Baskimaassa on tekemisen meininki!

Kansallinen, Opetushallituksen rahoittaman Meteli-verkoston ryhmä teki tutustumismatkan 23-26.10. 2016 Tolosaan, Espanjan Baskimaahan. Osallistujina olivat opettajat Juha Parikka Tredusta, Erkki Loponen Salpauksesta sekä Jyväskylän ammattiopistosta opettajat Juha Toivanen sähköltä sekä Ahti Tunturi kone- ja metallialalta. Koordinaattorina mukana Milka Niskanen.

Tolosan kaupunki ja siellä sijaitseva Tolosaldean oppilaitos, sijaitsee n. 30 minuutin auto- tai junamatkan päässä San Sebastianista etelään. Tolosa on vain noin 20 000 asukkaan pikkukaupunki mutta sijainniltaan ja mahdollisuuksiltaan erinomainen pienille ja keskisuurille yrityksille. Espanja ja samalla Baskimaa on viimeisen 10-15 vuoden aikana kärsinyt kovasta rakennemuutoksesta ja työttömyys on ollut korkealla tasolla. Nyt kuitenkin alueella tehty systemaattinen työ uuden yritystoiminnan edellytysten parantamiseksi on tuottanut tulosta. Alueella on panostettu koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen ja Tolosan seutu onkin nimenomaan metalli- ja sähköalan pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksien laakso, jossa jo tietyillä aloilla kärsitään työvoimapulasta työttömyyden sijaan.

Tolosaldean oppilaitos on Meteliverkoston oppilaitoksille, sähkö- sekä kone- ja metallialalle erinomainen kumppani opiskelijaliikkuvuuteen sekä mm. virtuaalisiin projekteihin opiskelijaryhmien välillä. Tolosaldean väki on sitoutunut oman oppilaitoksensa henkilöstön ja opiskelijoiden kansainvälistämiseen ja haluaa pitkäjänteistä yhteistyötä.

Myös yrittäjyystaidot on nostettu kansainvälisyystaitojen ohella opiskelijoille mahdollisuudeksi ja avittamaan opiskelijoiden työllistymistä valmistumisen jälkeen. Niin oppilaitoksessa kuin yrityskohteissakin, joissa ryhmämme pääsi tutustumaan, oli hyvä tekemisen meininki, joka kumppanissa on aina hyvä piirre! Yrityksissä, joissa vierailimme, puhuttiin hyvää englantia, heillä oli hyvät tuotteet ja kansainväliset verkostot, työturvallisuus oli hyvällä tasolla ja vastaanotto oli avoin ja innostunut.

 kuva-pasaban-pieni

Lisätietoja:

Juha Toivanen, sähkö: p.040-341 5502

Ahti Tunturi, kone- ja metalli: 040-341 5612

Milka Niskanen, kv-koordinaattori: 040-341 6158

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *