Pyörä on pantu pyörimään – Lappia panostaa työpaikkaohjaajien kouluttamiseen

Mitä tehtiin? Työpaikkaohjaajan rooli on merkittävä opiskelijan hankkiessa ammatillista osaamista työpaikalla. Järjestimme seminaareja ja yhteistyöpäiviä, joissa kuulimme työpaikan, opiskelijoiden ja opettajien ajatuksia työelämässä oppimisen toteuttamisesta, työpaikkaohjaajakoulutusten sisällöistä ja toteuttamistavoista.

Rakensimme yhdessä opiskelijan polun teemana: Opiskelija työelämässä oppimassa – Onnistutaan yhdessä! Opiskelijan polun kuvasimme alussa, aikana ja lopussa vaiheisiin sekä nostimme ne perusasiat, jotka on hoidettava hyvin, jotta työelämässä oppimisen prosessi toteutuu mallikkaasti. Kommentit eri osapuolilta olivat toiveikkaita – ”loistavaa, jos näin toteutuu!” Kytkimme valmiit Parasta osaamista hankkeessa tuotetut työpaikkaohjaajan perehdytyksen tarkistuslistan, työelämässä oppimisen muistilistat ja osaamisen arviointioppaat osaksi prosessia. Valmiit materiaalit ovat saaneet hyvää palautetta ja ne on otettu innostuneesti vastaan!

Lappiasta oli toimijoita sekä Parasta osaamista että Parasta Palvelua hankkeessa. Yhdistimme voimamme, kokosimme työelämän palautteet ja toiveet työpaikkaohjaajakoulutuksista ja kehittelimme piirakka –mallia. Tarjonnassa on lyhyt perehdytystä, verkkokoulutusta, teemapäiviä ja työpaikoille räätälöityjä koulutuksia. Piirakasta muotoutui pyörä, joka lähti pyörimään hyvää vauhtia 2019 ja matka jatkuu…

Olemme Lappiassa toteuttaneet säännöllisesti kerran kuukaudessa työpaikkaohjaajien perehdytyksiä lähi- ja etäyhteyksin. Lähitapaamiset ovat olleet suosittuja, etäyhteyksin on osallistujia ollut vain muutamia. Palautteet ovat olleet hyviä asteikolla 1-4 (1=heikko – 4=erinomainen), keskiarvo perehdytyksistä on ollut 3,7. Jatkamme kevään 2020 aikana perehdytyksiä kerran kuukaudessa tapahtumina ja tarjoamme syventävinä teemapäivinä seuraavat: Onnistu ohjaajana – ohjaustaidot ja palautteen antaminen, Ammattitaitovaatimukset, näyttö ja osaamisen arviointi, Ohjauksen haastavat tilanteet – erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ohjaus ja Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden ohjaus. Lisäksi järjestämme työpaikoille räätälöityjä koulutuksia, jotka suunnittelemme yhteistyössä heidän kanssaan. Räätälöityjen koulutusten kysyntä on lisääntynyt, kun taas verkkokoulutukselle ei juurikaan ole ollut vielä tässä vaiheessa kysyntää. Positiiviset palautteet kannustavat jatkamaan hankkeessa tuotetulla ja 2019 aikana testatulla formaatilla.

”Hyvää konkreettista tietämystä tarjonnut perehdytys.”

”Suosittelen, monella työntekijällä vielä vanhanaikaisia käytänteitä.”

“Suosittelen ehdottomasti. Ohjaajien olisi hyvä tietää juuri perusasiat!”

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *