Miten ammatillisen koulutuksen lakiuudistus muuttaa oppisopimuskoulutusta?

Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta on hyväksytty ja se astuu voimaan vuoden 2018 alusta.

Ammatillinen koulutus muuttuu yhä enenevässä määrin työelämälähtöiseksi ja ohjausta monipuolistetaan yhteistyössä työpaikkaohjaajien kanssa. Yhteneväisyydet ja erot (oppisopimus ja koulutussopimus) voivat mietityttää työelämää. Muutoksia on tulossa; mm. osaamisperusteisuus, yksi tapa näyttää, yksilöllisyys opinnoissa, joustavuus, tutkintojen määrä puolittuu, näyttöön perustuva osaamisen arviointi jne. Uuden järjestelmän tavoitteena on vastata työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin ammatillisen osaamisen tarpeisiin.

Työpaikalla järjestettävän koulutuksen muotoja ovat oppisopimuskoulutus ja koulutussopimus. Opiskelijan työpaikalla tapahtuva oppiminen voi sisältää sekä koulutus- että oppisopimuksen kautta tapahtuvaa oppimista.

Koulutussopimus

  • palkatonta työpaikalla tapahtuvaa oppimista, ei työsuhdetta
  • koulutuksen järjestäjä ja työpaikka solmivat kirjallisen koulutussopimuksen tutkinnon osittain
  • koulutuksenjärjestäjä vastaa työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta
  • työpaikalle nimetään työpaikkaohjaaja, jota opettaja tukee ohjauksessa
  • ohjauksesta ei makseta yritykselle koulutuskorvausta

Oppisopimus

  • opiskelija on työsuhteessa yritykseen, ja hänelle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa
  • oppisopimuskoulutus perustuu jatkossakin työsopimukseen ja työnantajan ja koulutuksen järjestäjän sopimukseen
  • yrittäjälle voidaan tehdä yrittäjän oppisopimus
  • osaamista hankitaan pääosin työpaikalla
  • koulutuksen järjestäjä ja työpaikka solmivat kirjallisen oppisopimuksen tutkinnon osittain
  • työpaikalla tapahtuvaa oppimista voidaan tarvittaessa täydentää muissa oppimisympäristöissä
  • opiskelija voi hankkia oppisopimuskoulutuksena koko tutkinnon tai oppisopimus voidaan solmia tutkinnon osaan
  • koulutuksen järjestäjä maksaa työnantajalle koulutuskorvausta jos työnantajalle arvioidaan aiheutuvan kustannuksia työpaikalla tapahtuvasta opiskelusta ja ohjauksesta
  • viikoittaisen työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia

Oppisopimus eroaa koulutussopimuksesta siinä, että se perustuu edelleenkin työsuhteeseen, siis opiskelijan ja työnantajan väliseen työsopimukseen. Oppisopimuksen minimiaika (4kk) poistuu lakiuudistuksen myötä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää uusiutuvan lain myötä koulutuksen järjestäjille uudet koulutuksen järjestämisluvat syksyn aikana. Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia on hakenut mm. laajennettua oppisopimuskoulutuksen järjestämislupaa. Laajennettu lupa mahdollistaisi Lappialle oppisopimuskoulutuksen järjestämisen kaikkiin tutkintoihin. Tämä mahdollistaisi toiminta-alueemme laajan työelämälähtöisen palvelumahdollisuuden osaamisen kehittämiselle.

Valtakunnallinen oppisopimusviikko

Valtakunnallinen oppisopimusviikko järjestetään ensimmäisen kerran 9.-13.10.2017. Oppisopimusviikon virallisena suojelijana toimii opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Viikon tarkoituksena on, että mahdollisimman moni saisi kuulla oppisopimusopiskelun mahdollisuuksista ja muutoksista. Juhlistamme tätä työelämälähtöistä koulutusmuotoa, jolla osaamistaan kehittää kymmeniä tuhansia suomalaisia joka vuosi.

Lappian oppisopimustoimisto on mukana toteuttamassa Oppisopimusviikkoa. Toivotamme yrittäjät ja työelämän eri henkilöt Tervetulleeksi oppisopimustoimiston avoimiin oviin pe 13.10.2017 klo 9.00-15.00 Lue lisää viikon tapahtumista www.lappia.fi.

Ammattiopisto Lappian oppisopimustoimisto palvelee teitä jatkossakin koulutustarpeidenne mukaisesti osoitteessa Urheilukatu 6, 95400 Tornio.

Katja Jaako-Körkkö

oppisopimuskoulutuksen tiimivastaava
Ammattiopisto Lappia

Alkuperäisen blogikirjoituksen osoite: https://www.yrittajat.fi/lapin-yrittajat/a/blogit/miten-ammatillisen-koulutuksen-lakiuudistus-muuttaa-oppisopimuskoulutusta

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *