Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kokemuksia hoito- ja huolenpito tutkinnonosassa

Hoidon ja huolenpidon tutkinnonosan ryhmä Hohu S16 1A:lla oli mahdollisuus osaksi valmistavan koulutuksen teoriaopintoja päästä aina kymmenenä torstaina työpaikalle oppimaan tehostetun palveluasumisen yksiköihin. Projekti suunniteltiin siten, että hoitotaitojen teoriaa käytiin oppilaitoksessa aina ennen torstain työpäivää ja opiskelijat tekivät työpaikalla torstaisin aamu- tai iltavuoron. Työvuoron normaalien tehtävien lisäksi opiskelijat selvittivät aina joka torstai johonkin aihepiiriin liittyvän asiasisällön ohjaajaltaan. Työpaikan ohjaaja oli aina työvuorossa oleva hoitaja – ei siis vain yksi nimetty.

Asuminen

Alla opiskelijaryhmän itsekirjaamia kokemuksia oppimisestaan ja kokemastaan:

”Työpaikalla oppimisen jakso oli ryhmämme mielestä oikein hyvä kokemus ja pohjustus tulevaa työssäoppimisjaksoa varten. Saimme työpaikoilla esimakua vähän kaikesta tekemisestä sekä varmuutta lähteä tulevalle top-jaksolle. Työpaikalla tapahtuva oppimisen -jakso myös pehmensi ”hyppyä tuntemattomaan” ja oli kiva, kun sai olla hieman tietämätön ja kysellä kaikkea mieltä askarruttavaa. Ryhmämme mielestä yksi työpäivä viikossa oli juuri sopiva määrä opiskelun ohessa. Rakentavana palautteena ryhmämme antaa ehdotuksen, että työaika voisi tulevia jaksoja varten olla joissain yksiköissä myös n. 6h/kerta.”

”Työpaikalla tapahtuva oppiminen on ollut mielestämme hyvä, sillä se on tuonut varmuutta TOP-jaksolle. Harjoitteluajan voisi puolittaa kymmenestä päivästä viiteen, sillä teorian keskellä torstaipäivä tuntui välillä hyvin raskaalta. Työpaikalla tapahtuva oppiminen tuki kuitenkin oppimista varsinkin käytännön asioissa. Se valmisti vanhuksien kohtaamiseen ja näimme hyvin erikuntoisia asiakkaita erilaisine tarpeineen. Päiväkirjan tehtävät tuottivat välillä hankaluuksia, sillä tehtävänannot eivät aina olleet toteutettavissa. Päiväkirja olisi voinut olla paremmin suunniteltu ja hieman suppeampi.”

”Työpaikalla oppiminen -kokeilu toi varmuutta ja kokemusta työssäoppimisen jaksoa ajatellen. Työpäivät toivat uutta tietoa sekä itseluottamusta omaan itseen ja tekemiseensä. Tehtäväkirjasta oli paljon apua ja se oli todella hyödyllinen apuväline. Kaikkinensa työpaikalla tapahtuva oppiminen toi hyvän ja varmemman pohjan työssäoppimiselle. Kokemus antoi myös varmuutta suuntautumisvalintoihin koska pääsi näkemään työtä ennen työssäoppimista.”

Kokonaisuudessaan työpaikalla tapahtuva oppiminen palveli ryhmää hyvin – useimmille työssäoppiminen oli lyhyempi kuin alustavasti suunniteltu 20 työssäoppimisen päivää. Tämä johtui siitä, että valmius tutkintotilaisuuteen saavutettiin jo aiemmin. Tämän myönteisen kokemuksen jälkeen on hyvä jatkaa projektia myös muissa työpaikoissa – työpaikoilla oppien!

HohuS16 1A:n opiskelijat ja opettajat Tuija & Marjo!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *