Työpaikkaohjaajakoulutus Pyhäselän ja Juuan vankiloissa

Hankkeiden yhteistyö

Kävimme pilotoimassa Pyhäselän ja Juuan vankiloissa henkilöstölle työpaikkaohjaajakoulutusta yhteistyössä Vankka-hankkeen kanssa. Vankka-hankkeen Riverian osatoteutuksen kohderyhmänä on Pyhäselän ja Juuan vankiloiden henkilöstö ja vangit sekä Riverian opetus- ja ohjaushenkilöstö. Tavoitteena on ottaa käyttöön opetus- ja kulttuuriministeriön ja oikeusministeriön laatima Vankilaopetuksena järjestettävän ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen toteuttaminen -toimintamalli, joka koskee kaikkia vankilaopetustehtävän saaneita koulutuksenjärjestäjiä. Vankka on valtakunnallinen hanke, jossa kaikkien mukana olevien koulutuksenjärjestäjien on yhteisesti vastattava mallin käyttöönottamisesta ja yhteisistä kehitystehtävistä. Lisätietoja Vankka-hankkeesta saat täältä.

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus toteutettiin puolen päivän (3 ½ tuntia) pituisena erikseen Pyhäselässä ja Juuassa. Koulutukseen osallistui Pyhäselässä 10 henkilöä ja Juuassa 7 henkilöä. Koulutusta vietiin eteenpäin keskustellen. Alkuun keskusteltiin työelämän toivekorttien pohjalta työpaikkaohjauksen tämän hetkisestä tilanteesta Pohjois-Karjalan vankiloissa. Keskustelussa nousi esille mm. opinnollistaminen ja sen hyödyntäminen vankien opiskelussa. Vaihtuvat tilanteet ja oppimisvaikeudet monimutkaistavat opintoja. Vankien ohjaus ja tukeminen oppisvaikeuksissa nousi esille keskustelussa, samoin kuin osaamisen arviointi. Materiaaleina koulutuksessa käytettiin Parasta osaamista -verkostohankkeessa kehitettyjä muistilistoja ja osaamisen arvioinnin oppaita. Koulutus perustui Parasta osaamista -verkostohankkeessa tehtyyn sisältöön.

Vankiloiden työpaikkaohjaajakoulutukseen osallistuneiden kokemuksia ja ajatuksia koulutuksesta:

Osallistujien antamien arviointien keskiarvo koulutuksesta oli 4,0 (asteikko 1-5).

 1. Mikä oli hyvää ja hyödyllistä?
  • kokonaisuus oli hyvä ja selkeä. Lisäksi saatiin hyvät linkit ja kirjalliset materiaalit
 2. Mikä oli tärkein asia, jonka opin?
  • pienestä voi aloittaa opiskelijan kanssa
  • jokainen oppija on erilainen
  • edelleenkin palautteen anto + merkitys + sen muistaminen arjessa
 3. Mikä olisi voinut olla paremmin?
  • työpaikan ulkopuolella toteutus antaisi rauhan keskittyä paremmin
  • asiat kaukaisia tähän työympäristöön
  • lyhenteiden suomentaminen
 4. Jatkokoulutusesityksiä
  • Opinnollistaminen
  • Ohjausosaaminen
  • Oppimisvaikeudet

Lopuksi

Yhteiskunnassa meneillään murros, jossa vanki nähdään aiempaa enemmän osana yhteiskuntaa. Vankeusajan mielekäs hyödyntäminen, vankien koulutuspolkujen luominen, työtoimintojen opinnollistaminen ja vankilan työntekijöiden työpaikkaohjaajakoulutus ovat viemässä tätä ideologiaa käytäntöön. Samaan aikaa koulutus nähdään omalta osaltaan rikoksien uusimista ennaltaehkäisevänä toimena. Pilotin tuloksia esitellään tulevilla vankilaopetuksen valtakunnallisilla päivillä Helsingissä 10. -11.12.2019.

Lisätietoja

Arja Aalto                          arja.aalto@riveria.fi

Tarja Piitulainen              tarja.piitulainen@riveria.fi

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *