Työelämässä opitaan ja osataan – yhdessä

Alavuden Tilaelementit Oy:n toimitusjohtaja Risto Lamminmäki, Ammattiopisto Luovin opintoneuvoja Anna-Mari Hautamäki sekä ammatillinen erityisopettaja Juha Saarimäki esittelivät työelämäfoorumissa yhteistyömuotojaan. Toimitusjohtaja Risto Lamminmäen sanoin; vaikka opiskelija tarvitsee vaativaakin erityistä tukea, hän voi silti olla erittäin motivoitunut työntekijä.

Etelä-Pohjanmaan oppilaitos- ja työelämäfoorumi kokoontui Sedussa, Seinäjoella 30.10.2018. Iltapäivän ja illan aikana kuultiin mielenkiintoisia esimerkkejä yhteistyöstä työelämän ja oppilaitosten välillä, opiskelijoiden palautetta opiskelusta ja barometrien piirtämiä suhdannekuvia. Sokerina pohjalla foorumissa esiintyi futuristi, säveltäjä ja keksijä Perttu Pölönen, jonka ajatuksia herättävää alustusta tulevaisuuden osaamisesta ja disruptiosta jäi jokainen kuulija pohtimaan vielä kotimatkallakin.

Yksi osuus työelämäfoorumista sisälsi osallistavia työpajoja, joiden aikana pyrittiin hakemaan eri sidosryhmien yhteistä näkemystä työelämässä oppimisesta. Työpajojen lopputulemana yhteisesti todettiin mm. että opettajan rooli työelämässä oppimisen aikana on merkittävä, alueellisesti kannattaisi yhdistää oppilaitosten resursseja mm. työpaikkaohjaajien kouluttamisessa, avoimen keskustelun lisääminen eri toimijoiden kesken tässäkin yhteydessä on tärkeää, ja että asenne & motivaatio ratkaisevat työelämässä onnistumisen.

Työelämäfoorumin osallistujien käytössä oli viestiseinä, jonka kautta jokaisella oli mahdollisuus kommentoida tai esittää kysymyksiä esiintyjille. Viestiseinältä poimittuna erityistä tukea koskettavan puheenvuoron aikana tuli esille slogan: ”Suomi tarvitsee kaikki kädet”. Tämän ajatuksen laajentaminen on tarpeen, sillä Etelä-Pohjanmaan vetovoimaa työllistävänä alueena tulee pohtia yhdessä; maahanmuutto, erityisryhmät, syrjäytyneet työttömät jne. Miten saadaan valjastettua kaikki kädet mielekkäisiin töihin, henkilökohtaisen opintopolun kautta? Voidaanko todeta, ettei meiltä ammatillisessa koulutuksessa ainakaan haasteet lopu tulevina vuosina. Oleellista on, miten ne haasteet yhdessä työelämäkumppaneiden kanssa kohdataan ja miten hyödynnämme vahvuuksiamme entistä paremmin. Viestiseinän rohkaisevana kommenttina nostettakoon esiin: ”Nyt ollaan oikeiden asioiden ääressä, Yhdessä”.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *