Tietoa ja tilastoja 2013

Eurooppa1

 

Vuodenvaihteen tietämillä kaikki kuntayhtymän kv-toimijat kuumeisesti keräilivät tietoja viime vuoden toiminnasta ja pian onkin odotettavissa Cimon (Kansainvälisen yhteistyön ja liikkuvuuden keskus) julkaisemat valtakunnalliset tilastot kansainvälisestä toiminnasta viime vuodelta.

Jyväskylän ammattiopiston kansainvälisen toiminnan liikkuvuustavoitteena vuonna 2013 oli tarjota 200  opiskelijalle mahdollisuus vähintään jakson mittaiseen (6 viikkoa) työssäoppimis- tai opiskelujaksoon ulkomailla. Vähintään 6 viikon mittaisia vaihtoja toteutui yhteensä 180, joten lisäystä edellisvuoteen oli 16% vaikka kokonaistavoitteesta jäätiin 20 liikkujan verran.  Noin kolmasosa vaihdoista (57) toteutui hankerahoituksella (LLP, OPH) ja loput oppilaitoksen omalla rahoituksella. Vaihtojen keskimääräinen  kesto oli  seitsemän viikkoa eli myös vaihtojen kestoja pystyttiin hieman edellisvuodesta pidentämään.

Vastaanottavien maiden osalta (20)  lisäystä edellisvuoteen oli kuusi maata (Slovenia, Belgia, Malta, Kanada, USA, Brasilia). Suosituimpia kohdemaita olivat kuten aiempinakin vuosina Espanja (75), Saksa (35) ja Alankomaat (27). Espanjaan liikkuneiden määrä lisääntyi edellisvuodesta  yli 10 prosenttia, mutta suhteellinen osuus kaikista liikkujista pieneni.  Neljänneksi sijoittunut Puola (15) on myös lisännyt tasaisesti suosiotaan hyvien vaihtokokemusten ansiosta.  Lyhyempiin  opintovierailuihin (3-8pv) osallistui lisäksi 77 opiskelijaa (lisäystä n. 30%).

Opiskelijapalautteiden osalta vuoden 2013 aikana tapahtui selvää paranemista valmennuksen osalta. Yksi todennäköinen syy on vuoden alusta käyttöönotettu valmennuksen tarkistuslista. Ehkä se omalta osaltaan tekee opiskelijoillekin valmennusprosessin osaset paremmin ymmärrettäviksi? Kehittämiskohteista useimmin esiin nousivat vaihtojaksojen pituus ja äkkilähdöt. Useat opiskelijat ilmaisivat palautteen avoimessa osassa, että olisivat mieluusti olleet vaihdossa pidempään. Osa perusteli tätä lähinnä käytännön/taloudellisilla syillä (6 viikon vaihdoista ei saa korotettua opintotukea), mutta ilahduttavan moni myös oppimiseen liittyvillä syillä (‘just kun on kerenny oppimaan talon tavat niin joutuu lähtemään pois.’). Äkkilähtöjä palautteen perusteella tulee entistä vähemmän, mutta ehkä vieläkin liikaa. Näihin asioihin panostamme jatkossa.

Jyväskylän ammattiopisto vastaanotti vuoden 2013 aikana 106 opiskelijaa (lisäystä 10%) yhteensä yhdeksästä maasta. Eniten opiskelijoita saapui Saksasta (31) ja Tsekeistä (27). Vaihtojen pituus vaihteli 2-24 viikon välillä. Keskimääräinen vaihtojen kesto oli viisi viikkoa.

Tarkempia seurantatietoja Jyväskylän ammattiopiston osalta löytyy huhtikuun alkupuolella intran suunnittelu ja seuranta -kansiosta.

Ennen uusien, valtakunnallisten tilastojen julkaisemista Cimon tyylikkäitä infografiikoita voit tutkia täältä:

http://www.cimo.fi/nakokulmia/tietoa_ja_tilastoja/opiskelijoiden_ja_oppilaitosten_kv-liikkuvuus/opiskelijoiden_liikkuvuus

 

Lisätietoja: Rea Tuominen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *