Ensimmäinen viikko ylioppilaskirjoituksia takana ja viidet kirjoitukset vielä edessä. Kaksi kertaa vuodessa urakoidaan lukion ylioppilaskirjoituksia varten useampi kirjoitussali ja palvelintietokoneet kuntoon. Nythän on jo ihan arkipäivää, että ylioppilaskirjoitukset tehdään tietokoneella ja niitä varten lukiolaiset harjoittelevatkin heti ensimmäisistä kursseista alkaen. 

Digipalveluissa koordinoin sähköisten ylioppilaskirjoitusten järjestämistä siltä osin, mitä palvelimien ja salien rakentaminen verkkojen osalta vaatii. Jokaiselle kirjoituspisteelle on vedettävä oma johto opiskelijan koneen kytkemistä varten ja paikkoja isoimmassa salissa on lähemmäs kaksisataa. Tänä syksynä meillä on käytössä kolme salia; 50-200 paikkaa sekä useampi luokka ja vielä pienempiä tiloja erillistilan tarvitsijoita varten. Yhteensä kirjoittajia on tänä vuonna pahimpana (tai parhaimpana) päivänä 426. Tuolloin kirjoitetaan reaalin aineita, kuten kemiaa, yhteiskuntaoppia ja terveystietoa. 

Jokaisessa tilassa, missä kirjoitetaan, tarvitaan tietokoneet palvelimiksi. Nämä palvelimet asennetaan Ylioppilaslautakunnan ohjeiden mukaan ja jokaisessa tilassa niitä on kaksi. Toinen on varapalvelin, joka varmuuskopioi koko ajan pääpalvelimen tietoja, siis opiskelijoiden koevastauksia. Palvelintietokoneiden lisäksi tiloihin tarvitaan näytöt, näppäimistöt, hiiret, varavirtalaitteet ja kytkimet pyörittämään ympäristöä. Jokainen palvelintietokone pitää testata ennakkoon kuormitustestillä, millä haarukoidaan koeympäristön palvelimien kuntoa ja kestoa selvitä raskaista tiedonsiirroista, joita esimerkiksi videoiden katselu aiheuttaa. Kyllä vaan, nykypäivänä kun koetehtävä saattaa olla kokonaan videon muodossa! 

Tänä vuonna tehtiin töitä juurikin tuon kuormitustestin kanssa. Koeympäristön muuttuessa ja päivittyessä oli monen tunnin työn takana löytää oikeat asetukset Naksu-ohjelmasta, jolla käynnistetään koeympäristö. Onneksi Ylioppilaslautakunnan hyvien ohjeiden avustuksella oikeat säädöt ja asetukset löytyivät. Kieltämättä tämä on semmoinen työtehtävä, mikä saa pulssin nousemaan. Ehkä kuitenkin ihan hyvällä tavalla. Semmoista tervettä jännitystä. Kuormitustestiin tulee aina uusi lukema minuutin välein ja se tuntui välillä kovinkin pitkältä! 

Rakennusporukassa meiltä on mukana oikeastaan koko Digipalveluiden väki. On ihana kuulla kommentteja, kuten että ”täähän on ihan mukavaa puuhaa” tai että ”mielelläni lähden auttamaan”. Kaikki tietävät, että tätä tehdään yhdessä ja on lukiokoulutuksen kannalta tärkeimpiä työtehtäviä. Kiitosta on saatu myös kaikilta lukioilta ja se jos mikä on mukava välittää meille kaikille eteenpäin. 

Viime kevään kirjoitukset sujuivat melkeinpä kuin vettä vaan, tuolloin oli eka kerta, kun kirjoitettiin kaikki sähköisesti. Matematiikka tuli mukaan viimeisenä. Kirjoitusaamutkin sujuivat hyvin, opiskelijat muistivat tuoda tietokoneet lisälaitteineen (kuulokkeet, erilliset hiiret, adapterit) ja osasivat käynnistää koejärjestelmän hyvin. Tiesivät siis esimerkiksi, miten oma tietokone käynnistetään USB-tikulta, jotka Ylioppilaslautakunta toimittaa. Kevääseen verrattuna on nyt saanut huomata, että ensikertalaisia on paljon. Vielä tarvitaan jonkin verran harjoitusta oman koneen käynnistämiseen sekä oikeanlaisten lisälaitteiden hankkimiseen.

Tiistaina on vuorossa matematiikka. Tuolloin herätään ajoissa, jota ehditään kirjoitussaliin ennen kahdeksaa katsomaan, että onhan palvelimet käynnissä ja kunnossa. Käynnistetään kokeen valvojien koneet ja autetaan rehtoreita ja opettajia tarpeen mukaan. Melkeinpä joka kerta ainakin jollekulle opiskelijalle vaihdetaan koulun varakone käyttöön ja vaihdetaan koetikkuja uusiin. Ennen yhdeksää kaikki on kuitenkin kunnossa ja koe voi alkaa. Tämän jälkeen muiden työtehtävien ohella odotetaan, että rehtori tai valvoja soittaa jokaisesta salista koepäivän päätteeksi, että kaikki ovat kirjoittaneet. Tuossa vaiheessa se jännityskin taas helpottaa. Jälleen yhdet kokeet hienosti läpi! 

Ensi kevään kirjoituksia varten tehdään uusien palvelinkoneiden hankintoja, tehdään kuormitustestauksia ja katastrofiharjoituksia, valmistetaan johtonippuja saleihin ja opastetaan ja opitaan tämän vuoden kirjoituksista taas jotain uutta. Vaikka rutiinit ovatkin jo hyvin muodostuneet, löytyy aina jotain petrattavaa ja parannettavaa. Silti ihan hyvillä mielin odotan, että keväällä taas saadaan yhdessä rakentaa ja uurastaa koko Digipalveluiden väen kanssa. 

Laitemäärät kirjoitusten järjestämistä varten:

Palvelintietokoneita: 16 kpl (neljä kannettavaa) 
Näyttöjä: 15 kpl 
Hiiriä ja näppäimistöjä: 15 kpl 
UPS-varavirtoja: 13 kpl 
Kytkimiä: 30 kpl, portteja 1200 kpl
Verkkokaapeleita: 15 km 
Kaapelisukkaa verkkokaapelinippuihin 10 km 
Nipsut verkkojohdoille opiskelijan pöydälle: 700 kpl 
Kirjoituspaikkoja 7
Kirjoittajia parhaimmillaan 700 yhtä aikaa
(kolme isoa liikuntasalia sekä useampi luokkatila ja pienempiä tiloja erillistilojen tarvitsijoita varten)

Lisäksi lukioilla on varakannettavia, hiiriä, kuulokkeita, verkkoadaptereita useita kymmeniä. Ohjemäärä varalaitteille on 10% kirjoittajamäärästä.

Kirjoittajana IT-koordinaattori Noora Arela joka ylioppilaskirjoituksissa koordinoi Gradian Digipalveluiden osuuden käytännön järjestelyistä. 


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *