Koulutuksen rahoituksen näkymä

 

Olet ehkä joskus kuullut ABBAn maailmanmaineeseen vuonna 1976 nousseen kappaleen Money, Money, Money. Siinä on vahva tulkinta yksilön näkökulmasta, miten elämä olisi helpompaa, jos olisi enemmän rahaa. Tämä pätee myös kaikenlaisiin organisaatioihin.

Lienee aika lailla kiistatonta, että toisen asteen ammatillisella koulutuksella on takanaan rahoituksellisesti loistelias menneisyys, jonka huippu saavutettiin vuonna 2012. Sen jälkeen käyrät ovat osoittaneet varsin jyrkästi alaspäin. Rahoitusta on leikattu ja leikattu. Pohjakosketus otettiin vuonna 2017.

Rahoituksen vähenemisen vuoksi toimintaa on jouduttu sopeuttamaan jo jonkin aikaa. Se ei ole kenellekään helppoa. Kukaan ei uskoakseni kovin mielellään sitä tee. Jos vain olisi enemmän rahaa, niin elämä olisi helpompaa…

Kerrotaan tarinaa nuoresta miehestä, joka lähti maailmalle kokeilemaan siipiään. Rahat alkoivat loppua jossain vaiheessa. Siihen maailmanaikaan ei ollut nykyistä mobiiliteknologiaa, vaan yhteys kotiin piti ottaa sähkösanomalla. Viesti piti saada tiivistettyä mahdollisimman pieneen merkkimäärään, koska rahaa ei enää todellakaan ollut paljon. Niinpä isälle lähti viesti: ”No money, not funny, your sonny!” Isä vastasi yhtä nasevasti: ”So sad, too bad, your dad!”

Tarina ei kerro, mitä tämän jälkeen tapahtui. Uskoisin kuitenkin, että kun ihminen joutuu enemmän tai vähemmän mahdottomaan tilanteeseen, hän joko lamaantuu täysin tai hänen kekseliäisyytensä puhkeaa kukkaan, miten tilanteesta selvittäisiin. Oman organisaatiomme kunniaksi voin todeta, että emme ole lamaantuneet, vaan olemme pystyneet toimimaan tavoitteellisesti ja sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Kiitos siitä kuuluu kaikille, koska kukaan ei pysty tällaista organisaatiossa yksin saamaan aikaan!

Puolalaisen vitsin mukaan kommunismin aikaan henkilöltä kysyttiin, miten hänellä menee. Hän vastasi: ”Keskimäärin ihan hyvin – paremmin kuin huomenna, mutta huonommin kuin eilen.”

Länsimaissa meillä on ymmärtääkseni perinteisesti ollut varsin valoisa suhtautuminen tulevaisuuteen. Koskaan emme voi kuitenkaan varmuudella tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ammatillisen koulutuksen rahoituksenkin suhteen elämme epävarmuuden aikaa, kun uusi rahoitusmalli tulee siirtymäajan jälkeen kokonaisuudessaan voimaan vuonna 2022. Emme ole siis vieläkään päässeet ns. kuivalle maalle, koska epäselvää on, miten rahoituksen uudet mittarit muuttavat koulutuksen järjestäjien rahoituksellista asemaa.  Voimme kuitenkin edelleen jatkaa tavoitteellista työtä, että voisimme ottaa haltuun uuden tilanteen avaamat mahdollisuudet kaikkien uhkakuvienkin keskellä.

Gradia saavuttaa vuodelta 2018 varsin kohtuullisen taloudellisen tuloksen, mikä antaa hyvän lähtökohdan tuleviin vuosiin. Vuoden 2019 talousarviossa ja vuosien 2020–2021 taloussuunnitelmassa asetettuihin, talouden tasapainoon tähtääviin tavoitteisiin ei päästä itsestään. Kunniakkaat perinteet kuitenkin velvoittavat. Gradialla näyttää oleva kyky ylittää itsensä vuodesta toiseen. Jatketaan tällä tiellä!

Pekka Pirinen
Talous- ja hallintojohtaja, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia