Slovenialaisopiskelijoita kone-metallialalla

Natan Ozbolt ja Ziga Sorta kotiinlähtötunnelmissa.
Natan Ozbolt ja Ziga Sorta kotiinlähtö tunnelmissa.

Jyväskylän ammattiopiston kone-metallialalla on reilun kolmen viikon ajan ollut 6 slovenialaista opiskelijaa oppilaitosvaihtojaksolla. Nuoret 17-vuotiaat slovenialaiset tulevat Nova Goricasta, Italian rajan tuntumasta Šolski center Nova Goricasta. Kolmannen vuoden opiskelijat valikoituivat Suomeen lähtijöiksi opintomenestyksen ja kielitaitonsa ansiosta – pojat ovat siis luokkansa parhaimmistoa.

Slovenialaispojat  saapuivat Jyväskylään opettajan johdolla heti loppiaisen jälkeen. Opiskelijat ovat majoittuneet Priimuksessa, ulkomaalaisille opiskelijoille tarkoitetussa asuntolassa. Majoitus on opiskelijoiden mielestä ollut hyvä, tosin kovin hiljainen 😉 Vapaa-aika on kulunutkin lähinnä asuntolassa ruokaa tehden ja leffoja katsellen.

 

Koululla slovenialaiset ovat työskennelleet työpareina. Työparit ovat kiertäneet kolmella eri työpisteellä tutustuen näin kattavasti meidän kone-metallialan opetukseen ja saaneet siten kokonaiskuvan meidän koulutuksestamme. Työtehtäviin on kuulunut asennusta (pneumatiikka ja hydrauliikka), sorvausta sekä hitsaus ja levytöitä. Osa työtehtävistä on ollut tuttuja ja jotain uuttakin on tullut opittua!

Kokonaisuudessaan opiskelijat ovat tyytyväisiä jaksoonsa koululla. Opettajat ovat olleet kuulemma todella ystävällisiä ja auttavaisia ja tekemisen käytännönläheisyys on ollut opiskelijoiden mielestä hyvä asia. Ainoa mitä jäi ehkä kaipaamaan koululla oli tutustuminen suomalaisiin opiskelijoihin. Jos työparina olisikin ollut suomalainen opiskelija olisi ehkä helpompi ollut tutustua?

Mukavana lisänä koululla työskentelyyn slovenialaispojat pitivät yritysvierailuja  Moventas Oy:llä sekä SSV Säiliövalmiste Oy:llä Saarijärvellä.  Moventas sävähdytti laajuudellaan ja SSV:llä taas mielenkiintoista olivat valtavat säiliötankit.

Lisätietoa oppilaitoksesta Šolski center Nova Gorica: www.scng.si

Teksti ja kuva: Milka Niskanen, kv-koordinaattori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *