”Ei elämästä selviä hengissä” (Juice Leskinen) sekä ”Mulla jano” (Pave Maijanen) biisejä kuunnellen ja miettien Sotea

Kas Sote-tie se kaikkein haasteellisinta lie, jee jee
Sote- suunnittelu ja sen eteenpäin vienti ei ole sujunut sillä tavalla kuin alun perin oletettiin. Monta mutkaa ja haastetta on ollut sekä takapakkia tullut. Haasteellista Sote- suunnittelussa ovat olleet perustuslailliset ongelmat, joihin hallitus on törmännyt useamman kerran. Tuntuu uskomattomalta, että Sotea on suunniteltu jo vuosia ja valmistelutyö on jäänyt puutteelliseksi. Mieleen herää väistämättä ajatus siitä, että Sotea suunnittelevat virkamiehetkään eivät tiedä, missä maali on. Sotea on suunniteltu terveyspalvelut edellä ja sosiaalipalvelut kaikkine lakikiemuroineen ovat jääneet taka-alalle velipuolen asemaan.

Mul’ on jono, valvira uhkaa, valuuko sote hukkaan?

Viimeisen vuoden ajan kunnissa on kiivaasti kehitetty toimintaa. On laadittu perhekeskusmalleja, on oltu THL: n tiloissa palavereissa maakunnallisina edustajina, on pidetty Jyväskylässä kokouksia ja valittua edustajia työryhmiin, moniin erilaisiin. On kehitetty oppilashuoltoa ja asenteita, lapsiystävällisyyden huomioonottamista kaikessa kuntien toiminnassa. Kukoistava kotihoito-hanke on toinen hallituksen ykköshanke, jossa mukana oleminen on vienyt kotihoidon esimiesten aikaa. Palvelusetelitoimintaa on kehitetty vanhuspalveluissa. Aikuissosiaalityössä on menty mukaan työtoiminnan kehittämishankkeisiin. Asiakaspalvelua on kehitetty, hanketyöntekijöitä rekrytoitu. Tuloksia on tullut, asiakaspalvelu parantunut, tyytyväisyys lisääntynyt. Mutta mitä sitten, kun nämä hankkeet loppuvat?

Esimiehenä voit heilua jengissä, mut selviätkö Sote:sta hengissä, jeejee
Kaiken kiireen keskellä esimiehenä on oltava ajan tasalla Soteen liittyvistä asioita, että voit esittää asiaa henkilöstölle ja viedä asioita eteenpäin. Kaupungissamme esimiehet ehtivät juuri pitää henkilöstölle infoa Soten maakunnan liikelaitoksen yhtiöittämisestä ja hups! muutaman viikon päästä tuli tieto, ettei niin tehdäkään. Lisäksi tuli tieto, että siirretään Sotea vielä vuodella eteenpäin. Tämä lisäaikapäätös on ehkä paras päätös tähän mennessä Soteen liittyen.

Sua Sipilän hallitus ohjaa lakeineen, ajaako hallitus sut satimeen, däng däng
Soteen liittyvistä päätöksistä tulevat tiedot ovat ristiriitaisia ja muuttuvat jatkuvasti. Tulee tunne, että tuleekohan tästä mitään. Ja jos tulee jotain, niin mitä?

Maakuntalaitos istuu Sote -tuolissaan, palvelusetelillä ohjaa sun toimintaa, däng däng

Maakunta on antanut julkisen palvelulupauksen alueensa asukkaille. Tämän lupauksen tarkoituksena on kertoa, miten palvelut maakunnassa toteutetaan. Palvelusetelillä on tarkoitus tarjota tiettyjä sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta kuinka tasapuolisesti näitä palveluita maakunnassa pystytään tarjoamaan ja onko palveluntuottajia tarpeeksi maakunnallisesti eri alueilla.
Voiko uudessa Sote -mallissa rikas ja rahakas silti ostaa ekstraa palvelusetelin lisäksi, muuttuuko siis mikään? Toteutuuko siltikään tavoite, että samat palvelut taataan kaikille? Pahimmassa tapauksessa saamme yhden byrokratiavaiheen lisää, jossa palkkaamamme työntekijä ottamaa vastaan asiakkaan valinnanvapauden myötä hänen toiveensa palvelunjärjestäjästä ja palvelusetelin myöntämisestä. Vaatiiko tämäkin viranhaltijapäätöksen?

Sosiaali- ja terveysalan Johtamisen erikoisammattitutkinnon opiskelijat,
LAPE-ryhmä: Kirsi Autonen-Honkonen, Sirpa Karisto, Jarkko Nauha, Anne Puukilainen ja Leena Seppälä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *