Yhdistävänä tekijänä tekemisen ilo ja innostus kehittämiseen!

Kuvat ja teksti: Eevamari Auvinen ja Maria Linnavirta

BTC:n kansainvälisyys- ja hankepäällikkö Jon Harding

Tutustuminen Bridgwater&Taunton Collegeen (www.BTC.ac.uk) Englannissa osoitti, että opiskelijoiden innostus uuden oppimiseen ja henkilökohtaiseen kasvuun on kaikkialla samanlaista. Yhdistävänä tekijänä oli myös oppilaitoksen henkilökunnan sitoutuminen omaan työhönsä ja organisaation kehittämiseen. Toiminta kolmella kampuksella toimi hyvin ja vakuutti luontevan yhteistyön sujuvuudesta.

Maria Linnavirta ja Eevamari Auvinen tekivät job shadowing -vierailun Somersetissa sijaitsevaan Bridgwater&Taunton Collegeen (BTC) syyskuussa. Maria tutustui lähemmin oppilaitoksen viestintään ja markkinointiin, Eevamari yksiköiden sihteerien tehtäväkenttään.

BTC:ssä on hiljattain tehty onnistunut iso organisaatiomuutos ja brändiuudistus. Bridgwaterin ja Tauntonin oppilaitokset ovat yhdistyneet yhdeksi suureksi, n. 22 000 opiskelijan oppilaitokseksi, joka tarjoaa laaja-alaisesti toisen asteen ammatillisia opintoja. Bridgwaterin ja Tauntonin lisäksi oppilaitoksella on toimipiste myös Canningtonissa. Kampukset sijaitsevat n. 10 – 15 km päästä toisistaan.

Toimipisteissä opetetaan osittain samoja ammatillisia aineita, mutta jokaiselta kampukselta löytyy myös omat erityispiirteensä. Bridgwaterin kampuksella on hallinnollisen yksikön lisäksi mm. Energy Skills Centre, 350-paikkainen The McMillan Theatre, Hair & Beauty Zone, Automotive Centre, jossa toimii ympäri Englantia kilpaileva motorsport-tiimi sekä The Childcare Centre 6 kk – 4-vuotiaille. Tauntonissa samalla kampuksella puolestaan toimii myös Somersetin yliopisto. Lisäksi heiltä löytyy The Arts House, Mama Bear’s Nursery, Hair & Beauty Agency ja konferenssikeskus. Luonnonläheinen Canningtonin kampus taas on keskittynyt luonnonvara-alaan, maanrakennukseen ja ydinvoimalatuotantoon. Heillä on Rodway Farm (tuotantoeläimet), Animal Management Centre (pieneläimet), Equestrian Centre (hevostalous), Golf Club, puutarha, Agriculture Innovation Centre, Construction, Skills & Innovation Centre (CSIS), National College for Nuclear sekä asuntola.

Oppilaitoksessa oli syyskuun alussa hyvä tekemisen meininki, kun uudet ja entiset opiskelijat olivat saapuneet. Perinteikkään englantilaisen koulujärjestelmän mukaan opiskelijat aloittavat opintonsa kerran vuodessa, joten suomalainen malli jatkuvasta hausta herätti ihmetystä. Eri alojen moninaisuus ja erilaiset oppimisympäristöt puolestaan yllättivät meidät. Oppilaitoksessa pystyi päivän aikana tutustumaan niin kaneihin, ralliautoihin, teatterimaskeihin, lentokoneisiin, golfkenttään kuin ydinvoimalaympäristöönkin.

Marialla oli etukäteen mietittynä pitkä lista markkinoinnin ja viestinnän asioita, joihin hän halusi tutustua. Erityisesti kiinnosti oppilaitosten brändi ja sen kehittäminen vastaavanlaisessa tilanteessa kuin mitä Gradialla on muutaman vuoden aikana ollut. Muita kiinnostuksen kohteita olivat mm. sähköisen markkinoinnin toteutukset, verkkosivut, opiskelijahankinta ja -palvelut, eLearning-toteutusmalli, tapahtumien ja kampanjoiden järjestäminen sekä sisäinen ja ulkoinen viestintä. Näistä Maria saikin kollegoiltaan kattavat selvitykset, mutta yhtä lailla pystyi jakamaan kokemuksia vastaavasta toiminnasta Gradialla. Ajatuksia herätti tiedonkeruu, opiskelijatarinat, monipuoliset markkinoinnin välineet ja mittarit sekä brändin lanseeraamisesta ja kehittämisestä käydyt keskustelut.

Eevamari tapasi asiantuntevia ja työstään motivoituneita sihteereitä ja sai heiltä paljon vertaistukea. Oli hyvä huomata, että assistentin työnkuva ja arki on samanlaista maasta riippumatta. Työmenetelmät ja -tehtävät olivat samanlaisia, samoin kokemukset työn haasteista ja ilonaiheista. Kiire, epäselvä viestintä ja asioiden jatkuva muutos aiheuttavat paineita, kun taas sisältöä ja intoa tuovat mm. onnistumiset työtehtävissä sekä sujuva yhteistyö esimiehen ja muiden työkavereiden kanssa. Tärkeimpänä huomiona keskusteluissa nousi esiin innostava ja jatkuvasti kehittyvä työympäristö, jonka tekee eläväksi erilaiset opiskelijat. Opiskelijoiden työn touhuun ja tekemiseen pääsimmekin tutustumaan kampuskierroksilla.

Toisten työhön perehtyminen havahdutti huomaamaan myös omassa työssä kehittämisen kohteita. Konkreettisena tuomisena tulikin kipinä mm. hyödyntää entistä enemmän digitaalisia välineitä ja sovelluksia (esim. vuosikello) ja siten joustavoittaa arkea sekä jäsentää tulevia työtehtäviä entistä ennakoidummin. Lisäksi tutustumiskäyntimme innosti vastavierailuun; ryhmä BTC:n työntekijöitä tulee tutustumaan Gradiaan ja Taitaja2020-tapahtumaan ensi toukokuussa. Tällöin pääsemme syventämään yhteistyötä ja jatkamaan keskustelua hyvistä käytänteistä puolin ja toisin.

Vierailun aikana saatuja kokemuksia on hyvä jakaa omille tiimiläisille esimerkkinä vastaavanlaisten oppilaitosten toiminnasta kansainvälisellä tasolla. Näkökulmien laajentaminen Suomen rajojen ulkopuolelle toi aivan uudenlaisia ajatuksia oman toiminnan kehittämiseen. Oli hienoa havaita, että omien kokemuksien jakaminen hyödyttää myös vastaanottavaa oppilaitosta. Tapaamamme kollegat kertoivat, että kovan kilpailun vuoksi heillä ei ole ollut mahdollisuutta vaihtaa kokemuksia alueen muiden oppilaitosten kanssa.

Job shadowing -matkan tavoitteena oli ennen kaikkea vahvistaa omaa ammatillista osaamista, omaksua uusia hyviä käytänteitä ja laajentaa näkökulmia oman työn tekemiseen. Nämä kaikki tavoitteet saavutettiin ja lisäksi meihinkin tarttui tekemisen ilo ja innostus. Oppiminen ja kehittäminen sekä sitoutuminen niin työhön kuin opiskeluun välittyi oppilaitoksesta selkeästi. Tuli vahva tunne siitä, että myös meillä Gradiassa on päästy pitkälle asioiden eteenpäin viemisessä ja uudistamisessa ja että olemme tekemässä juuri oikeita asioita oikeille ihmisille.

Lisätietoja henkilöstövaihdoista: Rea Tuominen, kv-suunnittelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *