Opiskelijavaihtojen valmistelua Sloveniassa

Tutustumisvierailu matkailualan yrityksiin ja oppilaitosyhteistyö Sloveniassa 26.– 29.10.2016

Teksti ja kuvat Mira Ahtila

 

nm

Matkailualalla on ollut vuosien saatossa vahva työssäoppimispaikkojen yhteistyöverkosto erityisesti Etelä-Euroopan harjoittelupaikkojen kanssa. Opiskelijoiden hakemukset kv-vaihtojaksoille ovat lisääntyneet huomattavasti viime aikoina ja on luonut toisaalta myös painetta paikkojen sekä erityisesti eri maiden lisäämiseen. Verkostoa toivottiin laajentavan erityisesti Keski- ja Itä-Euroopan alueilta. Slovenia on ollut erityisen kiinnostava maa matkailun kannalta ja sieltä suunnalta toivoimme matkailualan yhteistyöoppilaitosta. Paikka löytyi Novo mestosta joka on ollut aiemmassa projektissa, joten toimijat olivat osittain jo tuttuja muiden ammattialojen osalta.

Vierailu oppilaitoksessa alkoi koulun esittelyllä jossa esiteltiin hotelli- ja ravintola-ala sekä matkailuala. Harjoittelukoordinaattori esitteli koulutusta ja tiloja jossa opetusta toteutettiin. Matkailualan opettaja kertoi omista verkostoistaan ja antoi hyviä kontakteja suoraan yrityksiin (myös Serbiaan ja Kroatiaan). Kävimme myös tutustumassa työssäoppimispaikkoihin joihin suomalaisia matkailun opiskelijoita olisi siis mahdollista lähettää. Vasta avattuun Novo meston Hostel Situlaan otetaan harjoittelijoita ja opiskelijat voivat yöpyä hostellin uusissa huoneissa 25e/hlö/yö sis. aamiaisen.

Krka-hotelliketjun vierailu oli varsin antoisa. Hotellinjohtaja oli paneutunut tapaamiseemme ja kuunteli mitä me oppilaitoksena harjoittelupaikalta odotamme ja hän kertoi mitä heillä olisi tarjota. He olivat erittäin kiinnostuneita kokeilemaan yhteistyötä jo keväällä 2017. He toivoivat 2 matkailun opiskelijaa, jotka he majoittavat hotelliin ja tarjoavat ruoan. Hotelliketjulla on 6 eri liikeideoin toimivaa hotellia joista yksi sijaitsee merimaisemissa 200 km Novo mestosta. Johtaja kertoi että opiskelijat voivat olla harjoittelun ajan eri paikoissa mahdollisuuksien mukaan.

Kävimme tutustumassa myös Krka-hotelliketjun hotelleihin 5* Linna-hotelliin Otocekissa sekä Spa Resort Thermo Spassa. Tapaamisemme oli keskustahotelli Hotel Krkassa. Sovimme tapaamisen myös Sheraton-hotelliketjun edustajan kanssa Ljubljanassa mutta tapaaminen peruuntui. Tutustuin sensijaan oppilaitoksen eri myymälöiden toimintaan Ljubljanassa.

m

Tutustuimme matkan aikana myös koulun maatalousalan oppilaitokseen jossa keskitytään mm. elänten hoitoon, viinituotantoon sekä vihanneskasvatukseen. Oppilaitoksessa on myös matkailun opiskelijoiden majoitusmahdollisuus.

Koululla keskustelimme yhteistyöstä oppilaitoksen kanssa ja vaihtoon liittyvät paperit ja muun yhteistyön työssäoppimispaikan ja oppilaitoksen välillä hoitaa harjoittelukoordinaattori. Kävimme läpi myös vaihtoon liittyvät dokumentit. Vastavuoroista yhteistyötä myös ehdotettiin ja se toteutuneekin vuonna 2017 jos heidän hakema Erasmus-hakemus menee läpi. Lyhyt vierailu yhteistyöoppilaitoksessa oli kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut. Kulttuuri Sloveniassa on saman tyyppinen kuin Suomessa ja ihmiset ovat ystävällisiä. Mielelläni lähetän opiskelijoita Sloveniaan kv-vaihtoon!

Lisätietoa matkailualan opiskelijavaihdoista: Mira Ahtila (at)jao.fi

Lisätietoa opiskelijavaihdoista yleensä: Milka Niskanen (at)jao.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *