Arbetslivsforum i Vasa 26.10.2017

Reformen av yrkesutbildningen är en av de största pedagogiska reformerna på 20 år och den berör både arbetslivet och utbildningsanordnarna.  I Vasa möttes arbetslivsrepresentanter och personal från YA!,  VAMIA och Folkhälsan Utbildning  vid  ett tvåspråkigt informations- och diskussionstillfälle om yrkesutbildnigsreformen.  I programmet ingick allmän information om reformen och information och diskussion om utbildning som ordnas på arbetsplatserna.

Bästa kunnande presenterade processen för personlig tillämpning och speciellt  personlig utvecklingsplan för kunnandet ur arbetslivets synvinkel. Presentationen är tvåspråkig.  I bildserien om personlig tillämpning finns tre bilder som beskriver helheten av personlig tillämpning ur studerandes synvinkel. Lämpligt till infrmations- och diskussionstillfället har informationsbladet om Vad ändrar för arbetslivet publicerats på svenska av undervisnings- och kulturministeriet. Deltagarna  fick förutom reforminfo uppdaterad information om arbetarskydd och försäkringar – viktiga teman i utbildning som ordnas på en arbetsplats.

Arbetslivets synpunkter om reformen framfördes av regionschef Joachim Sandbacka från Folkhälsan Välfärd, myyntipäällikkö Tomi Pohjoismäki Osuuskauppa KPO och Local Occupational Health&Safety Advisor Jukka Peltola från ABB:

“Det är en utmaning att göra arbetsplatsen till en lärmiljö. Handledarna behöver få utbildning och tillgång till en digital PUK”

“Handledningsresursen kommer att vara utmanande men vi ska hitta en lösning”

“Bra att bedömningen görs enligt en femgradig skala från 1.9.2018 – då kommer individens kunnande bättre fram”

“Det blir flexiblare och smidigare att ta enskilda examensdelar för personer som redan är verksamma i arbetslivet”

 

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *