseni jatkaa tätä tarinaa valokuvien muodossa. Mieluusti kyllä kerron kokemuksestani ja jaan sen kanssanne eli kysykää rohkeasti kohdatessanne. Otatte tietysti itse tietoisesti riskin, koska voi olla, että kun päästätte minun kertomaan aiheesta, siitä ei meinaa tulla loppua.

Ennen kuvia: suosittelen teille kaikille, jotka olette kansainvälisestä toiminnasta kiinnostuneita, että aktivoidutte tällä sektorilla ja ilmiannatte mielenkiintonne asian tiimoilta. Koulutusvientiin ja kansainvälisiin projekteihin liittyvät aihealueet ovat meille kaikille tuttuja: olemme siellä kertomassa ja jakamassa omaa osaamistamme ja tietotaitoamme ammatillisesta koulutuksesta ja kielitaitomme riittää :-).

ecf-edustaja
Asiantuntijat Anna Korven (EduCluster Finland Oy) kanssa aloituspalaverissa su 22.6.2014.(Kuvassa Irene Hein (vas.), Xu Yang, Anna Korpi ja Sami Ahonen)

Sami
Sami matkalla ensimmäisenä koulutusaamuna oppilaitokseen.

 Alkusanat

Sami_esitys Ammatillisen koulutuksen esittely, Sami

 postit nimet

metallintyöstö tutustumiskierros
Metallin työstön opetus opettajan kuvaamana ja tutustumiskierros oppimisympäristöihin

 autoala autot
Autoala – oppimisympäristöä ja opetusmateriaalia

ryhmätyötoppimiskokemukset

Ryhmätöiden äärellä ja oppimiskokemuksia jakamassa

kiinateksti työskentelyä

verkostotosaamiskartoitu

Verkostojen näkyväksi tekemistä ja oman osaamisen pohdiskelua

palaute Loppupalaute kerättiin arviointijanalla

iltanäkymä1näkymä2
Ja ne Shanghain valot…

turisti3 turisti4
Työviikko huipentui turistina vietettyyn lauantaihin ennen paluumatkan alkamista Pekingin kautta koti Suomeen.

One thought on “”Shanghain valot mulle loistaa…”

  1. Hei Pia! Kiva kun oli mukava ja matka meni kaiketikin hyvin. Shanghai on iso paikka ja matkoihin menee paljon aikaa päivittäin. Matkasta nauttii enemmän jos ehtii mennä ympäristöön, mutta ensikertalaiselle elämyksiä saa vähemmästäkin. Osa elämyksistä on positiivisia ja osa negatiivisia – riippuen vastaanottajan arvoista ja toiveista. Ihmiset ovat – erityisesti pienemmillä paikkakunnilla – ystävällisiä ja rentoja. Shanghaissa ja Pekingissä on totuttu ulkomaalaisiin eikä heitä erityisemmin noteerata katukuvassa – paitsi Shanghain keskustassa muutaman kerran on viekoiteltu allekirjoittanuttakin poikkeamaan kaidalta polulta. Silloin kun kielitaidossa ja tinkimistaidossa oli puutteita, maksoin ostamastani tavarasta katukaupassa helpommin enemmän kuin paikalliset ihmiset. Siihen aikaan kun te olitte Shanghaissa, olin itse kesää viettämässä Changshassa. Tosin aikani ei kulunut huvitteluun, vaan viimeistelin kiinan kielen oppikirjaa “The Bridge”. Vapaa-ajalla kävin ostoksilla ja ystävien kanssa kalassa. Terveisin Voitto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *