Parasta osaamista Satakunnassa

Maija Peltomäki

Syksyllä 2019 käynnistettiin Satakunnan alueella Parasta osaamista hankkeen toimesta alatyöryhmä, joka koostuu alueen ammatillisen oppilaitosten toimijoista. Mukana ovat Parasta osaamista hankkeessa mukana olevan Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan lisäksi Sataedu, Kankaanpään opisto sekä Eurajoen kristillinen opisto. Työryhmä koostuu kasvatus- ja ohjausalan lehtoreista.

Alatyöryhmä muodostettiin elokuussa järjestetyssä Satakunnan Parasta osaamista Kick off –tilaisuudessa 20.8. Samalla sovittiin tapaamiset loppuvuoden osalle. Käynnistyvän alatyöryhmän koollekutsujana toimii Parasta osaamista hankkeen projektityöntekijä Maija Peltomäki. Yhdessä pohdimme, että tällaiselle yhteiskehittämistoiminnalle on tilausta ja toiveena onkin työryhmän jatkavan myös vuoden vaihteen jälkeen, vaikka ryhmän alulle paneva hanke päättyy vuoden vaiheeseen.

Ensimmäinen työryhmän tapaaminen toteutettiin Työelämäfoorumin muodossa, joka järjestettiin Porissa 10.9.2019. Työelämäfoorumissa oli mahdollista luentojen lisäksi osallistua työpajoihin, joissa pääsi konkreettisesti tutustumaan Parasta osaamista hankkeessa tuotettuihin oppaisiin sekä toimintamalleihin. Työpajatoiminnasta tuli hyvää palautetta ja kiitosta yhtenäisten, selkeiden materiaalien tuottamisesta valtakunnallisesti.

Toinen tapaaminen tapahtui Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan uuden kampuksen tiloissa Porissa 28.10.2019. Työryhmän toiveesta tapaaminen aloitettiin tutustumalla Microsoftin Teams työkaluun. Tarkoituksena on käyttää Teamsia työryhmän viestinnän ja yhteisen osaamisen / kehittämisen jakamisen alustana. Teamsiin tutustumisen jälkeen perehdyimme yhteisesti ajankohtaisesti polttaviin teemoihin kasvatus- ja ohjausalalla sekä tutustuimme tarkemmin työryhmän jäsenten kesken. Päivästä jäi kokonaisuudessaan mukava tunne siitä, miten tärkeää on kohdata toinen toisiaan ja jakaa ajatuksia opettajuuden sekä opettamisen haasteista ja ennen kaikkea kehittämisestä.

Kolmas tapaaminen oli kuluneen viikon maanantaina 11.11.2019 Eurajoen kristillisen opiston idyllisessä ympäristössä. Keskustelu tapaamisessa oli vilkasta ja aihealueita riitti. Tämän kertaisiksi päällimmäisiksi asioiksi nousivat arvioinnit ja näytöt, sekä niihin liittyvät käytännöt. Paljon puhutti myös opettajan työn kuormittavuuden lisääntyminen sekä tavat huomioida opintojen sujuva eteneminen. Tähän aiheeseen liittyen yksi työryhmän jäsenistä oli kehittänyt erittäin toimivan tavan huomioida opiskelijan sujuva opintojen eteneminen sekä oman työn hallinnantunteen parantaminen hektisessä ammatillisen koulutuksen arjessa. Ajatus sai työryhmässä kannatusta sekä ajatusta ottaa toteutettua mallia myös omaan käyttöön. Opettajan työn ja ajankäytön helpottamiseksi yhdessä alatyöryhmän verkoston oppilaitoksessa on otettu käyttöön sähköinen allekirjoitus, joka herätti kiinnostusta jokaisessa työryhmän jäsenessä. Lisäksi keskusteltiin työpaikkaohjaajakoulutuksesta sekä tähän liittyvästä Parasta osaamista hankkeessa tuotetusta materiaalista ja sen hyödyntämisestä. Eurajoen kristillisen opiston työryhmän opettajille erityiskiitos upean miljöönne esittelystä sekä maittavista tarjoiluista!

Neljäs ja viimeinen Satakunnan alatyöryhmän tapaaminen on sovittu pidettäväksi Sataedun Kankaanpään toimipisteeseen Itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2019 Viimeisellä kerralla kokoamme yhteen tärkeimmät keskusteluteemat sekä suunnittelemme työryhmän jatkumista vuoden vaihteen jälkeen. On ollut ilo huomata sitä yhteistyön ja kehittämisen intoa, mitä näiden tapaamisten aikana on ollut ilmoilla. Opettajilla on halu kehittää työtään, ohjata opiskelijoita oppimisen poluillaan, huomioiden yksilölliset tarpeet. Olen vakuuttunut siitä, että Parasta osaamista hankkeella on positiivisia vaikutuksia opettajien työhön, yhteisöllisyyden kokemiseen sekä opiskelijoiden ohjaamiseen niin oppilaitoksessa kuin työelämässäkin.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *