Job shadowing -vierailu Britanniasta Gradiaan 23.-24.5.2022

Teksti: Eevamari Auvinen

Kuvat: Pia Järvinen-Vrielink

Gradiassa vieraili toukokuun lopussa kolme johdon assistenttia Bridgwater & Taunton Collegesta (Somerset, UK). Katy, Emma ja Shannon tutustuivat johdon ja hallinnon assistenttien tehtäväkenttään ja Gradian eri aloihin sekä kampuksiin. Vieraat saivat hyvän kattauksen niin suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, Gradian hankehallinnosta ja päätöksentekoprosessista, yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) noudattamisesta Gradiassa, Digipalveluiden toiminnasta kuin asuntolapalveluista. Lisäksi ryhmä tutustui ammatillisiin koulutusaloihin (media-, auto-, logistiikka-, hius- ja kauneudenhoitoala sekä ravintola- ja cateringala), lukiokoulutukseen ja Vivo-valmennukseen.

Priimuksen tilat ja ikkunoista avautuva kesämaisema herättivät ihastusta. Muotokuvat sen sijaan herättivät ihmetystä. ”Teillä on vanhoja muotokuvia useassa paikassa, usein neuvotteluhuoneissa. Se on meistä hyvin erikoista.”

Katy, Emma ja Shannon kertoivat saaneensa vierailusta paljon tietoa ja uusia ideoita oman oppilaitoksen toimintojen ja omien työtehtäviensä kehittämiseen. He olivat erittäin vaikuttuneita suomalaisen koulutusjärjestelmän joustavuudesta ja Gradian tarjoamista monipuolisista koulutusmahdollisuuksista ja yksilöllisistä ratkaisuista. He myös totesivat, että niin henkilöstön kuin opiskelijoiden innostus ja ilo yhteiseen tekemiseen oli välittynyt heille selkeästi.

Job shadowing -vierailun valmistelu aloitettiin jo alkukeväästä 2020 virtuaalisella tapaamisella. Vierailu oli tarkoitus ajoittaa samalle keväälle Jyväskylän Taitaja-kisojen ajankohtaan, mutta COVID-pandemian vuoksi matka voitiin toteuttaa vasta nyt toukokuussa. Koko pandemia-ajan pidettiin kuitenkin yllä virtuaalisia check-up:eja, joissa keskusteltiin mm. oppilaitosten toiminnan eroista ja yhtäläisyyksistä sekä suunniteltiin tulevaa vierailua. Tarkoituksena on tavata virtuaalisesti syksyllä, jolloin vielä käydään lävitse vierailun antia ja mahdollisia muutoksia, joita vieraat ovat toteuttaneet saamiensa oivallusten pohjalta omassa oppilaitoksessaan.

Harjun opettajanhuone teki vaikutuksen vierailijoihin. ”Täällä on niin siistiä joka paikassa.”
Vieraat, Sonja sekä houstit Pia, Kirsi ja Eevamari. Kuvaa ottamassa Joonas. ”Meille on kerrottu, että suomalaiset ovat varautuneita, eivätkä paljoa puhu. Heti junassa asia todettiin vääräksi, iloista rupattelua kuului joka paikasta!”

Bridgwater & Taunton College on osa ammatillisen koulutuksen EMEU -verkostoa. Lisätietoa oppilaitoksesta: https://www.btc.ac.uk/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *