Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

2013-09-05 19.52.45

Jyväskylän ammattiopiston opettajat Jussi Torppa, Teppo Peurakumpu, Markku Hänninen ja Toni Essel sekä Baskimaalta vierailulle saapuneet IT ja ICT -aloja edustavat opettajat ottivat varaslähdön tulevan vuoden suunnittelussa.  Tapaamisessa keskityttiin etsimään yhteistyön paikkoja hankkeistettuna tai ilman. Tapaamisessa käsiteltiin samalla pääpiirteittäin uutta rahoitusohjelmaa, joka pitkällisen arvailun päälle on saanut vihdoin uusvanhan nimen: Erasmus+ (2014-2020). Nimen alle yhdistyy nyt koko entinen Elinikäisen oppimisen (LLP) -ohjelma, Erasmus Mundus ja Youth in Action -ohjelma.

Kaikki yksityiskohdat eivät vielä ole selvillä, mutta hieman enemmän  tiedetään kuin kesällä. Koko ohjelman budjetiksi on päätetty 14.5 mrd euroa, joka on 40% enemmän kuin edellisen LLP -ohjelman budjetti.  Ajatus on, että budjetti kasvaa ohjelmakauden loppua kohti joten vuoden 2014 hakukierroksella ei välttämättä Suomessakaan ole enempää jaettavaa kuin tänä vuonna.  Kokonaisbudjetin kasvua on kuitenkin syytä tervehtiä ilolla näinä karuina aikoina joina uutiset enimmäkseen kertovat leikkauksista!

Uuden ohjelman sisällä säilyvät tutut sektorikohtaiset nimet eli yleissivistävän koulutuksen Comenius, ammatillisen koulutuksen Leonardo da Vinci ja  aikuiskoulutuksen Grundtvig. Pääosin toiminnotkin säilyvät, mutta muutoksiakin tulee. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän työntekijöitä kiinnostavista  täydennyskoulutusapurahojen tilanteesta onkin kerrottu jo  kesäkuussa julkaistussa blogissa whats-in-a-name .

Toiminnot tulevat jatkossa jakautumaan kolmeen päälinjaan:

Key Action 1 – liikkuvuus (yli puolet budjetista)

Key Action 2 – yhteistyöhankkeet

Key Action 3 – poliittisen tason yhteistyö

Rahoitusta hakevilta koulutuksenjärjestäjiltä edellytetään eurooppalaista kehityssuunnitelmaa (European Development Plan). Suunitelman tarkoituksena on varmistaa, että rahoitettu toiminta kytkeytyy vahvemmin organisaatioiden yleiseen toimintaantai kehitystyöhön. Samalla pyritään isompiin hankekokonaisuuksiin ja tehokkaampaan hallintoon.

Tulevan haun (tammi-helmikuu 2014) valmistelu on käynnistetty jo kaikilla tulosalueilla talousarvion  ja toimintasuunnitelman valmistelemisen yhteydessä. Lisätietoja saat mm. tästä blogista sitä mukaa kun tietoa saadaan lisää,  kansainvälisten asioiden päälliköltä Aino Malinilta tai oman oppilaitoksesi koordinaattorilta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *