Vanhustyön erikoisammattitutkinto

Jyväskylän aikuisopistossa vanhustyön erikoisammattitutkintoa opiskellaan ns. non-stop -menetelmällä, opinnot voi aloittaa puolivuosittain. Näin ryhmässä on aina erivaiheessa olevia tutkinnon suorittajia. He ovat kaikki vanhustyön ammattilasia. Tässä kuuden opiskelijan pohdintoja helmikuun lähiopiskelupäivänä:

Lähdimme opiskelemaan vanhustyön erikoisammattitutkintoa, jotta saisimme avaimia työn ja työpaikan kehittämisen tueksi. Tänään esimerkiksi meille oli luennoimassa Tuija Koivisto SOTE 2010 -hankkeesta, SOTE:n tavoitteet ja tulevaisuus selvenivät meille. Tätä tietoa viemme työyhteisöön.

Tämä tutkinto on haastava, mutta antoisa. Osa meistä opiskelee oppisopimuksella osa omaehtoisesti. Kolme valmistuu keväällä 2016. Valmistuvien opinnot alkoivat syksyllä 2014. Paljon on opittu uutta, tämä tutkinnon osa (vanhustyössä vastuuhenkilönä toimiminen) on varmasti haastavin. Loput jatkavat opintoja, uusia opiskelijoita liittyy mukaa puolivuosittain.

.WP_20160210_14_04_09_Pro

Opiskelu on avannut omat ja työyhteisön silmät näkemään, että vanhustenhoito on muutakin kuin hyvää perushoitoa. Opiskeluun liittyy käytännön tarpeista nousevia omaa työyhteisöä kehittäviä tehtäviä. Näissä korostuu asiakaslähtöisyys ja moniammatillisessa työyhteisössä toimiminen.

Nyt alkaneessa tutkinnon osassa, vanhustyössä vastuuhenkilönä toimiminen, on sisältöinä mm. vanhustyön säädökset, määräykset ja ohjeet, tiimityö, vanhustyössä tarvittavan ammattitaidon arvioiminen, opiskelijoiden ja työkavereiden perehdyttäminen ja ohjaaminen sekä taloudellisuus. Myös oman ja työyhteisön hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää.

Tänä keväänä opimme entistä paremmin perustelemaan toimintaamme ja päätöksiämme sekä toimimaan lainsäädännön puitteissa. Tietoa hyödynnämme vanhusten ja omaisten ohjaamisessa.

Mietteitä kirjasivat VEAT-opiskelijat: Päivi Heinovirta, Minna Mustola, Tuula Simonen, Mia Stylman-Lehtinen, Katja Taimola ja Anne Tanttu

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *