VERKOSTOT VESILLÄ 16.-17.1.2014

verkostot vesilla

Opetushallitus rahoittaa kansainvälisen toiminnan verkostoja, joissa on mukana suomalaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjäorganisaatioita.  Jyväskylän koulutuskuntayhtymä osallistuu Euroopan ulkopuolisiin maihin suuntautuvaa työssäoppimista koordinoiviin Intia-, Kanada-, Venäjä- ja Kiina-verkostoihin sekä eurooppalaisiin kone- ja metallialan METELI- ja musiikkialan Musiikkipolku Eurooppaan –verkostoihin. Myös Ammatillisen koulutuksen kansainväliSYYSpäivien järjestämiseen saimme Opetushallituksen rahoitusta viime syksynä.

Opetushallitus ja Turun Ammatti-instituutti järjestivät ensimmäisen, kaikille verkostoille yhteisen laivaseminaarin 16.-17.1. vuorokauden mittaisena Turku – Tukholma – Turku –risteilynä. Osallistujia oli nelisenkymmentä, Jyväskylän koulutuskuntayhtymää edustivat Rea Tuominen ja Aino Malin.

Seminaaripäivän teemoja olivat muun muassa Intia- ja Japani-verkostojen kesken toteutettu vertaisarviointi, delegaatiomatkat erilaisen toimintakulttuurin maihin kv. toiminnan käynnistämiseksi ja kehittämiseksi, kv. toiminnan vaikuttavuus ja valmisteilla olevat Opetushallituksen kaikille yhteisten verkostojen internetsivut, joita työstetään Oulun seudun ammattiopistossa.

Keskusteluissa todettiin, että toimiva verkosto perustuu oppilaitosjohdon ja koulutuksen järjestäjän sitoutuneeseen kv. toimintaan. Verkosto tarvitsee aktiivisen ja asialle omistautuneen koordinaattorin lisäksi myös aktiiviset ja vastuulliset jäsenet mukana olevissa oppilaitoksissa. Verkoston toimintaa tulee uudistaa ja tavoitteita tarkistaa toimintakauden (yleensä 2 vuotta) aikana ja uusia ideoita tulee hyödyntää toiminnan kehittämisessä. Verkoston toimintaa tulee dokumentoida ja arvioida ja saatua palautetta käyttää toiminnan jatkuvassa kehittämisessä. Rahoittajan näkökulmasta korostettiin tulosten ja vaikuttavuuden raportointia tekemisen raportoinnin sijaan.

Tuleville internetsivuille kootaan yhteistä ja maakohtaista tietoa tekstin lisäksi myös kuvien, videoiden, linkkien ja blogien muodossa. Sivut ovat tärkeä tiedotus- ja perehdytyskanava muun muassa Euroopan ulkopuolelle työssäoppimisjaksoille lähteville opiskelijoille sekä heitä valmentaville opettajille ja koordinaattoreille. Sivujen avulla koulutuksenjärjestäjä voi levittää tehokkaasti tietoa kv. toiminnastaan myös esimerkiksi alueellisille päätöksentekijöille ja sidosryhmilleen.

Ensimmäinen yhteinen kokoontuminen osoitti, että tilaa ja aikaa tarvitaan saman asian ääressä toimivien kokemusten ja ajatusten vaihdolle, tiedon päivitykselle ja uusien yhteistyöideoiden jalostamiselle.

Lisätietoja Opetushallituksen rahoittamista verkostohankkeista: Aino Malin ja oman oppilaitoksen kv-koordinaattorit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *