Odotuksia ja oletuksia

Jyväskylän ammattiopiston koordinaattorit Milka Niskanen ja Rea Tuominen osallistuivat Hampurin kaupungin kv-toimiston (Arbeit und Leben) järjestämään seminaariin, jonka pääteemana oli opiskelijaliikkuvuuden laatu. Seminaariin osallistui 45 Arbeit und Lebenin eurooppalaista kumppania noin kymmenestä maasta sekä paikallisten ammatillisten oppilaitosten (yht. 54 oppilaitosta) henkilöstöä.

2014-11-13 11.49.47

Jyväskylän ammattiopiston edustajat olivat kutsuttuja esiintyjiä ja puheenvuoromme seminaarin ensimmäisenä päivänä käsitteli erityisesti kv-toiminnan suunnittelua ja seurantaa sekä liikkuvuuden laatua erityisesti valmennuksen näkökulmasta. Seminaarin aikana kävi hyvin selväksi se, että organisaatiotyypistä ja maasta riippumatta kaikki painimme samankaltaisten kehittämishaasteiden kanssa.

2014-11-13 11.59.57

Yksi  usein esille noussut teema oli oletuksien ja odotuksien väliset ristiriidat. Onko vaihtojakso oppimista vai lomaa? Mitä vastaanottavat organisaatiot oikeastaan tarkoittavat kun he toivovat meidän lähettävän ’motivoituneita’ opiskelijoita? Tiedämmekö me vastaanottavana organisaationa miten meille saapuvia opiskelijoita on valmennettu?

Seminaarin asiantuntijapuheenvuorojen ja keskusteluiden perusteella yhteinen lopputulema oli, että odotukset ja oletukset huomioonottava vaihtovalmennus on keskeinen laatutekijä onnistuneiden vaihtojen takana. Opiskelijan tulee saada realistista tietoa kohteesta esimerkiksi majoituksen osalta. Vastaavasti opiskelijan tulee olla tietoinen odotuksista, joita häneen kohdistuu. Usein esimerkiksi suomalaisen opiskelijan varovaisuus, hiljaisuus ja ujous väärin ymmärretään. Suomalainen tapa olla huomaavainen ja kohtelias (ei häiritä muita esimerkiksi tervehtimällä ventovieraita ihmisiä hississä) tulkitaan usein kylmyydeksi ja tylyydeksi. Introverttiys voidaan nähdä  epäkohteliaisuutena ja motivoitumattomuutena vaikka siitä ei ollenkaan ole kyse. Kenenkään ei oleteta muuttavan persoonallisuuttaan, mutta lähtijöiden on hyvä ymmärtää miten heidän käytöksensä voidaan tulkita eri kulttuurikontekstissa.

Valmennuksen lisäksi seminaariosallistujat olivat yksimielisiä sen suhteen, että vakiintuneet kumppanuudet ovat keskeinen tekijä onnistuneiden vaihtojen takana. Kun saman partnerin kanssa tehdään yhteistyötä pidempään pystytään myös valmennusta kehittämään pitkällä tähtäimellä sillä niin lähettävällä kuin vastaanottavalla organisaatiolla on siinä oma roolinsa.

2014-11-13 15.48.07

Lähtevien opiskelijamäärien jatkossa kasvaessa Arbeit und Lebenin kaltainen, kokenut organisaatio on Jyväskylän ammattiopistolle erittäin arvokas kumppani. Keväällä Hampuriin onkin suuntaamassa jo noin 6 eri alojen opiskelijaa.

Lisätietoja opiskelijaliikkuvuudesta Jyväskylän ammattiopistossa antaa Milka Niskanen

Kuvat ja teksti Rea Tuominen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *