Eramus+ Jatkuvuutta ja jotain uutta.

kuva

Kuvassa Cimon toimialajohtaja Mikko Nupponen Vaassa 11.11.2013

Erasmus+ -ohjelmaan valmistautuminen on jo käynnissä vaikka lopullista ohjelmapäätöstä vielä odotetaankin. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän kannalta tärkeimmät toiminnot KA1 ja KA2 olivat esillä 11.11.2013 Vaasassa pidetyssä Erasmus+ tiedotustilaisuudessa.

Yhteistä kaikille uuden rahoitusohjelman toiminnoille on, että vihdoinkin pääsemme entistä enemmän irti paperista. Ohjelman mukana tulee uusi hakijoiden sähköinen tunnistautuminen ERF/PIC –järjestelmän kautta  (yksi tunnus per koulutuksen järjestäjä). Jatkossa jätetään aina sähköinen hakemus ja raportti. Paperiversiot ja allekirjoitukset tulee jatkossa vain rahoitussopimuksiin.

Key Action 1 (KA1) eli liikkuvuushankkeilla tarkoitetaan opiskelijoiden, vastavalmistuneiden, opettajien ja muun henkilöstön liikkumista pääasiassa EU-maasta toiseen. Vuoden 2014 hakukierroksella liikkuvuushankkeisiin on varattu ko. toiminnon budjetista noin 75%. Liikkuvuushankkeiden osalta keskeinen muutos painotuksissa on vahvempi vaikuttavuuden seuranta ja arviointi sekä tulosten levittäminen koulutuksenjärjestäjän yksiköiden ja koulutusalojen sisällä.

Liikkuvuushankkeita valmistellaan kuntayhtymässä parhaillaan kahdella rintamalla:

1. Opiskelijaliikkuvuuden osalta tällä viikolla jätetään vielä vanhan rahoitusohjelman (LLP) mukainen liikkuvuussertifikaatin jatkohakemus ja maaliskuussa 2014 valmistaudutaan jättämään sertifikaattiin liittyvä liikkuvuushakemus. Tällä rahoituksella pyritään takaamaan noin 60 opiskelijan liikkuvuus lukuvuonna 2014-2015.

Sertifioinnin tilalle on tulossa akkreditointi, jonka valmistelu aloitetaan keväällä 2014. Akkreditointi on askel eteenpäin    sertifioinnista ja takaa käytännössä liikkuvuusrahoituksen vuoteen 2020 asti (edellyttäen tietysti, että sopimusehdot toteutuvat joka vuosi). Jos koulutuksenjärjestäjä saa akkreditoinnin, ei hakemuksia tarvitse enää kirjoittaa kahden tai neljän vuoden välein.

2. Asiantuntijaliikkuvuushankkeen valmistelu on myös lähtökuopissa. Tätä toimintoa valmistellaan tässä vaiheessa lähinnä tulosalueiden toimintasuunnitelmien pohjalta. Hakemuksen sisältöön ja haettaviin apurahoihin pääsee vielä vaikuttamaan esim. oman oppilaitoksen kv-koordinaattorin kautta. Asiantuntijaliikkuvuus pitää sisällään useita eri toimintotyyppejä kuten valmistelevat vierailut, puitesopimusneuvottelut, työelämä- tai job shadowing –jaksot sekä opettajavaihdot, joissa mennään opettamaan yhteistyöoppilaitokseen toisessa EU-maassa. Täydennyskoulutukseen voidaan tätä rahoitusta myös käyttää, mutta kurssimaksuun apurahaa ei myönnetä. Asiantuntijaliikkuvuuden osalta on myös perusteltava miten toiminnot liittyvät hakijaorganisaation henkilöstöstrategiaan.

Key Action 2 (KA2) eli strategiset kumppanuudet yhdistää entiset kumppanuus- ja kehittämishankkeet. Tässä toiminnossa on odotettavissa eniten muutoksia.

1. Rahoituksen osalta tässä toiminnossa ollaan siirtymässä könttäsummakorvauksiin. Hakemuksessa kerrotaan mitä aiotaan tehdä ja jos raportoitaessa voidaan osoittaa, että on tehty mitä on luvattu saadaan myönnetty rahoitus kokonaisuudessaan ilman esim. nykyisen kaltaista palkkaraportointia.

2. Kumppanuushankkeissa ollut rajoitus max. 2 hanketta/ koulutuksenjärjestäjä on tällä tietoa poistumassa. Edelleen voi olla, että koordinaattorina voimme olla korkeintaan kahdessa hankkeessa, mutta koska jatkossa rahoitus myönnetään koko projektiryhmälle koordinoivan oppilaitoksen kansallisesta toimistosta partnerina voimme olla useammassakin.

3. Koulutusasteiden ja –muotojen (esim. ammatillisen ja lukiokoulutuksen) väliseen yhteistyöhön tässä toiminnossa on tulossa joitain helpotuksia aiempaan verrattuna, mutta miten? Tästä ei vielä tarkemmin tiedetä.

4. Yhteistyöhankkeisiin voi jatkossa osallistua myös ns. kolmannet maat (esim. Venäjä), mutta tältä osin neuvottelut ovat vielä niin kesken, että 2014 hakukierroksella tämä ei todennäköisesti ole mahdollista.

Lisätietoa ohjelmakauteen valmistautumisesta antaa kuntayhtymän kansainvälisten asioiden päällikkö Aino Malin sekä oppilaitoksien koordinaattorit:

Jyväskylän aikuisopisto – Auli Bister

Jämsän ammattiopisto – Reija Kivelä

Jyväskylän ammattiopisto – Rea Tuominen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *