Voihan pulla

  1. Tänään päivä alkoi kysymyksellä haluatteko tehdä jotain suomalaista joten hetken tuumailtuamme päädyttiin siihen että me  tehdään pullaa Unkarilaisille. Hieman oli taas työ löytää oikeat ainekset perus pullataikinaan.. kaikki raaka-aineet löytyikin vaikkakin monen mutkan kautta. Kaardemumman selittäminen oli kyllä hankalinta..oli googlet auki ja vatvotttiin että onko sitä vai ei.. mutta kyllähän sitä löytyi tosin kaupan puolelta ja vasta kun taikina oli jo tehty.
    ei hätää lisättiin kaardemumma kun vaivattiin taikinaa.(en suosittele tätä tapaa toimia). Vaivattiin takina käsin koska kaikkin koneet oli käytössä  ja meillä oli suht pieni taikina. Vourotellen taikinaa pyörittäen alkoi sitkoa moudostua ja taikina oli n.10min vaivaamisen jälkeen valmis. Hiki tuli kun ulkonakin oli +28°C☀️Mira teki korvapuusteja,taija pitkoja ja kranssin ja mä voisilmäpullia. Kohotus oli vaastavaa kun täällä ei ole kohotuskaappia mutta reilu 1h ja pullat oli uunia vaille valmiita. Saatiin sitten huomata että täkäläiset uunit on ärhäköitä ja pullat meinas palaa ja jäädä raaoiksi. Onneks katottiin pelti kerrallaan että ne on kypsiä. Kyllä oli ruokatunnin uteliaita katseita kun pullat alkoi olee valmiita. Rohkeasti yksi kerrallaan jokainen maistoi jokaista pulla laatua. Maistuihan ne pullata tuli heti koti mieleen. Mun leppari on aina voisilmapulla ja monin täälläkin tykkäsi niistä jee..onnistumisia.. vaikkakin meidän omasta mielestä kaikki ei ihan mennyt  niin kuin piti mutta loppu tulos yllätti..

 

 

 

 

 

 

Pullan teon lomassa autettiin Jondan nimistä leipuria tekemään suolasia twistejä. Siinä luultavasti on voitakina jonkä päällä on juustoraastetta,pellavan ja kurpitsansiemeniä.

 

 

 

 

 

 

 

Sitten saimme tehdä porsotettavia pikkuleipiä. Johon tuli margariinia ja tomusokeria jotka vatkattiin vaahdoksi sitten sinne lisättiin kananmunat ja maitoa. Kaikki kerralla, kyllä kokkelin näköistähän siitä tuli mutta ei se mitään kun massaan lisättiin buddigjauhot ja vehnäjauhot niin tuli hyvä massa. Täällä samam laiset pursotus muodot löytyy mutta me tehtiin pikkusia  onko ne nyt ruusukkeita. Kolmannen pellin kohdalla kyllä jo alkoi sormet olla kovilla..massa oli sen varran jäykkää. Näitä keksejä syödään täällä yleensä  kahvin kanssa ja ovat hyviä.

 

 

 

 

 

 

 

Loppu päivästä vähän  löysättii tahtia ja vika tehtävä oli pikkuleipien täyttö ja kuorrutus suklaalla. Kuva ei halua latautua mutta taijan blogissa on sama kuva suklaapäälysteisistä pikkuleivistä. Joissa on sisässä aprikoosihilloa ja suklaaseen tehdään  sama kuvio mikä meidän alluissa on.  Mulava päivä kun oli touhua riittämiin ja ulkona odotti paahtava kuumuus. ☀️Huomennaaas uudet kujeet ja ehkä saadaan tehdä Karjalanpiirakoita.

 

 

 

 

Suolaisen makeaa

Aamut voivat sitten olla välistä todella. Minulla ei ole vaikeuksia nousta, mutta monilla muilla nähtä västikkin voi olla.

Pääsrtyämme töihin Taija pääsi kuorimaan mielenkiintoisella vekottimella omenoita.  tässä kuoritaan ja viipaloudaa omenaa samalla tahdilla kuin kuoret läks. Sitten suuntaamme huomiomme suolaiseen croisanttiin, vaikka ei ne täällä ole muuta kuin pulla croissareita ja nyt tiedän miks. Taikina on varmasti kylmää kun vesi on jääpaloina sinne laitettu, mutta kauan sitä saakin sitten vaivata ennen kuin ne on sulaneet ja sekoittuneet taikinaan eli sellainen 20min.  Täällä on todella pelottava kaulin kone, jota mestarit ohjaavat jaloilla. Sitten väsäilimme croisantteja ja muotoilimme niitä aivan väärästä suunnasta sekä pizzalta tuoksuvia rullia vuorossa seuraavaksi jälkiruuat. Ensiksi hedelmä salaattia, riisiä, kermavaahtoa ja vanukasta eli kuulostaa hyvältä ja seuraavaksi persikkaa, kermavaahtoa, vanukasra ja suurella todennäköisyydellä se oli mannasuurimoita. 

Paljon sai jälleen seisoskella tyhjän panttina ja viime metreillä saatiin sitten tehdä perinteistä unkarilaista kardinaal leivosta

Lämmintä ja kylmää

Aamu alkoi lämpimässä auringon paisteessa..hiemat piti kerätä itteänsä sängyn pohjalta ylös..(nukkuminen on kivaa!) Työt aloitettiin taas 09.00, vähän hassu aika mennä töihin mutta näin tällä. Päästiin kolmestaan tekemään kakku pohjia. Taikinaan tuli kananmunia, sokeri, vehjäjauhoja,leivinjauhetta, parannetta ja vettä. Ensin vaahdotetaan munat,vesi ja sokeri+paranne.sit vaahtoon lisätään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Valmis massa joka kauhotaan niille Isoille pellille ja lastaa käyttäen tehdään pellille tasainen levy. Helppoa…No ei todellakaan

Taikinakoneita pikku leipomopuolelta jossa tehään keksejä ja croissantteja

Tässä Kondiksessa on uudet hyvät Italialaiset laitteet joiden käyttö on yhtä helppoa kun Suomessa. Saatiin eka satsi n.60l taikinaa leviteltyä pelleille ja massa 2 laitettiin pyöriin. Minä siirryin Tonyn kanssa tekemään jäätelöä.

Jäätelökoneet
Jäätelömakuja/pastoja

Avasin ainakin 60l  edestä maitopurkkeja. Sit vaan punnailin aines osia eri jäätelöihin. Ei mitään ihmeellistä..paljon on eri makuja täällä..Mun suosikki on mango  kuvia jätskeistä en kerennyt ottelemaan kun oli sormet niin umpi jäässä.

Kondispuoli missä 90% ajasta työskennellään

Loppu päivästä tein toisenlaisia kakkupohjia joihin tuli kananmunan valkuista,sokeria,jauhoja ja pähkinärouhetta. Valkuis-sokeri vaahto ja siihen lisättiin jauhot ja pähkinärouhe.Valmis massa ladotaan leivinpaperin päälle ja niistä.tehään ympyrän muotoosia kakku pohjia. Leivin paperiin piirrettiin lyijykynällä 22cm kakkurenkaan avulla ympyrät joiden sisässä massan pitää pysyä.  Sain kehuja että kuinka hyvä massa tuli..alottelian tuuria täällä keittiöissä on huono ilmanvaihto ja eikä todellakaan oo mitää ilmastointeja..jos on kuuma mennään ulos hetkeksi mutta kun ulkonakin on aina +20 niin eipä auta. Tänään varmaa +26°C et hiki tuli pelkästä ajatuksesta. Kaupan kautta takas luukkuun ja syömistä sit lähettiin  vielä illemmalla miran kanssa iltakävelylle joen rantaa pitkin. Täällä kamalasti pieniä kujia ja katuja.Löysimme ittemme keskustasta jäätelöltä ja sit iltapalalle majataloon,suihkuun ja lopulta nukkumaan. Huomenna taas jaksaa..

Jäätelöä kukkasin

Jälleen kakkos bussi oli myöhässä ja toivoa ettei myöhästytä, no puoli tuntia oli kuitenkin vielä aikaa ennen työn alkua. Ensin käydään vartian luona ja sitten pimeän parkkihallin läpi.  Vaatteiden vaihto ja töihin. Meidät jaettiin kolmeen työpisteeseen ja pääsin tekemään jäätelöä. Ensin sain kuitenkin tehdä omenaleivosta suklaa kuorrutteella.

Jäätelöä tehtiin varmaan kymmentä erisorttia, menin vain hiemen sekaiain mauissa, kun tuo englanti ei vain täällä niin hyvin suju. Muutamia erikoisuuksia muistaa viinkjäätelöä, aidolla kuivalla valkoviinilla sekä leipäjäätelöä, ei kuulosta hyvältä mutta oli hyvää. Jäätemöiden jälkeen oli vuorossa suklaa koristeita. Ne oli helppoja, elintarviketeollisuuteen suunniteltuja kuvio arkkeja joidrn päälle kaadetiin sulaa suklaata. Helppoja ja kauniita.

Carita pääsi tekemään suolaisa rullua, croisantteja ja suolasia keksejä!?  näin rulllia

Taija ja Carita tekivät loppu metreillä paljon marsipaanista muoteilla kukkia. Taijan koulun tyylillä tehtyjä ruusuja pyydetiin paljon lisää.

Ps. Toivottavasti kuvat onnistu.

Perjantai…day 3..

Päivä alkoi kiireisesti..sai melkein juosta bussiin nro.1 kerettiin,sitten bussi nro.2 olikin 10 min myöhässä..nooh eihän siitä (pikkupaniikki) kerettiin hyvin töihin. vaikka töihin menokin tapahtuu täällä monen mutkan kautta..tässe se tulee…ensin menemme ovesta yksi sisään kulkukorttia käyttäen,sisällä vastassa vartija joka haluaa tarkastaa onko sinulla jotain juomista/syömistä mukanasi kun menet töihin,jos on se merkitään pienellä tarralla jossa on vartian nimimerkit. Sitten menemme ulos samasta ovesta ja portaat alas toisesta ovelle. Kävelemme PIMEÄN parkkihallin läpi kolmannelle ovelle siitä sisään kauppakeskukseen,luikuportaat ylös ja kävely kondiksen ovelle (neljäs) joka avautuu lattiassa ovevasta vihreästä painikkeesta. Kävelet toimistoa päin ovi numero 5. Kirjaat isesi sisään.(aika ja nimi) jatkat käytävää eteenpäin pukuhuoneeseen ovi  6…PERILLÄ helppoa..tämä sama kun poistumme töistä..töissä päästiin tervehtimään taas uusia ihmisiä.. (en muista kenenkään nimiä)mukavia ja englanin kielinkin taittui muutamalta  hyvin.. päästiin tekemään 146 hiirtä. Siihen uusi työntekiä tyttönen tokaisi että olettepa nopeita tekemään..

Hiirimassa
Hiiriarmeija

ruokailun jälkeen rikottiin kananmunia n.200kpl,erotteltiin keltuaiset ja valkuaiset niistä..täälä kananmunissa on KOVA kuori..sai tosissaa Rikkoa niitä.. niistä tehtiin kakkupohjaa,johon tuli keltuaisvaahto (keltuaiset,vaniljasokeria,tomusokeria) ja valkusisvaahto(sokeria+valkuisvaahto). Massat laitettiin kahteen massapussiin ja pursotettiin kaksi keltuaismassaraitaa ja yksi valkuaismassa raita.

Tällä kaavalla pelti täyteen (peltien mitat n.1mx1,2m).Uuniin 190’°C 16min.. samanlaisista pohjista kasattiin  suorakaiteen muotoinen kakku johon tuli buddig,kermavaahto,cookiepasta ja liivate massa  väliin jonka pääle ripoteltii bersikkakuutioita(kaksi väliä) kansi päälle,koko komeus jääkaappiin..Saimme maistaaa edellisestä erästä..hyvää oli.  Sit vähän siivoiltiin pöytiä päästiin lähtee ja ulkona odotti iloinen yllätys nimeltä aurinko☀️ piti olla +16 ja sateista.. oli +25°C ja aurinko paisto kirkkaalta taivaalta   meinasi tulla kuuma bussipysäkkillä Kohti Meidän omaa pikku Luukkuamme..Vapaa viikon loppu ja aktiviteetteja tiedossa tällästä tällä kertaa…

 

Ps. Tarja liittää kuvia kun en pysty sitä täältä suunnalta tekemään..

Jälkkäriä, kakkua ja jätskiä

Monikaan täällä ei puhu englatia hyvin, mutta tänää tuli samaan vuoroon pari meille uutta tekijää, joista molemmat puhuivat hyvää englatia, ei ainaista pantomiimia.

Taija pääsi tekemään jäätelöä ja sanomaan ensimmäisen mielipiteen valikoimasta, kirsikka oli kuulema parhainta. Carita ja minä saimme maistaa ’feikki’ melonia ja oli hyvää, olis syönyt enemmänkin.

Pääsimme Caritan kanssa tekemään pellin kokoisia ja ainakin 1,5-2cm kakkupohjia. Oli niillä kokoa ja paletilla levitetään eli pientä hatjoitutusta niillekkin. Teimme unkarilaisten suosimia jälkiruokiakin, minulta löytyi hedelmäalaattia, riisiä, mansikkakiisseli ja kermavaahtoa. Caritalta löytyi kermavaahtoa ja pähkinämassaa hipauksella suklaata.

Toukokuu

Vapun jälkeen alkaneet teoriat tylsistyttävät, mutta onneksi keittiöönkin pääsee ainakin parina päivänä viikossa. Ja kohtahan sitä saa leipoa kuusi viikkoa joka päivä kun lähdetään työssäoppimaan. Tällä viikolla on päässyt taas tekemään uusia juttuja, solttiksia ja macaroneja. Jälkimmäisten kanssa ei mennyt ihan putkeen, mutta ehkä seuraavalla kerralla jo paremmin. Vielä muutamat äitienpäiväkakut ja sitten pääsee viikonlopun viettoon. Jospa se kesäkin sieltä pikkuhiljaa tulisi 🙂

Ekat kuulumiset Unkarista

      Eka typäivä  Szegedin Prima ostoskeskuksen Leipomo-koditoriassa oli alku jännityksen vähän helpottuttua helppo ja mukavaa. Töihin pääsi käsiksi heti. Alkutöikseni pääsin  vatkaamaan marenki massaa vaahdoksi vesihauteessa kaasuhellalla,käsihän siinä oli kovilla mutta hyvä tuli…tai ainakin sen käsityksen sain.. Kukaan kondiittoreista ei puhu englantia joten keittiöön oli tuotu tietokone ja siinä oli auki Google kääntäjä jonka avulla he kääsivät sanoja ja lauseita englanniksi..siitä sitten piti yrittää tajuta mitä he tarkoittivat..haastavaa..mutta yhdessä pohtien yhteinen sävel varmasti löytyy.. huomenna taas uusi päivä ja uudet haasteet

Ps.tässä tuli nyt hieman teknisiä ongelmia..en tiedä näkyykö kuvat siellä kun kännykällä tätä teen sorry…

Huh huh

Tää viikko onkin lyhyt viikko. Se tarkoittaa sitä että meillä alkoi vapun jälkeen teoriat ja näinollen työsalipäiviä on vähemmän.

Tällä viikolla ryhmäläisten kanssa päästään tekemään pasteijoita ja sacher-kakkuja. Muutama rohkea asiakaskin on uskaltanut meiltä tilata tuotteita 🙂  seuraavat viikot tuleekin olemaan kiireisiä tilausten kannalta, hyvä niin, saamme paljon uutta opittavaa ja päästään itse asiaan.

Kesää kohti herkutellen!

Meillä on pikkuhiljaa siirrytty ”perus” pullan- ja leivän leipomisesta kohti konditoria tuotteita kesän juhlia silmällä pitäen. Viime viikon uutuutena tuli macaronssit, niitä en ollut tehnytkään koskaan! Niissä oli monta tarkkaa vaihetta ja piti olla erityisen tarkkana raaka-aineiden määrien ja lämpötilojen kanssa. Ensikertalaisena onnistuin mielestäni ihan hyvin. Ensimmäisen satsin kuoret värjäsin vaaleansiniksi, mutta massa oli ehkä hiukan liian kovaa. Liekö syynä ollut liian pitkä vaahdotus. Kuoret nousivat kyllä hyvin mutta niihin jäi pursotus kuvio (huiput) näkyviin paiston jälkeen. Toisen satsin värjäsin silver-värillä, eli hopeaa tavoittelin mutta lopputulos oli aivan erilainen. Ei niin miellyttävä kun mielikuvissa, ehkä hieman ”homeen” tai ”suon” värinen, mikä ei siis ollut tarkoitus. Toisen satsin massa kuitenkin onnistui paremmin, se oli löysempää ja massa laskeutui nätisti, eli huiput jäivät pois. Molemmat täytin valkosuklaatäytteellä. Koostumus ja maku oli hyvät!

Tällä viikolla olen päässyt tekemisiin yhden lempi raaka-aineeni kanssa: SUKLAAN!!!! Olen tehnyt ensimmäistä kertaa elämässäni sacherkakkua ja suklaaleivoksia. Molemmat onnistuivat hyvin ja olen tyytyväinen lopputuloksiin.

Paljon tullut taas opittua uutta! Huomenna munkkeja paistamaan ja vappuun valmistautumaan 🙂