Tervetuloa jakamaan ajatuksia kansainvälisen toiminnan blogiin

Kansainvälisyys voidaan määritellä monin eri tavoin ja sisällöin, joille kaikille yhteistä on kyky, tahto ja valmiudet toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa ympäristössä. Myös  ymmärrys siitä, miten maailma toimii, maailman tunteminen ja erilaisuuden hyväksyminen sekä tieto maailmasta, kulttuureista, kielistä ja erilaisista tavoista elää sisältyvät kansainvälisyyteen. Kokemukset kansainvälisyydestä kehittävät luovuutta, rohkeutta, ennakkoluulottomuutta, ongelmanratkaisutaitoja ja joustavuutta. Kansainväliseen toimintaan osallistuminen kasvattaa sopeutumiskykyä, itseluottamusta, itseohjautuvuutta sekä stressinhallinta- ja viestintätaitoja. Kukapa meistä ei niitä tarvitsisi?

Kaikki edellä kerrottu on tarpeen yhteiselämässä muiden kanssa – niin työssä kuin vapaa-ajalla, sekä kotimaassa että ulkomailla, ja mikä parasta, se on ulottuvillamme. Kaikilla ammatillisen koulutuksen aloilla ja lukioissa on mahdollisuus oppia kieliä, perehtyä uusiin kulttuureihin ja tutustua ulkomaalaisiin ja maahanmuuttajaopiskelijoihin. Aina ei tarvitse matkustaa kauas oppiakseen kansainvälisyyttä. Tänne saapuvat ulkomaiset opiskelijat ilahtuvat suomalaisesta opiskelutoverista ja ovat mielellään mukana myös vapaa-ajanvietossa.

Työssäoppimis- tai opiskelujakso ulkomailla avartaa lähtijän kokemuksia vieraasta maasta ja kulttuurista. Samalla se syventää ymmärrystä kotimaata, -kaupunkia, koulutusta ja tuttua elämänpiiriä kohtaan. Jakso ulkomailla voi joskus myös pelottaa, jännittää tai epäilyttää: riittääkö kielitaito, selviydynkö lentokentillä ja vierailla asemilla, miten työpaikka tai koululuokallinen tuntemattomia ihmisiä ottaa vastaan? Entä jos sattuu jotakin yllättävää? Sitä varten meillä on kansainvälisten asioiden yhteysopettajia ja koordinaattoreita.

Yksi kaikkien opettajien ja kouluttajien tärkeimmistä tehtävistä on ohjata, auttaa, kannustaa, tukea ja motivoida opiskelijoita tarttumaan rohkeasti tilaisuuteen kasvattaa siipiään. Meidän kaikkien tarve ymmärtää paremmin ympärillä olevaa maailmaa, erilaisia ihmisiä ja heidän monimuotoisia tapojaan elää tätä ainutkertaista elämää on lisääntynyt. Kokenutkin opettaja saa kansainvälisestä  toiminnasta toistuvia, hyviä mahdollisuuksia osaamisensa ja innostuksensa lisäämiseen. Kiinnostus saattaa jopa tarttua työkaveriin…

Hyppää siis rohkeasti mukaamme avartamaan maailmaasi ja käytä tilaisuutesi uuden oppimiseen. Seuraa kirjoitteluamme ja osallistu bloggaajana itsekin!

 

Aino Malin, kuntayhtymän kansainvälisten asioiden päällikkö

Vesa Saarikoski, kuntayhtymän johtaja

 

P.S. Vinkkejä ja ajatuksia blogin sisällöksi voi toimittaa Rea Tuomiselle (rea.tuominen@jao.fi).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *