Vaasassa tavattiin

Vaasassa tavattiinAmmatillisen koulutuksen KansainväliSYYSpäivät 3-4.10.2017

Iloinen Vaasa kutsui meitä kansainvälisyyden parissa toimivia yhteen. Teemaksi oli valikoitu oivallisesti “Yhdessä – Tillsammans”. Ja se tunne jäi kyllä päällimmäiseksi näistä iloisen rempseistä päivistä. Asiantuntijoita oli saapunut näille kokoontumisajoille arvostettava joukko, puheenvuoroja käyttivät niin OPH, oppilaitokset kuin turvallisuusasintuntijatkin. Pääteemaksi olikin valittu yhdessä tekemisen lisäksi turvallisuus. Ja miten hyvään saumaan se nyt tulikin – edellisenä päivänä jouduimme seuraamaan Las Vegasin surullisia uutisia. Yritän kiteyttää muutamia pääkohtia päivistä.

Ammatillisen koulutuksen puoli on muuttumassa ja senkin vuoksi on tuettava kansainvälistä toimintaa. KV on arkea ja siksi meillä on mm. Erasmus+ ja erilaisia hankkeita. Erilaisissa paneelikeskusteluissa ja asiantuntijoiden puheenvuoroissa korostui kulttuuriÄLYN ja uskalluksen merkitys. Anteeksi kielten opettajat, mutta “Grammatik är inte viktigt” sitten loppujen lopuksi, mutta suunsa olisi hyvä uskaltaa avata! Kansainvälisessä kaupanteossa korostuu kuitenkin kielitaito ja asenne. Esimerkiksi Vaasan Wärtsilällä kaikki työntekijät tarvitsevat englantia ja perusolettamus on, että kieltä osataan. Wärtsilän Vaasan tehtaan henkilöstöstä 25% on käynyt toisen asteen koulutuksen. Meidän kansankynttilöiden on nyt vain muistettava antaa opiskelijoiden uskaltaa harjoitella kieltä turvallisessa oppilaitosympäristössä, sillä ammattilaisia tarvitaan. Tällä hetkellä globaali ammattilaisten kysyntä suuntaa katseensa Latinalaiseen Amerikkaa, Kiinaan ja Japaniin. Siksi myös näiden maiden kulttuurituntemus on avainasemassa.

Toisen teeman, turvallisuuden ympärillä pureskelimme kynänpäitämme hyvän tovin. Teeman alustajien mukaan turvallisuuden kautta tulee osaamista ja laatua. Digin osaaminen niputettiin tähän samaan pakettiin, sillä digi mahdollistaa kansainvälisyyden ihan näin kotikutoisestikin. AdobeConnect-luentoja voi pitää vaikka Japanista käsin. Maailma on siis meillä jo tässä – meidän tulee vain hyödyntää digitaaliset mahdollisuudet. Ulkomaan kirjeenvaihtaja, toimittaja Kari Lumikero kertoikin hyviä esimerkkejä omasta toimittajan työstään niiltä osin, kuin se on siirrettävissä meidän opettajien ja opiskelijoiden hyödynnettäväksi tuonne maailmalle. Wärtsilän turvallisuusjohtaja Rauno Hammarbergin vinkit sekä tehtaan turvallisuussuunnitelma sen sijaan sai allekirjoittaneen aivan liekkeihin!

Ehdittiin me juhlistaakin kansainvälisyyttä. Ja nyt pitää kyllä todeta, että osaa nuo “rantaruottalaiset” juhlat pistää pystyyn! Tällä ja päivien päätteeksi kuultujen paikallisten menestystarinoiden voimalla jaksaa taas. Huippupäivät, huippuseura, huippufiilis. Tehdään yhdessä – tillsammans!

Sanna-Maaria Kurki, kouluttaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *