Loppu häämöttää: Parasta kehittämisohjelmien päätöstilaisuudet pidetty

Parasta osaamista -verkostohankkeen kolmen vuoden kehittämistaival alkaa olla päätöksessään. Parasta kehittämisohjelmien yhteiset päätöstilaisuudet vietettiin Helsingissä maanantaina 2.12. ja Oulussa 4.12. Helsingissä koolla oli lähes 200 osallistujaa ja Oulussa reilut 70 sekä lisäksi luonnollisesti striimauksen seuraajat. 

Oliko kaikki paremmin ennen reformia? Muun muassa tätä pohdiskeltiin tilaisuuksissa. On kuitenkin helppoa olla samaa mieltä Maija Aaltolan kanssa, on aika päästää irti vanhoista malleista ja ottaa käyttöön tarjolla olevia, arkea helpottavia hyviä toimintamalleja, materiaaleja ja menetelmiä, joita Parasta-hankkeissa on laadittu. Suunnataan siis mieluummin katse tulevaisuuteen ja siihen, miten voimme toimia entistä paremmin ja laadukkaammin opiskelijoita ja työelämää palvellen.

Aamupäivän painopiste olikin tulevaisuudessa. Projektipäälliköt ja rahoittajan edustajat keskustelivat mm. siitä, kuinka Parasta -hankkeet vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin. Parasta osaamista -hankkeen osalta esitettiin seuraava visiokysymys: Mitäs, jos me ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstö toimimme yhdenmukaisesti ja laadukkaasti omassa tiimissämme/ tutkinnossamme, koulutuksen järjestäjän tasolla ja valtakunnallisestikin? Uudistumme ja uudistamme rohkeasti osaamistamme muuttuvassa toimintaympäristössä. Projektipäällikkö Pia Tolonen totesi, että visio on täysin mahdollinen. Erittäin hyvät edellytykset vision saavuttamiselle on luotu Parasta osaamista -hankkeessa: On järjestetty koulutuksia, työelämäfoorumeita, luotu tukimateriaali ja toimintamalleja sekä Rohkeasti uudistamaan- koulutuskokonaisuus. Töitä on kuitenkin vielä tehtävä sekä koulutuksen järjestäjä- että yksilötasolla, että asiat saadaan jalkautettua luontevaksi arjen toiminnaksi.  

Antti Maunu lanseerasikin omassa esityksessään käsitteen ”arkivaje” kuvaamaan reformin mukanaan tuomaa kuormitusta oppilaitosten ja opettajien arkeen. Arkivaje on tuttu ilmiö meille kaikille, mutta onneksemme apua vajeeseen on saatavilla. Tästä Parasta -hankkeet ovat pitäneet huolta. Toki materiaaleihin perehtyminen ja käyttöönotto vaativat oman aikansa, mutta jos siihen satsataan, helpottavat ne meidän jokaisen ammatillisessa koulutuksessa toimivan työtä ja arkea. Lisäksi Maunu totesi esityksessään, että palveluketjun kuntoon saattaminen pitäisi olla kaiken organisatorisen muutoksen ja kehittämisen ytimessä.  Tässä meillä kaikilla on vielä tehtävää.  

Iltapäivä omistettiin hankkeiden tuotoksille, joihin tutustuminen tapahtui iloisen kilpailuhenkisesti ja toiminnallisesti Seppo-pelin avulla.

Tallenteet seminaareista löytyy tästä:

Helsinki: https://www.youtube.com/watch?v=_eGWEnW7jBQ&feature=emb_title

Oulu: https://www.youtube.com/watch?v=cM09dPn6i-c&app=desktop

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *