Jaroslavlilaisten opettajien ja opiskelijoiden vierailu Jyväskylän Lyseon lukiolla

Pari sataa kilometriä Moskovasta pohjoiseen sijaitseva Jaroslavlin kaupunki on Jyväskylän ystäväkaupunki. Koulujen välinen ystävyys on kestänyt 25 vuotta, jota pystyimme juhlistamaan Jaroslavlilaisten opiskelijoiden ja opettajien vierailulla Lyseoon. Alun perin ystävyyssuhde oli muodostettu Vaajakosken lukioon, jonka kautta ystävyyssuhde on siirtynyt Lyseoon.

Pitkään matkustettuaan junalla ja bussilla vieraat lopulta saapuivat iltapäivällä Harjun toimipisteelle, jossa tarjoiltiin lounasta. Vieraiden majoitus hoitui lyseolaisten opiskelijoiden ja opettajien kotona, joita kohti lähdettiin lounaan jälkeen. Halu tutustua toisiin oli vahva molemmin puolin, eikä kielimuurikaan ollut haitaksi, sillä Kääntäjä otettiin nopeasti avuksi.

Lauantain ohjelmaan kuului aamusta shoppaileminen. Heti iltapäivästä vieraat pääsivät tutustumaan kaupunkiin ohjatun bussiajelun kautta. Kahvitteluhetkessä Toivolan vanhalla pihalla pääsivät sitten kaikki tutustumaan toisiin ensimmäistä kertaa isolla porukalla. Säät hellivät Jyväskylää onneksi juuri tuolla viikolla, mikä mahdollisti illanvieton Mertoniemessä. Siellä oli jo päivällä lämmitetty sauna, josta pitivät niin vieraat kuin suomalaisetkin. Silloin kun ei saunottu, niin syötiin grillimakkaraa, pannukakkuja tai mansikoita. Kaunis kesäilta innosti opettajat ja opiskelijat laulamaan tunnettuja suomalaisia ja venäläisiä lauluja yhdessä.

Viikon lämpimin päivä, eli sunnuntai, oli oiva hetki risteilylle. Vauhtia otettiin ensin Pandan tehtaan myymälästä, jossa pääsi tutustumaan suomalaisiin makeisiin. Tästä sitten siirryttiin laivaa odottamaan kanaalille. Risteilyllä pääsimme syömään erittäin suomalaista ruokaa ja katselemaan Keski-Suomen kaunista järvimaisemaa.

Maanantaina ja tiistaina vierailla oli mahdollisuus käydä suomalaisilla oppitunneilla katsomassa opetusta ja tutustua paikalliseen koulukulttuuriin. Jaroslavlilaiset opiskelijat olivat valmistaneet lahjaksi koulunväelle perinteisiä Jaroslavlilaisia tanssiesityksiä ja myös opettajat ottivat osaa laulamiseen. Kaunis esitys piristi varmasti jokaisen paikallaolijan päivää. Tiistai iltapäivänä vieraat saatettiin matkaan lämpimin hyvästein.

Oona Huttunen

Lisätietoja,  Ulla Aarnio 040 341 4695

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *