Henkilöstövaihdossa Sloveniassa

Logistiikan opettaja Simo Ahtiainen kävi valmistelemassa opiskelijavaihtoja SIC Ljubljana -oppilaitoksessa.

Kuvat ja teksti: Simo Ahtiainen

Saavuin Ljubljanan lentokentälle noin klo. 19.00, josta kansainvälisten asioiden koordinaattori Ziga Vuk nouti minut hotellille. Hotelli Slon (slon=norsu). Hotelli oli hyvä ja sijainti oli loistava; aivan ydinkeskusta. Ziga perehdytti minut seuraavan päivän aikatauluun ja julkisen liikenteen käyttöön, joka oli erittäin helppoa. Ljubljanan keskusta on pääosin suljettu yksityisliikenteeltä, joten siellä liikkuu kevyen liikenteen lisäksi vain busseja ja pieniä jako autoja. Pyöräily on isossa osassa liikkumista.

Autokoulu: Driving School Ježica

Autokoulu on osa SIC organisaatioita ja toimii pääasiassa perinteisenä autokouluna. Osa logistiikan opiskelijoiden kursseista järjestetään myös autokoulun tiloissa. Autokoulu on Slovenian ainut valtion rahalla toimiva virallinen autokoulu. Ensimmäisenä päivänä pidin esittely tunnin Gradiasta Haris Gordonin, logistiikan opettajan ryhmälle. Esittelyn jälkeen kiersimme koulun tiloja ja keskustelimme heidän autokoulutoiminnastaan.

Liukkaan ajon simulaattori. Hyvin vähän käytössä, mutta käytössä kuitenkin. Liukkaalla ajon harjoitukset eivät ole pakollisia kuljettajakoulutuksessa.

Extralux – Terminaali ja varasto

Pääsin tutustumaan yhdessä Harisin ja opiskelijoiden kanssa paikalliseen pääasiassa toimistotarvikkeita toimittavaan yritykseen. Extralux varastoi ja toimittaa tuotteitaan ympäri Sloveniaa. Yrityksellä löytyy itseltään kolme yhdistelmää, mutta pääasiassa tavarat kulkee postin välityksellä. Terminaali vaikutti hyvältä ja siistiltä työpaikalta, joskin turvavarusteissa oli hieman puutoksia. Alustavien keskustelujen perusteella, Extralux olisi valmis vastaanottamaan suomalaisia logistiikan opiskelijoita työharjoittelu jaksolle. Yritys oli Hariksellekin uusi, joten vielä ei varmuutta harjoittelupaikasta ole.

SIC Ljubljana – Strokovni Izobraževalni center Ljubljana

Koulun päärakennukselta löytyi useita eri alojen opiskelijoita. Rakennus oli vanha ja uusiin tiloihin yritetään saada rahoitusta. Itse tutustuin pääasiassa logistiikan tiloihin sekä auto-  ja koneistusopiskelijoiden työtiloihin. Tutustuttuani paremmin Slovenian koulutusjärjestelmään, keskustelimme hieman auto asentajien mahdollisesta opiskelijaliikkuvuudesta. Mika ja Milka jatkavat asian tiimoilla. Eurooppa päivän kunniaksi koululle saapui erittäin paljon väkeä ympäri Eurooppaa. Illalla keskustassa järjestettiin suuri tapahtuma Eurooppa päivän kunniaksi.

Union Experience

Pääsin myös tutustumaan paikallisen oluen ja virvokkeiden panimoon Ljubljanassa. Kierros oli erittäin mielenkiintoinen. Panimo niin kuin monet muutkin, oli lähes täysin automatisoitu. Pääsin kuitenkin näkemään vanhemman ajan laitteistoa.

Päivä Portorozissa

Portoroz on turistien suosima rantakohde, joka sijaitsee Adrian meren rannalla. Portorozissa pääsin tutustumaan kouluun minkä alla toimi ”lukio” sekä yliopisto. Haris käy parhaillaan kyseistä koulua.

Sum up

Tavoitteet: Yhteistyön ylläpito, laadunvarmistaminen sekä uuden työharjoittelupaikan löytäminen. Ljubljana vaihtokohteena erittäin hyvä; rauhallinen, helppo liikkua yhteyshenkilöt innokkaita. Uusi potentiaalinen työharjoittelupaikka Extralux. Opettajat kiinnostuneet mahdollisesta opettajavaihdosta. Erittäin potentiaalinen autoasentajien vaihtokohde. Valmis ohjelma alan opiskelijoille. Koululla oma asennushalli. Itse opin paljon vaihtoasioiden hoitamisesta, sekä Gradian säännöillä matkustamisesta. Kokemuksen jakaminen tapahtuu tiimissä sekä opiskelijoille oppitunnilla.

Lisätietoja henkilöstövaihdoista Rea Tuominen, kv-suunnittelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *