Creative Skills 21 -hanke käynnistyi

Kuvat ja teksti: Mikko Auerniitty, Mikko Niemelä, Esko Varesvuo 

Creative Skills 21 (Erasmus KA2) -hankkeen ensimmäinen työpaja opiskelijoille ja opettajille Ghentissä, Belgiassa 24.-29.11.2019

Matkan tavoitteena oli opetella uuden vuosituhannen vaatimia luovia työelämätaitoja, kuten luovuus, ongelmanratkaisutaidot, kriittinen ajattelu, tiimityö, päätösten teko ja sosiaaliset taidot (soft skills, creative skills). Nämä taidot usein unohdetaan ammatillisessa opetuksessa. Luovilla aloilla korostuu yksilölliset taidot, luovuus ja yrittäjyys (freelancerit ja yksin yrittäjät). Luovat ja pehmeät taidot ovat kuitenkin käytännöllisiä ja niiden opetus on järkevää yhdistää ammatilliseen opetukseen, mutta opettajilta usein puuttuu tieto, miten tämä tehdään. Kansainvälinen yhteistyö ja viestintä kuuluu olennaisesti opettajan työkalupakkiin ja mahdollisuudet oppimisen kansainvälisessä ympäristössä ovat tärkeitä. 

Työpajaviikolle lähti kaksi opettajaa, projektikoordinaattori ja neljä opiskelijaa media-alalta. Käytännön toteutuksena sekä opettajat että opiskelijat jakautuivat yhteensä kahdeksaan kansainväliseen työryhmään. Työryhmissä ei ollut yhdessäkään kahta suomalaista. Ryhmätyöskentelyn lisäksi opettajat ja opiskelijat osallistuivat erilaisiin lyhyihin työpajoihin ja luentoihin, joiden aiheet käsittelivät ihmiskeskeistä ongelmanratkaisua, rakentavan palautteen antamista ja luovuutta suunnittelutyössä. 

Metodina oli (opettajilla) ohjata/mentoroida kansainvälistä opiskelijaryhmää. Jokaiseen työryhmään kuului kaksi opettajaa ja viisi opiskelijaa eri maista. Työryhmän tehtävänä oli luoda idea ja konsepti teemalla ”Kuinka lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta 15-25-vuotiaiden keskuudessa ja saada heidät vastuullisiksi toimijoiksi” (sustainable lifestyle).  

Aloitimme jo matkan aikana pohdinnan siitä, kuinka saisimme edistettyä Gradian media-alalla luovien ja ongelmaratkaisukeskeisten työmenetelmien käyttöä. Keskusteluissa muiden maiden opettajien kanssa, Gradian media-alan opetus näyttäytyi kovin tekniseen osaamiseen keskittyvänä. Ammatillisten taitojen opettelu on erinomainen väline luovien taitojen opettelussa, mutta se ei saa olla itseisarvo, eikä se vastaa tämän päivän ja tulevaisuuden työelämätaitoja.  

Kävimme myös keskusteluita muiden maiden opettajien kanssa, jotka vastaavat media-alan opiskelijoiden opiskelijavaihtoon liittyvistä asioista kohdemaassa. Näissä keskusteluissa kävi selväksi, että Gradian media-alan opiskelijoiden lähettäminen ei ole tarpeeksi keskitettyä ja johdonmukaista. Vastaanottavat opettajat kokivat hankalaksi sen, että useampi opettaja lähettää media-alan opiskelijoita vaihtoon. Pyrimmekin edistämään yhden opiskelijavaihdoista vastaavan opettajan nimeämistä media-alan opettajistosta.

Viikon aikana haastoimme omaa opettajuuttamme, kyseenalaistimme teknisorientoitunutta opetusta ja saimme uusia avaintaitoja opiskelijoiden valmentamiseen kohti tulevaisuuden luovan alan työelämän vaatimuksia.  Opimme myös lisää positiivisesta palauteenannosta ja opiskelijoiden orientoinnista. 

Otamme oppimiamme taitoja koekäyttöön ja tulemme kertomaan kokemuksistamme muille opettajille ja kouluttajille. Haluamme jakaa kokemuksiamme muille media-alan opettajille ja haastaa käytännön opetustyön joustavuutta ja luovuutta. Hanke itse luo online-käsikirjan, johon kerääntyy hankkeen edistymisen myötä erilaisia harjoituksia ja vinkkejä, joita on käytetty työpajaviikoilla. Tämä käsikirja on avoin kaikille. Hankkeella on myös avoimet Fb- ja IG-sivut. https://www.facebook.com/creativeskills21/ 

Työpajan aikana projektikoordinaattorit laativat kyselytutkimuksen, jonka kaikki kahdeksan osallistujamaata kääntävät ja lähettävät luovan alan työelämäyhteistyötahoille. Tällä kyselytutkimuksella kartoitetaan, ennen maaliskuussa Newcastlessa järjestettävää seuraavaa työpajaviikkoa, mitkä ”pehmeät” työelämätaidot ovat tärkeimpiä kussakin osallistujamaassa ja onko joitakin arvoja, jotka korostuvat kaikissa maissa. Tulosten perusteella valitaan seuraavien työpajojen aiheet.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *