Parhaita osaajia -seminaarissa keskusteltiin työelämässä oppimisesta

Parasta osaamista -hanke ja TSL:n Ammattitaitoa yhdessä -hanke toteuttivat seminaarin, joka striimattiin valtakunnallisesti. Yhteisen keskustelun areenalla pyrittiin löytämään vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Millainen rooli työyhteisöllä tulisi olla ammatillisen koulutuksen toteutuksessa? Miten tuemme työpaikkaohjaajien ohjaus- ja arviointiosaamista?

Tilaisuuden avasivat hankepäällikkö Ilkka Vuorikuru TSL:n Ammattitaitoa yhdessä -hankkeesta ja innovaatiojohtaja Tuomo Palokangas Lappiasta yhdessä Välkky-robotin kanssa, joka kertoi Parasta osaamista -hankkeen kokeiluista. Ensimmäisen puheenvuoron pitivät kouluttaja Tuulikki Haarakoski Lappiasta sekä lehtori Päivi Kilja OAMK:sta. Tuulikki ja Päivi kertoivat osaamisperusteisuudesta ja valtakunnallisessa Parasta osaamista -hankkeessa tuotetuista malleista ja materiaaleista: työpaikkaohjaajan perehdytysmallista, muistilistoista ja arviointioppaista, Open Day ja Open Partner -toimintatavoista. Toisen puheenvuoron piti johtava asiantuntija Anne Ahkola-Lehtinen Teknologiateollisuus ry:stä aiheenaan osaaminen ja ohjaus ratkaisevat työelämäyhteistyössä. Teknologiateollisuus ry koordinoi ammatillisen koulutuksen valtakunnallista verkostoa ja niiden yritysyhteistyötä 2018-2020. Myös Lappia on mukana 20 koulutuksenjärjestäjän valtakunnallisessa verkostossa. Anne kertoi mm. vetovoimaselvitys HundrEd:sta ja oppilaitosten työelämäkumppanuudesta. Anne korosti teknologia-alan kouluksen tärkeyttä, sillä teknologiateollisuuteen tarvitaan yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Kolmannen puheenvuoron piti Ilkka Vuorikuru, joka kertoi Ammattitaitoa yhdessä -hankkeen toteuttamasta kyselystä, jolla kartoitettiin opiskelijoiden ohjauksen nykytilaa työpaikoilla ja työelämäyhteistyön kehittämiskohteita. Ilkka esitteli työterveyslaitoksen työpaikkakyselyn ja OAJ:n opettajakyselyn tuloksia. Työelämän terveiset toivat Tuomas Pussila Tapojärvi Oy:stä ja Tiina Lamminen Palvelukoti Iltaruskosta. Työelämän edustajat korostivat yhteistyön merkitystä ja työpaikkaohjaajien koulutuksen tärkeyttä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *