marsipaania

20160516_09141120160516_09200320160516_093907Tänään oli marsipaanipäivä.  Päästiin Outin ja Mikon kanssa tekemään Ferin johdolla marsipaani.  Saatiin aluksi tulkin välityksellä pieni tietoisku marsipaani historiasta eli joskus 1700-luvulla kreikkalainen rahtilaiva täynnä manteleita jäi jumiin saksalaiseen satamaan. Heidän piti keksiä mitä manteleille voisi tehdä. Joku keksi että sekoitetaanpas manteleihin ruusuvettä ja sokeria ja näin sai kuulemma marsipaani alkunsa. Noh tänään tehtiin sellaisella reseptillä kuin että ensin manteleita keitettiin Sokerivedessä pieni hetki. Sen jälkeen manteli sekaan lisättiin sokeria ja kirkasta siirappia, IZOA.  Massa laitettiin 60 vuotta vanhaan koneeseen jossa sen graniittitelat hienonsivat massan. Tämä toistettiin neljä kertaa ja teloja säädettiin kertojen välissä pienemmiksi. Lopputuloksena oli hyvän makuinen luonnonvalkoinen tai oikeastaan kellertävä marsipaani massa.  Massa sai vielä jäähtyä minkä jälkeen se pehmennetään koneella käyttökelpoiseksi. Tämä kyseinen massa oli ns. Fifty fifty massa eli mantelia ja sokeria tuli yhtä paljon. Tämä oli tarkoitus käyttää täytteisiin koska koostumus ei ollut niin hieno. Toinen ohje olisi kuulemma ollut yhden suhde kolmeen ja sitä käytettäisiin sitten kakkujen koristeluun. Sitä emme kuitenkaan päässeet tekemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *