Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on vuoden alusta nimennyt itsensä Gradiaksi. Nimellä on myönteiset kantasanansa, mutta varsinaisesti se ei tarkoita mitään. Se on hyvä.
Nimi ilman painolastia on ainutkertainen mahdollisuus. Gradialle syntyvät merkitykset ja maine ovat tekemistä vaille valmiita. Niin ovat myös uusi ammatillinen koulutus ja tulollaan oleva lukiouudistus.
Haluamme kirjoittaa Gradian ensimmäiselle sivulle arvomme: työn ja yrittämisen, sivistyksen ja taitamisen sekä monien kulttuurien yhteisön ylläpidon. Arvomme ovat sekä suuria sanoja että arjen toimintaa joka päivä.
Arvot ja koulutuksen perustehtävä luovat puitteet, mutta käsikirjoitus elää. Gradian sisällöntuottajia ja viestinviejiä on 25 000 – opiskelijat ja henkilöstö. Eikä ole viestiä ilman vastaanottajaa. Sadat yritykset ja muut kumppanit muovaavat osaltaan Gradiaa.
Uutta ja merkityksellistä voikin tehdä vain yhdessä. Tässä hengessä käynnistyy myös uusi blogi, johon on alkuvaiheessa osallistettu parikymmentä alansa vahvaa ammattilaista.
Koulutus, osaaminen, yrittäjyys, kansainvälisyys ja työelämä ovat blogin avainsanat. Näissä kaikissa Gradia pyrkii olemaan astetta enemmän. Ja se on paljon koulutuksen tasalaatuisimmassa yhteiskunnassa!
Gradia on perustehtävänsä suhteen asiantuntijayhteisö. Tämä ei kuitenkaan ole vain julistuksen asia vaan vaatii sekä sanoja että tekoja asian uskottavuuden todentamiseksi.
Gradia-blogien tehtävä on yleistajuisesti vahvistaa asiantuntijuus yhdeksi Gradian määreeksi. Suomi on koulutuksen suurvalta, joka tällä hetkellä kipuilee monien koulutuspoliittisten kysymysten kanssa. Gradiasta löytyy sekä mikro- että makrotason sytykkeitä keskusteluun.
Toivottavastikin sinäkin jaat näitä ajatuksia – vaikket niitä kaikkia jakaisikaan.