Maahanmuuttajien mentorointi toisella asteella -hankkeen toimijat vierailivat Saksassa 21.–23.8.2019. Toisinaan matkustaminen sujuu paremmin ja toisinaan ei kaikki mene niin ”kuin Strömsössä”. Lennot ja junat voivat olla myöhässä tai täyteen buukattuja, hotellivaraus voi kadota, vastaanotto olla kiinni hotelliin saavuttaessa tai vessanpönttö vuotaa. Toisinaan ne kaikki sattuvat saman reissun aikana, kuten tällä kerralla kävi. Toisaalta sää voi olla mahtava, matkaseura mukavaa, ruoka hyvää, ohjelma kiinnostava ja kohteessa muutoin kaikki hyvin. Nämäkin koettiin.
Kansainvälinen yhteistyö maahanmuuttajien mentoroinnin teeman ympärillä viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana on ollut antoisaa. Siksi toistaiseksi viimeinen tapaaminen Saksassa Hallen kaupungissa oli hieman haikea.
Uusia yhteistyöideoita oli kuitenkin ilmassa runsaasti, joten emme luovu ajatuksesta tavata Saksi-Anhaltin osavaltion maahanmuuttajajärjestöjen kattojärjestön LAMSAn edustajia uudelleen. LAMSA haki keväällä 2019 ensimmäiseen Erasmus+ avaintoimi 1 -liikkuvuushankkeeseen rahoitusta, joka heille myönnettiin. Toivottavasti Gradia pääsee vastaanottamaan saksalaiset vieraat!
LAMSAn projektien antia
Tällä kerralla matkamme ideana oli verrata LAMSAn projektien kokemuksia ja tuloksia omaan hankkeeseemme. Erityisesti MeMoGa-projekti kiinnosti, koska siinä kehitettiin melko samantyyppistä toimintaa. Torstaina, ensimmäisenä työskentelypäivänä, kokoonnuimme yhteen LAMSAn Hallen toimistoista. Saimme runsaasti tietoa alueen maahanmuuttajien tukemiseen liittyvistä käytänteistä. Mielenkiintoista oli kuulla myös poliittisesta ja kansallisesta ilmapiiristä liittyen maahanmuuttoasioihin.
Päivän aikana kuulimme monipuolisia puheenvuoroja Saksi-Anhaltin osavaltion maahanmuuttajille suunnatuista palveluista, muun muassa ohjauksesta ja tuesta opintoihin, vapaa-aikaan, arkeen, terveydenhuoltoon, koulutukseen ja työllistymiseen liittyvissä asioissa. Vapaaehtoistoimijoita on toiminnassa mukana runsaasti, mikä on ilahduttavaa. Huolestuttavaa sen sijaan oli kuulla myös maahanmuuttajavastaisuudesta.
Ohjauskeskusteluja Dessaussa
Toinen matkapäivä Saksassa, perjantai 23.8.2019, vietettiin Dessaussa, joka on kuuluisa Bauhaus-kohteistaan. Junamatka taittui vaivatta, koska yksi LAMSAn työntekijöistä oli oppaanamme.
Jatkoimme tutustumista LAMSAn toimintaan ja sen eri hankkeisiin Dessaussa työskentelevien työntekijöiden johdolla. Keskustelimme jälleen vilkkaasti maahanmuuttajien ohjauksesta, interkulttuurisista taidoista ja kielen merkityksestä kotoutumisessa. Saimme kuulla myös syyrialaisen maahanmuuttajan kokemuksista työn etsimisestä ja hänen saamastaan tuesta LAMSAssa.
Yhteinen kansainvälinen MeMoRe-hanke jatkuu vuoden 2019 loppuun saakka, mutta me jäämme siitä pois jo elokuun lopussa. Parhaillaan työstetään hankkeen pääasiallista lopputuotosta, mentoroinnin käsikirjaa, joka käännetään myös englanniksi.
Käsikirjatyöhön olemme saaneet hyviä ajatuksia ja kommentteja erityisesti belgialaisilta kumppaneiltamme. Koska verkostokumppanit edustivat muitakin kuin koulutusorganisaatioita (esim. tutkimusta), olemme voineet koota varsin monipuolisen katsauksen mentoroinnin käytäntöihin.
Raportin kirjoittivat
Ulla Koukkari-Anttonen, Gradia, projektityöntekijä
Aino Malin, Gradia, projektipäällikkö