Sähköalan KV-työssäoppiminen

Info

Sähköala on hyvin kansainvälinen ala ja työtehtävät ovat varsin samanlaisia joka puolella Eurooppaa. Sähköalan opiskelijoiden on mahdollista suorittaa osa opintoihin kuuluvasta työssäoppimisesta ulkomailla.

Jos olet kiinnostunut työssäoppimisesta, tarkasta että:

  • Olet suorittanut kaikki opintosi tähän mennessä hyväksytysti
  • Tiedät suunnilleen minkälaista sähköalan työtä haluat ”isona” tehdä.
  • Osaat englantia tai kohdemaan kieltä vähintään hyvällä tasolla.

Tutustu JAO:n sivuihin:

Ota yhteyttää sähköalan KV-yhteysopettaja Teppo Peurakumpuun tai Janne Räisäseen.

Mahdollisia vaihtomaita ovat mm. Puola, Hollanti, Saksa (Hampuri) ja Englanti (Liverpool). Saksaan lähtijän pitää olla 18 vuotta täyttänyt.

Toimintaohje

  1. Tarkasta että edellytyksesi täyttyvät (Edellytykset)
  2. Täytä hakemus ja kerää siihen tarvittavat allekirjoitukset ja palauta hakemus KV-toimistoon. (Hakemuslomake)
  3. Tee Europass-ansioluettelo ja hakukirje.
  4. Ilmoittaudu vaihtovalmennukseen (opon kautta) vähintään 2 jaksoa ennen ulkomaan työssäoppimisjaksolle lähtöä. Vaihtovalmennus on pakollinen ennen ulkomaan työssäoppimisjaksolle lähtöä. Vaihtovalmennuksesta saa 3 osp, joka sijoittuu YTOihin sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen valinnaisten alle.

CV

Kiinnitettävä erityistä huomiota cv: sisältöihin –
1. mitä opiskelija osaa jo sähköalalta
2. mitkä ovat jakson tavoitteet eli millaista työtä tavoitteena oppia ja tehdä (mielellään esim. 3 mahdollista vaihtoehtoa a) ensisijaisesti b) toissijaisesti jne. eli sisä/ulkotyö, keskusvalmistus, sisäjohtoasennukset, korjaus/huolto jne…

Sähköalan työkokemus ensisijaisesti ja mahdollisimman tarkasti kuvattuna. Muu työkokemus (mansikanpoiminta, siivous, haravointi, jne) voi olla erikseen.

Hampuri

Jaksoihin kuuluu aina 2-3 päivää kulttuuri- ja kielivalmennusta (saksan alkeita, kaupungin esittelyä ja muuta käytännön arjessa selviytymiseen liittyviä asioita)

Saksan alkeet osattava (mieluiten A 1 taso) – tässä kuitenkin joustoa mutta ”oikeisiin töihin” pääsee todennäköisesti vain jos osaa edes auttavasti oman alan saksan sanastoa, tervehdyksiä jne. Vastaanottaja ei testaa kielitaitoa mitenkään mutta luottaa siihen mitä cv:ssä sanotaan.

Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto