Opinto-ohjaajat Arnhemissa

Gradia Jyväskylän opinto-ohjaajat vierailivat kesällä 2019 puitesopimuskumppanimme luona Alakomaissa. Vierailun koordinoinut Rijn Ijssel -oppilaitos on yksi Gradian pitkäaikaisimmista kumppaneista ja yhteistyötä on monilla tasoilla. Opiskelijavaihtoa on mm. luovilla aloilla, datanomeilla ja autoalalla. Samaan aikaan samassa kohteessa oli myös sosiaali- ja terveysalojen opettajia Gradiasta. Opojen vierailu käynnistyi Graafschap Collegesta, Doentinchemistä, jonka kanssa yhteistyötä on tehty mm. yhteisten aineiden henkilöstövaihtojen tiimoilta.

Teksti ja kuva: Tuija Nurminen, Seija Ala-Ruona ja Mika Mouhu

Graafschap College

Tutustuimme Graafschap Collegen ohjausjärjestelmään ja eri paikkoihin missä ohjausta tehdään. Kävimme oppilaitoksen eri kampuksilla, sekä paikallisen kulttuurikeskuksen tiloissa toimivassa alanvaihtajille tarkoitetussa pajassa. Meille oli järjestetty myös tutustumiskäynnit kahteen eri yksikköön, jotka oli tarkoitettu keskeyttämisuhan alla oleville opiskelijoille.

Rijn Ijssel College

Rijn Ijssel Collegessa pääsimme tutustumaan yleisesti ohjausjärjestelmään ja eri kampuksien toimintaan. Saimme kattavan kuvan ohjauksen järjestämisestä ja erilaisista ohjausalan ammattilaisista, jotka toimivat ohjauksen parissa.

Rijn Ijsselissä meille oli järjestetty kaikille kolme eri mahdollisuutta päästä tutustumaan opinto-ohjauksen opetuksen eri toimijoiden työhön. Jalkauduimme eri päivinä eri kampuksille seuraamaan heidän työpäiväänsä.

VOS Mariendael

Oppilaitoksessa opiskelee erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita ennen ammatillisten opintojen aloittamista tai tarvittaessa kesken opintojen lyhyitä jaksoja. Heillä oli esimerkiksi käytössä neljä eri pituista työssäoppimisjaksoa, joiden tarkoitus oli rajata ammatillisia valintoja pyramidimallilla. Ennen tutustumisjaksoja opintojen alussa opiskelijat kävivät monilla tutustumiskäynneillä yrityksissä. Työssäoppimisjakson pituus kasvoi opintojen edetessä ja myös tutustumisen kohde oli yhä enemmän rajattu kiinnostuksen ja tulevan alan mukaan.

RBL

Saimme myös lyhyen esitelmän oppilaitoksen ohjausjärjestelmän yhteistyöstä kaupungin poissaolovirkailijoiden kanssa. Kaupungilla on oma toimisto, jonka tarkoituksena on estää koulun keskeyttämisiä ja eroamisia. Toimiston kaksi virkailijaa kertoivat meille työstään ja yhteistyöstä koulujen kanssa. Jos alaikäinen opiskelija ei opiskele, vanhemmat voivat joutua oikeudelliseen vastuuseen. Kaupungin poissaolovirkailijat tekevät yhteistyötä syyttäjän kanssa tällaisissa tilanteissa.

Lopuksi

Saimme kattavan kuvan paikallisesta ohjausjärjestelmästä, eri toimijoista ja heidän välisestä yhteistyöstä.  Toiveena on, että matkalta kertyneet kokemukset ja uudet ideat voisivat tuoda jotain uutta omaan käytännön työhön ja ohjausalan edistämiseen. Tällaista tutustumismahdollisuutta voi lämpimästi suositella kaikille tuomaan uutta potkua omaan työhön.

Lisätietoa henkilöstöliikkuvuuksista: Rea Tuominen, kv-suunnittelija, p. 6159

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *