Hyvän työpaikalla tapahtuvan oppimisen perusresepti

Uudistuvassa ammatillisessa koulutuksessa asiakaslähtöisyys tarkoittaa yksilöllisiä, opiskelijan omista lähtökohdista rakennettuja opinpolkuja. Opiskelijat keskittyvät puuttuvan osaamisen hankkimiseen ja muissa opinnoissa, työelämässä tai harrastuksissa hankittu osaaminen tulee osaksi opintoja. Sama tavoite asiakaslähtöisyydestä ja osaamisperusteisuudesta pätee myös työelämän osaamistarpeisiin vastaamiseen, joihin räätälöimme yksilöllisiä ratkaisuja. Hyviä lähtökohtia! Työpaikalla tapahtuva oppiminen korostuu uudistuvassa ammatillisessa koulutuksessa. Arjessa puhutaan vielä työharjoittelusta ja työssäoppimisesta, mutta termi muuttuu uuden lain myötä työpaikalla tapahtuvaksi oppimiseksi.

Toteutus hakee muotoaan vielä vuosia. Lappiassa työssä tapahtuvan oppimisen määrää lisätään ja se järjestetään laadukkaasti. Näin mahdollistetaan opintojen entistä sujuvampi eteneminen niillekin, joille oppiminen on luontevampaa työtä tekemällä kuin oppilaitoksessa opiskellen. Siirtymä uuteen ajatteluun on jo käynnistynyt.

Työelämässä saatetaan olla huolissaan siitä, mitä muutos tarkoittaa. Meidän on kehitettävä malleja yhdessä kaikin mahdollisin tavoin. Laadukas työelämässä tapahtuva oppiminen on yksi tärkeistä avaimista opiskelijan osaamisen varmistamiseen ja huomisen osaamisvaatimuksiin vastaamiseen.

Työpaikat voivat löytää useitakin etuja aktiivisessa osallistumisessa työelämässä tapahtuvaan oppimiseen. Laadukkaasti onnistuessaan se vaikuttaa valmistuneiden työllistymiseen. Koska ammatillinen koulutus vaikuttaa alueen elinvoimaisuuden kehittymiseen, on se meidän yhteinen mahdollisuus.

Mitä ainekset hyvään työelämässä tapahtuvaan oppimiseen voisivat olla? Tässä yksi perusresepti:

 

Pohja (Opiskelija):

Mahdollisuus työskennellä oikeassa yrityksessä ja oppia työelämän tahti sekä vaatimukset turvallisessa ohjauksessa

Mahdollisuus saada ja osoittaa osaamista, asennetta ja käytöstapoja

Mahdollisuus rakentaa verkostoja ja elinikäisiä kontakteja

Mahdollisuus tehdä itsensä tarpeelliseksi ja työllistyä

Mahdollisuus suorittaa opintoja ja vauhdittaa valmistumista aktiivisella otteella

 

Täyte (Työpaikka):

Mahdollisuus tutustua alueen osaajatarjontaan ja löytää yritykselle sopivaa henkilöstöä tulevaisuuden tarpeisiin

Mahdollisuus kehittää olemassa olevia ja löytää uusia toimintatapoja yritykseen

Mahdollisuus vahvistaa yrityksen perehdyttämisosaamista työpaikkaohjaajien osaamista hyödyntäen

Mahdollisuus löytää yhdessä oppilaitoskontaktin kanssa ratkaisuja yrityksen osaamistarpeisiin

 

Pinnalle (Oppilaitos):

Opiskelijoiden yksilölliset tarpeet huomioiva ohjaus

Työpaikan tarpeet huomioiva suunnittelu

Oppimisen ja osaamisen varmistava toteutus

Työpaikkaohjaajien koulutus ja tieto

Uudet ideat yhteistyössä yritysten kanssa toteutukseen

Ainekset sekoitetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa, mahdollisuuksista innostuen ja tulevaisuutta tehden. Hyvää työpaikalla tapahtuvaa oppimista kaikille!

 

Rehtori Virpi Lilja, Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia

Lapin kansa 30.8.2017

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *