Info
Sähköala on hyvin kansainvälinen ala ja työtehtävät ovat varsin samanlaisia joka puolella Eurooppaa. Sähköalan opiskelijoiden on mahdollista suorittaa osa opintoihin kuuluvasta työssäoppimisesta ulkomailla.
Jos olet kiinnostunut työssäoppimisesta, tarkasta että:
- Olet suorittanut kaikki opintosi tähän mennessä hyväksytysti
- Tiedät suunnilleen minkälaista sähköalan työtä haluat ”isona” tehdä.
- Osaat englantia tai kohdemaan kieltä vähintään hyvällä tasolla.
Tutustu JAO:n sivuihin:
- Työssäoppiminen ulkomailla
- Ansioluettelo ja hakukirje (ohjeita alla Saksan CV:n laatimiseen)
Ota yhteyttää sähköalan KV-yhteysopettaja Teppo Peurakumpuun tai Janne Räisäseen.
Mahdollisia vaihtomaita ovat mm. Puola, Hollanti, Saksa (Hampuri) ja Englanti (Liverpool). Saksaan lähtijän pitää olla 18 vuotta täyttänyt.
Toimintaohje
- Tarkasta että edellytyksesi täyttyvät (Edellytykset)
- Täytä hakemus ja kerää siihen tarvittavat allekirjoitukset ja palauta hakemus KV-toimistoon. (Hakemuslomake)
- Tee Europass-ansioluettelo ja hakukirje.
- Ilmoittaudu vaihtovalmennukseen (opon kautta) vähintään 2 jaksoa ennen ulkomaan työssäoppimisjaksolle lähtöä. Vaihtovalmennus on pakollinen ennen ulkomaan työssäoppimisjaksolle lähtöä. Vaihtovalmennuksesta saa 3 osp, joka sijoittuu YTOihin sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen valinnaisten alle.
CV
Kiinnitettävä erityistä huomiota cv: sisältöihin –
1. mitä opiskelija osaa jo sähköalalta
2. mitkä ovat jakson tavoitteet eli millaista työtä tavoitteena oppia ja tehdä (mielellään esim. 3 mahdollista vaihtoehtoa a) ensisijaisesti b) toissijaisesti jne. eli sisä/ulkotyö, keskusvalmistus, sisäjohtoasennukset, korjaus/huolto jne…
Sähköalan työkokemus ensisijaisesti ja mahdollisimman tarkasti kuvattuna. Muu työkokemus (mansikanpoiminta, siivous, haravointi, jne) voi olla erikseen.
Hampuri
Jaksoihin kuuluu aina 2-3 päivää kulttuuri- ja kielivalmennusta (saksan alkeita, kaupungin esittelyä ja muuta käytännön arjessa selviytymiseen liittyviä asioita)
Saksan alkeet osattava (mieluiten A 1 taso) – tässä kuitenkin joustoa mutta ”oikeisiin töihin” pääsee todennäköisesti vain jos osaa edes auttavasti oman alan saksan sanastoa, tervehdyksiä jne. Vastaanottaja ei testaa kielitaitoa mitenkään mutta luottaa siihen mitä cv:ssä sanotaan.