Hyvinvointikampanjan logo

Henkilökuntayhdistys yhteisen hyvän rakentajana

Elämme juuri nyt poikkeuksellisia aikoja: olemme uudessa tilanteessa, jossa meitä uhkaa maailmanlaajuinen koronaviruspandemia. Olemme Gradiassa siirtyneet etäopetukseen. Olemme joutuneet opettelemaan uusia työskentelytapoja jatkaaksemme arkeamme etäyhteydessä työkavereihin, opiskelijoihin ja ystäviimme. Moni jo varsin etevä bittinikkari onkin opettanut kollegoilleen ihan uusia onnistuneita digiloikkia.  Helmi- ja maaliskuun työhyvinvoinnin teemat “Kaikkien on hyvä olla” ja “Turvallinen fiilis” tuntuvat entistä tärkeimmiltä ja ajankohtaisemmilta.  Mauno Koiviston sanat tuntuvat nyt erityisen lohduttavilta: “Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” 

Henkilökuntayhdistys me-hengen luojana  

Gradian henkilökuntayhdistys on toiminut vuodesta 1997. Se on järjestänyt monenlaista toimintaa henkilöstölle. Olemme tehneet opastettuja matkoja tutustumalla Viron historiaan ja kukkamarkkinoille. Sinfonian konserttien elämykset ja JYP:n jääkiekon tuoma jännitys ovat olleet kaikkien jäsenten saatavilla. Kädentaitoja on voinut kehittää sitomalla kukkakimppuja ja leipomalla karjalanpiirakoita ja hyydykekakkuja sekä paljon muuta. Henkilökuntayhdistyksen tapahtumat ovat tarjonneet monille osallistujille ainutlaatuisia uusia kokemuksia. Lisäksi tapahtumat ovat olleet odotettuja henkireikiä ja helmiä arjen aherruksessa. Porukkaan on ollut helppo tulla mukaan ja osallistua vähän vaatimattomimmillakin taidoilla kohtuullisen pienellä summalla.  Olemme onneksi saaneet hieman tukea toiminnallemme koulutuskuntayhtymältä, jonka turvin toimintaa on voinut kehittää ja ylläpitää.  

Omasta kokemuksestamme voimme kertoa, että henkilökuntayhdistyksen toimintaan mukaan tulo on helppoa.   Olemme sisaruksia ja innostamme toisiamme sekä liikunnan että kulttuurin pariin. Meillä on kahden hengen leffakerho ja kirjojen inspiraatiopiiri. Niinpä osallistuminen henkilökuntayhdistyksen toimintaan on ollut luontevaa. Olemme saaneet henkilökuntayhdistyksen tapahtumista ihan uusia tuttavuuksia ja hienoja onnistumisen kokemuksia.  Vuosien saatossa monista tapahtumiin osallistujista, kuten meistäkin, on tullut yhdistyksen aktiivisia puuhahenkilöitä, jotka miettivät mieltä virkistävää ja työkykyä ylläpitävää toimintaa koko henkilökunnalle oman työn ohessa. 

Kulttuuri edistää ihmisten hyvinvointia  

Kulttuurilla ja taiteilla on todettu sekä tieteellisesti että kokemuksellisesti terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, kuten verenpaineen laskua, yhteisöllisyyden kehittymistä ja me-hengen syntymistä.   Olemme henkilökuntayhdistyksessä halunneet lisätä mahdollisuuksia osallistua erilaisiin kulttuuri- ja virkistystapahtumiin vastapainona työelämän hektisyydelle ja jatkuville muutoksille. Hetkeen pysähtyminen tai hiljentyminen kuvataiteen äärelle, kirjallisuuden pariin tai musiikkia kuuntelemaan tuo myös uutta voimaa arkeen ja hyvää mieltä. 

Nyt korostuu yhteisöllisyyden ja turvallisuuden merkitys  

Ihmisen perustarve on turvallisuus, joka nyt monilla horjuu tämän koronapandemian aikana. Olemme kaikki tässä yhdessä. Elämämme fyysisesti erillään, mutta toivottavasti henkisesti lähekkäin. Mistä rakentuu kunkin oma turvallisuus ja luottamus tulevaan tässä hetkessä? Korona on hiljentänyt myös kaiken HKY:n virkistystoiminnan, jota oli suunniteltu aktiivisesti koko alkuvuosi. Emme saa antaa tämänhetkisen tilanteen lamaannuttaa meitä, vaan suuntaamme toivomme ja ajatuksemme jo syksyyn, jolloin voimme toteuttaa taas jo ennalta suunniteltuja HKY:n tapahtumia iloiten taas kohtaamisista.  Juuri nyt on tilaa ja aikaa pysähtyä olennaisten hyvien asioiden äärelle. Nappaa vaikka valokuva mukavasta hetkestäsi ja jakaa se somessa ystäville tai lähde virtuaalisesti museoon tai konserttiin. 

Tarja Mustalahti, Gradian henkilökuntayhdistyksen puheenjohtaja, Gradia Jyväskylän sosiaali- ja terveysalan opettaja
Anita Lappateläinen, Gradian henkilökuntayhdistyksen hallituksen jäsen, Jyväskylän Lyseon lukion erityisopettaja