Parasta osaamista – uuden lain mahdollisuudet

Työpaja 17.11.2018 Laajavuori, Jyväskylä

Parasta osaamista verkostohanke oli mukana ammatilliset opettajat ry:n koulutuspäivillä Jyväskylän Laajavuoressa 17.11.2018. Tunnin mittaisessa työpajassa pohdittiin 25 osallistujan kanssa uuden ammatillisen koulutuksen lain mahdollisuuksia omassa työssä. Vaikka kulunut syksy on ollut monelle varmasti kuormittava uudistuksien ja muutosten keskellä, kaikki osallistujat löysivät useita mahdollisuuksia uuden lain äärellä. Näitä kerättiin yhteisesti sanapilveen:

Usein opettajat kaipaavat kehittämistyön tuloksena jotain konkreettista ja ”kättä pidempää” omaan arkityöhön; opiskelijoiden ohjaamiseen ja arviointiin. Työpajassa tutustuttiin Parasta osaamista kehittämistyön tuloksina syntyneisiin työelämässä oppimisen muistilistoihin (opettajalle, opiskelijalle, työpaikkaohjaajalle), arviointioppaisiin (opiskelijalle, työpaikkaohjaajalle, opettajalle) ja työpaikkaohjaajan perehdytyksen muistilistaan.

Uuden lain mukaan kaikki työpaikkaohjaajat on perehdytettävä opiskelijoiden ohjaamiseen ja arviointiin. Perehdytyksen tueksi Parasta osaamista kehittämistyössä on julkaistu työpaikkaohjaajan perehdytyksen muistilista, jossa on selkeästi esitetty vaiheita ja sisältöjä, jotka tulee muistaa. Myös tätä mallia pidettiin hyvänä, vaikka perehdytystä varmasti tehdään ja on tehty hyvin ennen uutta lakia. Perehdytysmalli varmistaa laatua, yhtenäistää perehdytystä ja sitouttaa työpaikan ohjaajaa ohjaukseen.

Työpajan osallistujat tutustuivat materiaaleihin pienryhmissä, keskustellen. Materiaaleja pidettiin onnistuneina ja omaa työtä helpottavina tuotteina, joita on helppo jakaa niin opiskelijoille kuin työpaikkojen ohjaajille. Opettajien materiaalit toimivat myös hyvinä perehdytysmateriaaleina uusille opettajille tai heille, joille työelämäyhteistyö on uutta.  Myös materiaalien ulkoasusta tykättiin, niitä pidettiin onnistuneina ja raikkaina.

Arviointioppaat ja työelämässä oppimisen muistilistat löytyvät Parasta osaamista hankkeen sivuilta, josta niitä voi tarpeen mukaan tulostaa. Työpaikkaohjaajan perehdytysmateriaali löytyy myös verkosta, sitä voi käyttää sähköisenä.

Kiitos kaikille työpajaan osallistuneille aktiivisesta ja innostuneesta osallistumisesta.

Arja Aalto Riveria
Kaisa Lassila Gradia Jyväskylä

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *