Luovien alojen yhteistyö laajenee Latviassa

Gradian musiikkialan ammatillisen koulutuksen jalan jäljissä myös muut luovat alat lisäävät yhteistyötä Latvian pääkaupungin, Riikan luovien alojen oppilaitosten kanssa. Media-alan opettaja Toni Essel vieraili tammikuun lopussa neljässa ammatillisessa oppilaitoksessa.

Kuva ja teksti: Toni Essel

Tutustuminen Riikan taide- ja media-alan opetukseen 27. – 31.1.2020

Olin sopinut tutustumiskäynnit Riga Style and Fashion Techical School:iin ja Jana Rozental Art Schoolin tutustuakseni media-alan koulutukseen, opettajiin ja ennen kaikkea selvittääkseni mahdollisuuksia oppilasvaihtoon. Olin etukäteen sopinut viettäväni tiistain 28.1. Riga Style and Fashionissa ja keskiiviikon ja torstain Jana Rozentalissa. Koulujen verkkosivuilla on hyvin vähän infoa englanniksi, joten etukäteistutustuminen jäi sähköpostikeskustelujen varaan. 

Minulla oli yhteystiedot myös Riga Fashion and Design Schooliin, mutta koska siellä media-alan opetus keskittyy ensisijaisesti graafiseen suunnitteluun (Advertisement design) ja meidän vaihtopaikkojen tarve on erityisesti videopuolelle, en aikonut vierailla ko. koulussa. Sunnuntaina ennen matkaa sain Jana Rozentalista tiedon, että yhteyshenkilöni ei olekaan paikalla keskiviikkona. Tämän vuoksi otin yhteyttä myös kolmanteen kouluun ja sain kutsun keskiviikoksi sinne.

Kouluvierailut

Koulusysteemi
Koulujärjestelmä ja koulutuksen toteutus poikkeaa merkittävästi omastamme. Viikot on jaettu useisiin kursseihin, joista osa on ns. yleisaineita kuten äidinkieltä tai matematiikkaa. Lisäksi kaikissa vierailemissani kouluissa opetetaan perinteisiä taideaineita, kuten piirustusta, sommittelua ja kuvanveistoa läpi koulutuksen.

Riga Style and Fashion Techical School sijaitsee noin 10 kilometriä Riikan keskustan ulkopuolella. Media-alan opetusta koulussa on kolmessa koulutusohjelmassa: photography design (4 vuotinen koulutus), photographer (2 vuotinen, perustutkinnon suorittaneille) ja multimedia design (2 vuotinen, perustutkinnon suorittaneille). Lisäksi koulussa koulutetaan mm. stylistejä useassa koulutusohjelmassa, vaatetusalan suunnittelijoita ja toteuttajia sekä meikki- ja maskeerausalan ammattilaisia. Multimediakoulutuksessa käydään läpi laajasti median aloja: muun muassa valo- ja videokuvaus, videoeditointi, graafinen suunnittelu ja animaatio. Pääpaino on suunnittelussa ja paljon tehdään myös käsin. Opiskelijat suunnittelevat paljon konsepteja kuten mainoskampanjoita, yritysilmeitä (liiketiloihin) tai graafisia ohjeistuksia. Meidän opetukseen verrattuna tekninen puoli jää vähemmälle ja suuntautuminen riippuu opiskelijan valitsemasta päättötyöaiheesta ja sen toteutuksesta.

Vierailulla tutustuin kouluun, koulun kv-koordinaattoriin Laura Ait Ožmidaan sekä graafisten aineiden opettajaan Kristiana Kazarjanaan. Ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat suunnittelivat yhdessä parhaillaan koulun harjoituskampaamon ikkunateippauksia. Keskustelimme oppilasvaihdon mahdollisuuksista. Käytännössä paras ratkaisu olisi, että meidän opiskelijamme tulisivat koululle ja osallistuisivat soveltuville kursseille ja sen lisäksi tekisivät esimerkiksi koulun sosiaaliseen mediaan sisältöä. Erityisesti koulutuksesta kertovalle videomateriaalille olisi paljon tarvetta, joka sopisi myös meidän tarpeisiimme. Yrityksiin on kuulemma vaikea saada ulkomaisia opiskelijoita erityisesti kielen vuoksi. Koulujärjestelmän vuoksi meille päin suuntautuva oppilasvaihto olisivat todennäköisesti vain viikon tai kahden mittaisia ja opettaja olisi niissä mukana.

Käytännön järjestelyjen puolesta vierailusta jäi hyvä fiilis ja koulu on mielestäni varsin potentiaalinen kumppani jatkossa, joko meille tai esim. vaatetuspuolelle. Kauneuspuolelle koulu tarjoisi myös hyviä mahdollisuuksia laajentaa oppilaiden osaamista oman koulun opetukseen nähden. Konkreettisena yhteistyönä sovimme jo alustavasti, että toimin ensi elokuussa koulun järjestämän suunnittelukilpailun tuomarina. Tuomarointi on mahdollista toteuttaa Jyväskylästä käsin, mutta paikanpäällekin saa kuulemma mennä. Sain koululta myös yhteystiedot Riga Art and Media Schooliin, jonne sovin tapaamisen torstaiksi.

Riga School of Design and Art on suunnitteluun monipuolisesti keskittynyt koulu. Koulutusohjelmia on muun muassa vaate-, tekstiili-, puu-, metalli- ja lasisuunnitteluun. Media-alalle koulutetaan mainonnan suunnittelijoita neljän ja kahden vuoden koulutuksessa. Koulutus on hyvin lähellä Riga Style and Fashion Techical Schoolia. Se sisältää kaikkia median osa-alueita: valokuvaa, graafista suunnittelua, videokuvausta ja -leikkausta, animaatiota, mutta pääpaino on kokonaisuuksien suunnittelussa.

Tapasin koulussa graafisen suunnittelun opettajan Klara Krundsteinen, joka esitteli koulutusta ja paikkoja. Tapasin myös kv-koordinaattori Zane Struberga. Hän ehdotti meille heti alkajaisiksi opettajavaihtoa, mutta valitettavasti emme ehtineet tälle kierrokselle mukaan. Opettajavaihto olisi mielestäni kuitenkin erinomainen ajatus. Koulussa on useita koulutusohjelmia, jotka voisivat sopia meidän opettajillemme ja yhteistyökumppaneiksi myös oppilasvaihdossa. Oppilasvaihdon suhteen koulu ei ole oma ykkössuosikkini. Pidämme luovien alojen kv-vastuuopettajien kanssa palaverin maaliskuussa ja pohdimme, miten veisimme vaihtokuvioita eteenpäin.

Jana Rozental Art School oli kouluista eniten painottunut taiteeseen. Koska olin sopinut tapaamisen torstaille myös toiseen kouluun jäi tapaamiselle aikaa vain 1,5 tuntia. Tämä kuitenkin riitti ihan hyvin. Kuten muissakin kouluissa, media-alan opetus on laaja-alaista, mutta taideaineet kuten kuvanveisto, maalaus ja piirtäminen korostuivat enemmän. Yhteyden pito kv-koordinaattorin kanssa oli haastavaa eikä yhteistyöstä jäänyt kovin luottavainen kuva opiskelijavaihtoa ajatellen. Lyhyesti sanottuna ei jatkoon. He kyllä olivat kiinnostuneita lähettämään oppilaita meille päin yhden tai kahden viikon vaihtojaksolle opettajan kanssa ja se minusta on aivan hyvä vaihtoehto.

Riga Art and Media School oli videoalan vaihtopaikkojen kannalta kaikkein mielenkiintoisin vaihtoehto. Koulussa on media-alan opetusta Media taiteen osastolla: Multimedia Design Specialist (WEB design), Multimedia Design Specialist (Animation), Video operator, Photo Design specialist sekä Visuaalisen suunnittelun osastolla: Visual Advertising Design Specialist. Koulu on tehnyt oppilasvaihtoja mm. Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen kanssa. Lisäksi heillä oli videoalan yhteistyökumppaneita Slovakiassa, Tsekissä ja Espanjassa, joissa opiskelijat olivat olleet harjoittelussa yrityksissä. Valitettavasti en tavannut videopuolen opettajia, koska he eivät olleet paikalla. Riga Art and Media School on ensimmäinen, jonne pyrin lähettämään opiskelijoita vaihtoon mahdollisesti jo ensi syksynä.

Jatkossa

Pidämme luovien alojen kv-vastuuopettajien kanssa palaverin maaliskuussa, joissa pyrin jakamaan tietoa kouluista ja vaihtomahdollisuuksista eri aloille. Luulen, että ainakin kolme kouluista olisivat potentiaalisia kumppaneita sekä oppilas että opettajavaihtoon. Oppilaille pidän kv-infotilaisuuden myös maaliskuussa, kunhan tällä hetkellä vaihdossa olevat opiskelijat palaavat ja voivat tulla kertomaan myös omia kokemuksiaan vaihdosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *