Hyvinvointiviikko

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukiokoulutuksessa vietettiin Hyvinvointiviikkoa ensimmäistä kertaa vuonna 2016. Ajankohdaksi valikoitui viikko 40, jolloin myös ammatillinen koulutus viettää teemaviikkoa nimellä Hyvinvointivirtaa.

Linkki: Saku ry – Hyvinvointivirtaa

Jyväskylän ammattiopistossa eri yksiköiden hyvinvointi-ryhmät sekä opiskelijajaostot järjestävät ohjelmaa kampuksilla koko kyseisen viikon. Ohjelmassa on ollut mm. seuraavia toimintoja:  terveellisiä välipaloja, urheilutempauksia, musiikkia, verenpainemittausta, nurise nukelle -nurkkaus ja Hyvinvointionnenpyörä, jossa voi voittaa teemaan liittyviä palkintoja.

Hyvinvointiikon viettämisellä on tarkoitus lisätä hyvinvointiteemojen näkyvyyttä arjessa ja kiinnittää huomiota yksilön omiin toimintoihin kuten uneen, liikuntaan ja yhteisöllisyyteen. Lukioissa järjestettävän hyvinvointiviikon järjestämisvastuu voisi jatkossa olla opiskelijahyvinvointiryhmällä. Lukiokoulutuksen ja ammatillisen puolen hyvinvointiviikot voivat olla erillisiä, mutta yhteistyön kautta voitaisiin lisätä koulutuskuntayhtymän eri ammattialojen ja lukiokoulutuksen yhteistyötä. Samalla eri toimialat tulisivat tutuiksi luontevan yhteistyön kautta.

Hyvinvointiviikon rakenne muotoutuu joka vuosi omanlaisekseen kulloinkin esiin nousevien teemojen ja ajankohtaisten aiheiden kautta. Koska tarkoituksena on, että hyvinvointi arjessa lisääntyisi, lähestymistapana ovat pienet, oppitunneilla suoritettavat toiminnot.

Hyvinvointiviikon 40 (3.-9.10.) esimerkki aikataulutusta

Maanantai: tiedotusta viikon aiheista, ei muuta toimintaa
Tiistai: erillistä toimintaa opettajille ja opiskelijoille
  • opettajilla kävelypalaveri ja hyvinvoinnin pohdintaa
  • opiskelijoille tietoa terveyspeleistä ja onko pelaaminen hallussa -testi: http://oppimateriaalit.jamk.fi/pelatenosalliseks/http://www.paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/netinkaytto/nettiriippuvuustesti-iat
  • liikuntatutorit ohjaavat klo 14.20 eteenpäin opiskelijoiden liikkumista mm. kuntosaleilla
Keskiviikko: Oiva-hyvinvointiohjelman rentoutumisaiheet eli rohkaistaan opettajia kokeilemaan lyhyitä rentoutushetkiä tuntien katkaisuun (kesto 2-5 min)
Torstai: Tuoliton torstai – opettajat voivat ottaa osaa haluamallaan tavalla
Perjantai: X-Breikki ja video unesta klo 8 alkavalle tunnille
Maanantai 10.10: Maailman mielenterveyspäivä: osallistumme päivän toimintaan klo 10 alkavalla tunnilla, aikaa kului noin 20 min
mieli