suomipäivä

20160523_08203820160523_10515420160523_10030320160523_104505Kirjoitan nyt päivityksen koko unkarin köörin puolesta. Eli tänään päästiin tekemään suomalaista unkarilaisille. Karjalanpiirakoita munavoilla,  korvapuusteja, punttipullaa omenalohkoilla ja vaniljakreemilla sekä voisilmäpullia. Pieniä haasteita oli raaka-aineiden suhteen, esim. puuroriisiä ei löydy täältä ollenkaan. Käytettiin tavallista ja oikein hyvin toimi. Kardemumma oli tosi miedolla makuista joten pullataikina ei ihan perinteisen suomalaiselle maistunut. Muutama utelias kävi piirakan rypytystä katsomassa ja kokeilemassakin. Katseet olivat kyllä erittäin epäluuloisia, mutta kun pääsivät maistamaan niin karjalanpiirakoita suorastaan revittiin käsistä. Hittituote. Pullat saivat kovasti kehuja ja yli jääneet menivät myyntiin. Kaikkien tuotteiden reseptejä pyydettiin ja aikovat niitä kuulemma jatkossa myös valmistaa.

szia

Tervehdys te kaikki miljoonat  blogini seuraajat(tiedän että seuraajani on Marjo). Nyt minulla on faktaa ropin ja bombin taikinan teosta mitä olen duunannuut nämä pari viikkoa. Taikina on sama sen valmistukseen käytetään jauhoja, voita, vettä ja öljyä melkein sekoitettu voitaikina. Aina kun teemme ropeja tai bombeja kaulataan taikina 1×3,1×4 ja 1×3 sitten auki kaulaus n 4mm roppissa taikina matolle levitetään ensin kananmuna sitten hiivenen suolaa, mustapippuria, paprikaa(jauhe) ja siemensekoitus( seesami, pellava, kurpitsa ja auringonkukka) vähän jauhoja ja kaulimella aineet kiinni jonka jälkeen taikinamstto kääritään kaulimen avulla toisin päin. Levitetään kanamuna, seesaminsiemen ja juustoraaste painellaan kaulimella aineet kiinni. Rullaleikkurilla leikataan suikaleiksi jokahslkaistaan kahtia ja soitit pyöritetään spiraleisi jauhotetuille pelleille jotka menevät pakkaseen ja kun on tarve levitetään väljästi pelleille paisto 200 astetta noin 25-27min. Bomdien kaulaus samoin taikinamstto leikataan tullaleikkurilla joka sitten taikina pyörällä leikataan niin että yhdestä suikaleesta tulee neljä jotka sitten pyöritellään metallitikun ympärille oaisto 200 astetta noin 20-24min. Bombit poltetaan tikuista jäähtyneinä ja täytetään juustomassalla joka on keitetty sulatejuustosta ja maizenasta juustoiset päät kastellaan juustoraasteeseen. Tälläisiä olen siis tehnyt ja tietenkin ne perinteiset täytettyjä sämpylöitä ja croissantteja. Unkari vaikenee mutta vain hetkeksi

19.5 Juuri ajallaan :)

20160519_055406Tänään korkattiin kondispuoli. Aamu alkoi täyttämällä pikkuleivät aprikoosihillolla.  Loppupäivästä dippailin näitä sitten suklaassa ja valkoskulkaalla tehtiin sitten allustakin tuttua kuvitota pintaan. Kuvia en ottanut kun oli kädet niin suklaassa (jäätelöpuolelta viisastuttu) ja keksit vietiin kahvilaan niin pikaisesti ettei näin hiras liikkeinen kaveri kerinnyt ikuistaa niitä mutta katsotaan jos vielä ehtii niistäkin kuvan saada… alkaa olla päivät vähissä kun nyt on 2päivän vapaat ja ensiviikolla sitä palataan jo kotio 🙂

20160519_065556

Eikä se kokopäivä keksien parissa mennyt. Kalvotin ainakin 6 pellillistä erillaisia leivoksia/kakkuja. Niistäkään en kuvia saanut kun  tuli tuotetta niin liukuhihnalta etten ehtinyt kuin pyyhkiä hikikarpalot otsalta ja pestä armottomasta paletin heiluttelusta likaantuneet näppini. Mutta Kenties muistakin tuotteista vielä kuvia sen aika näyttää
Jatka lukemista 19.5 Juuri ajallaan 🙂

18.5 vähän myöhässä

20160518_075050

Leipomon puolella ropit ja pombit on jokapäiväinen savotta. Tässä on myös aika yleinen tuote (luumunyssäkkä)mitä päästään tekemään. Ei ihan jokapäivä mutta melkein. Kuvanotto hetkellä vielä pähkäilimme taikinan ainesosia. Hieman puskista tuli tieto mitä nämä sitkeät sattumat olivatkaan. (Tsekkaa Outin päivitys sieltä paljastuu resepti 😉

20160502_081026

Tässä on sitten myös perus tuote. Jokapäivä paistetaan kahvilaan/tilaukseen muutama mutta itse tuotteita tehdään pakkaseen kerralla isompi erä ja niitä sitten aina aamulla noukitaan tarvittava määrä paistettavaksi. KySeessä on siis on voitaikina johon sitten asetellaan nakkeja tuohon keskelle jonoon tai  pursotetaan juustoinen/”liha”täyte onka jälkeen ne rullataan pötköiksi pakkaseen

Tässä niitä onkin sitten Joka aamuinen paistoon menevä satsi muutamalla eri  täytteeellä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szia

Rakkaat lukijani Unkarin taivaan alla ei mitään uutta. Ikävä kyllä en voi vielä kerto ropin ainesosia kieli ongelmia. Mutta jos vaikka sunnuntaina selviäisi. Pidämme siis tritä vielä jännityksessä. Unkari vaikenee mutta vain hetkeksi.

szia

ervehdys Unkarista aamuni alkoi kello 5 siivuttamalla sämpylöiden ja croissantien tarpeisiin tomaattia,kurkkua,paprikaa,juustoa,kinkkua,meetwurstia ja salamia. Vuorossa oli täyttäminen ja tuotteiden vientiä yläkerran kahvilaan. Teimme luumupiirakoita ,aprikoimme Mikon kanssa että mitä taikinassa oli LUULIMME kunn maistelimme taikinan sattumia olisiko aprikoosia….mmmmm eiihän hätä ole tämän näköinen suomi-unkari-elekiieli selvitin taikinan ainesosat; jauhot,voi,maito,hiiva,suola,sokeri,,tomusokeri sian nahka ja sian rasvaa. Sattumat olivat siis nahkaa…………….tieto lisää tuskaa. Ropit olivat kova sana tänään teimme niitä monta peltiä pakkaseen ehkäpä huomiseksi selvitän topin ainesosat. Unkari vaikenee………….

Terwe

Päivä meni tänään leipomon puolella… mukavasti alkaa tulemaan vähän enemmän vastuuta, pikkuhiljaa pääsee vastaamaan tekemiensä tuotteiden paistosta sekä kaulitsemaan taikinoita. Jospa sitä vielä ehtisi näkemään tuota kondispuolta ennen kun reissu loppuu niin olisi kyllä mukavaa. Katsotaan jatkossa miten käy.

szia

Tänään pääsin katsomaan jäätelön tekoa . Olin aivan kuutamolla koska ei ollut mitään tietoa mitä aineita oli pöntöissä mistä otimme jäätelön tekoon ja olihan siinä tietenkin pieniä kieli ongelmia puolin ja toisin. Mutta sain mitata aineita kreemeihin joita keitimme kakkuja varten. Sitten Samin ohjauksessa mittasin  jäätelö aineita koneisiin. Edelleenkään ei mitään hajua mitä olen tehnyt ja laittanut tulille, toki kokoajan tein töitä. Se mikä on itsestä outoa on että pitää pyytää esimerkiksi saanko pestä kippipatoja , koska se kuuluu jonkun hommiin !!!!!! Tänään olivat suosiollisia ja sain tehdä sen. Aika riensi nopeaan , olin pyytänyt että olisin jäätelö puolella vain ja ainoastaan yhden päivän koska kuulin kolleegoilta että siellä on odottelua enkä haluaisi seisoskella vaan tehdä ja mitä todennäköisimmin en tule tekemään kotona jäätelöä. Näin ajatellen olen loppu harjoittelun leipomossa jossa ehkä osaan tehdä jotain………………..ja minusta voisi olla jotain hyötyäkin

szia

Perinteet kunniaan aamu alkoi Niinkuin monet muutkin sämpylöitä ja croissantteja ropia ja bombeja mutta uutta oli sori kihfli jonka sisällä oli ranskankerma ja voi muotona sarvi sitten nähtiin marsipaanin valmistus. Mielen kiintoinen päivä .

marsipaania

20160516_09141120160516_09200320160516_093907Tänään oli marsipaanipäivä.  Päästiin Outin ja Mikon kanssa tekemään Ferin johdolla marsipaani.  Saatiin aluksi tulkin välityksellä pieni tietoisku marsipaani historiasta eli joskus 1700-luvulla kreikkalainen rahtilaiva täynnä manteleita jäi jumiin saksalaiseen satamaan. Heidän piti keksiä mitä manteleille voisi tehdä. Joku keksi että sekoitetaanpas manteleihin ruusuvettä ja sokeria ja näin sai kuulemma marsipaani alkunsa. Noh tänään tehtiin sellaisella reseptillä kuin että ensin manteleita keitettiin Sokerivedessä pieni hetki. Sen jälkeen manteli sekaan lisättiin sokeria ja kirkasta siirappia, IZOA.  Massa laitettiin 60 vuotta vanhaan koneeseen jossa sen graniittitelat hienonsivat massan. Tämä toistettiin neljä kertaa ja teloja säädettiin kertojen välissä pienemmiksi. Lopputuloksena oli hyvän makuinen luonnonvalkoinen tai oikeastaan kellertävä marsipaani massa.  Massa sai vielä jäähtyä minkä jälkeen se pehmennetään koneella käyttökelpoiseksi. Tämä kyseinen massa oli ns. Fifty fifty massa eli mantelia ja sokeria tuli yhtä paljon. Tämä oli tarkoitus käyttää täytteisiin koska koostumus ei ollut niin hieno. Toinen ohje olisi kuulemma ollut yhden suhde kolmeen ja sitä käytettäisiin sitten kakkujen koristeluun. Sitä emme kuitenkaan päässeet tekemään.